Ako malé deti prejavujú rodičom svoju lásku? Často používajú týchto 10 spôsobov

Každé dieťa je iné a každé si vyberá vlastné spôsoby prejavovania lásky. Niektoré prejavy sú však všeobecne známe, lebo ich používa veľká väčšina detí.
Každé dieťa je iné a každé si vyberá vlastné spôsoby prejavovania lásky. Niektoré prejavy sú však všeobecne známe, lebo ich používa veľká väčšina detí. / Foto: Bigstock

Ak dieťa rodičov miluje, tak vie pre nich aj niečo urobiť a obetovať sa. Cíti, čo im robí radosť. Dieťa vie lásku dokazovať pozornosťou, slovami a činmi. Dokáže to vyjadriť mnohými spôsobmi. Vtipnými, k slzám dojemnými, šokujúcimi, úplne nečakanými alebo aj trochu drsnejšími. Pozrime sa na niektoré najznámejšie prejavy lásky malých detí.

 

Lásku môžeme prejavovať rôznymi spôsobmi a práve tak, ako rodičia ju dávajú najavo svojim deťom aj ony sa ju snažia vrátiť a prejavovať náklonnosť už od útleho veku. V každom veku ju prejavujú iným spôsobom. Každé dieťa je iné a každé si vyberá vlastné spôsoby prejavovania lásky. Niektoré prejavy sú však všeobecne známe, lebo ich používa veľká väčšina detí. Ktoré to sú?

1. Obrázok

Keď dostane dieťa v škôlke za úlohu niečo namaľovať, najčastejšie stvárni práve svoju rodinu. Mama, otec a deti držiace sa za ruky, domček so záhradkou, často je na obrázku aj pes a mačka či iní domáci miláčikovia. To vyjadruje všetko, po čom dieťa túži a čo pre neho znamená celý vesmír. Nezáleží na tom, ako dokonalý a prepracovaný výtvor malému maliarovi vznikne pod rukami, najdôležitejšie sú emócie, ktoré svojím obrázkami vyjadruje. Keď už vie dieťa písať, často k obrázkom pripája aj svojrázne a roztomilé komentáre. Vnímaví rodičia sa práve z týchto obrázkov dozvedia aj také veci, o ktorých predtým ani netušili. Deti vedia do kresbičiek vