5 pravidiel, ktoré vám pomôžu vyhnúť sa manipulácii

Rozpoznať manipulátora je niekedy náročné. Manipulátor sa snaží vnútiť inej osobe myšlienky a názory, ktoré nie sú obeti vlastné a ktoré by dobrovoľne neprijala a získava výhodu voči nej bez toho, aby mala voľbu, či mu vyhovie.
Rozpoznať manipulátora je niekedy náročné. Manipulátor sa snaží vnútiť inej osobe myšlienky a názory, ktoré nie sú obeti vlastné a ktoré by dobrovoľne neprijala a získava výhodu voči nej bez toho, aby mala voľbu, či mu vyhovie. / Foto: Pexels

Niektorí ľudia sa neustále snažia iných ľudí niekam nasmerovať a vnútiť im svoj názor a svoje postupy, o ktorých si myslia, že sú tie najlepšie. Nepripustia, že sa môžu mýliť a že ľudia si chcú svoje životy usporiadať podľa svojho presvedčenia.

 

V bežnom živote sa stretávame vo veľkej väčšine s nevedomými manipuláciami. Tvoria obranné automatizmy, ku ktorým sa manipulátor uchyľuje, keď bráni pre neho dôležité hodnoty. Sú však aj iné, premyslené formy manipulovania, ktoré môžu prebiehať plánovane a vedome a aj na spoločenskej úrovni.

 

Rozpoznať manipulátora je niekedy náročné. Manipulátor sa snaží vnútiť inej osobe myšlienky a názory, ktoré nie sú obeti vlastné a ktoré by dobrovoľne neprijala a získava výhodu voči nej bez toho, aby mala voľbu, či mu vyhovie, alebo nie. Obeť si často ani neuvedomuje, že je manipulovaná. Manipulácia je využívanie nevedomosti, neistoty, dobromyseľnosti, naivity, strachu, slušnosti a ďalších viac pozitívnych než negatívnych citov a vlastností iných osôb s cieľom realizovať svoje vlastné, väčšinou utajené a skryté zámery, ciele a plány. Manipulátor môže mať viacero podôb, môže pôsobiť ako dobrý altruista, tvrdý diktátor alebo obeť potrebujúca vašu pomoc. Zaliečaním, chválami, prípadne vzbudzovaním pocitu viny sa vás snaží získať, hrá sa na kamaráta, na ktorého sa možno vždy spoľahnúť alebo úbožiatko, o ktoré sa treba starať. K správaniu ho motivuje zvnútornený obranný mechanizmus, ktorý využíva ako prostriedok na prežitie. Keďže spočiatku vystupuje presvedčivo, takmer každý mu bez odporu podľahne. Problém psychickej manipulácie je v tom, že berie človeku právo na slobodné rozhodnutie. Dajte si pozor hlavne na tieto manipulačné techniky:

  • využívanie ľudí ako nástroje bez vlastnej vôle,
  • nerešpektovanie a obchádzanie slobodnej vôle iných,
  • podporovanie agresivity,
  • využívanie dôverčivosti,
  • radosť z utrpenia iných,
  • zákerné konanie,
  • klamstvo,
  • prijatie možnej trestnosti konania,
  • zneužitie dôvery,
  • predstieranie náklonnosti.
     

Ako sa brániť?

Niekedy je veľmi náročné manipulátora odhaliť, ale ešte ťažšie je proti nemu sa brániť, a to hlavne vtedy, keď sa jeho útoky stupňujú. Niekedy je zase ťažké bojovať proti nemu preto, lebo používa rôzne typy manipulačných stratégií. Pozrime sa na niekoľko jednoduchých a účinných krokov, ktoré vám môžu pomôcť.

 

1. Uvedomte si svoju hodnotu

Predovšetkým by ste si mali uvedomiť svoju vlastnú hodnotu, pretože keď vnímate sami seba na prvom mieste, máte väčšiu šancu odolať manipulátorovi. Nie je dobré, aby ste boli bezohľadní, nadradení alebo čokoľvek v negatívnom zmysle slova, ale aby ste si uvedomili, že pre vás ste vy tým najdôležitejším človekom vo vašom živote. Tým tiež vyžarujete voči druhým úplne inú energiu než tí ľudia, ktorí si svoju vlastnú hodnotu neuvedomujú. S tým súvisí aj to, že by ste sa mali mať radi. V takom prípade nebudete sami sebe škodiť a nebudete náchylní k tomu, aby ste dovolili, aby vám iní ľudia ubližovali. Keď máte úctu sami  k sebe, vládne okolo vás láskyplná energia a zároveň priťahujete k sebe podobne naladených ľudí, ktorí nemajú potrebu kohokoľvek manipulovať.

 

2. Poznajte vlastné ciele a potreby

Naozaj je dobré čo najlepšie poznať svoje sny, túžby a ciele a prežívať vlastnú autentickosť. Autentický človek je taký, ktorý pozná sám seba, akceptuje svoje silné a slabé stránky. Na základe tohto poznania sa následne v živote rozhoduje. Vďaka tomu si autentický človek dokáže vybrať správnu cestu na životných križovatkách - či už ide o osobnú pohodu, profesný rozvoj alebo osobný život. Autentický človek sa skôr vyhne aj manipulácii zo strany iných ľudí. Nepotrebuje, aby mu niekto iný hovoril, čo má a čo nemá robiť, pretože potrebné zdroje nájde vždy najlepšie sám v sebe. Dôležité je tiež to, aby ste prevzali zodpovednosť za svoj život, pretože keď to urobíte, nemáte potom sklony prenechávať rozhodovanie o sebe a svojich záležitostiach na iných ľuďoch. Ste si totiž vedomí toho, že všetko je len vo vašich rukách. Keď napríklad idete na rokovanie s človekom, o ktorom viete, že je manipulátor, postupujte takto: Najlepšie je, keď ešte pred rozhovorom si sformulujete cieľ, ktorý chcete sledovať. Majte ho stále na mysli. Neustále si teda pripomínajte, kvôli čomu sa s daným človekom rozprávate. Ak rozhovor alebo spolupráca nesmeruje k stanovenému cieľu, tak spoluprácu alebo rozhovor prerušte.

 

3. Nastavte si hranice

Keď poznáte sami seba a žijete autentický život, viete si nastaviť aj také hranice, pri ktorých sa cítite dobre. Máte ich nastavené tak, že cez ne nenecháte prejsť nič, čo by vám ublížilo a čo by vás nasmerovalo niekam, kde nechcete ísť. Kohokoľvek, kto by vás chcel nejakým spôsobom manipulovať a vaše hranice prekračovať, v tejto jeho snahe zastavíte ešte pred tým, než vás zaženie do kúta.

 

4. Snažte sa byť vytrvalí, féroví a odolní

Manipulátor dokáže aj niekoľko rokov skúsať svoju silu. Je neúnavný. Ak sa chcete ubrániť, musíte byť vytrvalí a odolní. Nesmiete sa vzdať ani vy, lebo opakovane sa vás bude snažiť presvedčiť o svojej pravde a bude neustále skúšať, či by sa mu predsa len náhodou nepodarilo dostať vás tam, kde vás chce mať. Bude sa snažiť vyskúšať rôzne podoby manipulácie, bude meniť metódy. Raz bude agresívny, potom milučký. Ale vy to nevzdávajte a neustále odolávajte. Ukážte mu, že nemá nad vami moc. Zostaňte v pokoji a v pohode. Dôležité je teda zachovať pokoj, rozvahu a nadhľad a sústrediť sa na ochranné metódy ako napríklad sledovať už spomínaný jasne vytýčený cieľ, sledovať skutočné správanie sa druhej strany, namiesto pesimistickej nedôvery zvoliť dostatočnú dávku optimizmu a dôvery, ak sa to len trochu dá. Ak sa partner správa neférovo a viditeľne manipuluje, je potrebné ponúknuť mu dohodu a vecne si porozprávať.Takto vidí dobrú vôľu na vašej starne.

 

5. Zostaňte verní sami sebe a svojmu presvedčeniu

Verte svojmu rozumu, srdcu, svojim pocitom, ktoré vám cez telo dávajú znamenie, a tak sa nemôžete pomýliť. Určite ste už niekedy zažili, že vás iní ľudia presviedčali o svojej pravde a o tom, že to, ako veci vnímate alebo robíte vy, je zlé. V tomto prípade vám nejalepšie pomôže vaše svedomie. Ak sa pri určitej myšlienke cítite ľahko, nič vám neprekáža a máte úsmev na tvári, ide o správne rozhodnutie.V opačnom prípade, keď vás nahlodáva „červík pochybnosti“, keď vám niečo nesedí, ťaží vás a cítite nepokoj, ide o nesprávne rozhodnutie. Ak vás o niečom manipulátor presviedča a vy nie ste s myšlienkou stotožnení, choďte radšej ďalej od nej. Nie je v súlade s vaším zámerom. A toto je potom náročné, lebo si musíte zachovať vlastnú tvár. A niekedy je to boľavé rozhodnutie, lebo viete, že možno niekoho tým raníte alebo mu spôsobíte smútok. Ale lepšie je čím skôr prekonať tieto pocity, ako sa neustále niekomu prispôsobovať, keď s jeho naliehaním  vnútorne nesúhlasíte.

 

Odborníci odporúčajú jednotlivé body aplikovať ešte v zárodku začínajúcej manipulácie, kým máte na to silu a odhodlanie. Realita je často totiž taká, že niektorí manipulátori sú silno motivovaní, a tak ich obete strácajú silu a postupne sú viac a viac unavené, prestávajú sa brániť a chcú mať už len pokoj a z tohto dôvodu na všetko pristúpia. A práve vtedy sa manipulátor cíti ako obrovský víťaz.

 


ZDROJE:
Thomas Wihelm-Andreas Edmuller: Veľká kniha manipulatívních technik
Marián Béreš: Jak manipulovat s lidmi
Andreas Edmüller a Thomas Wilhelm: 27 manipulativních techník
Čítajte viac o téme: Manipulácia
Zdieľať na facebooku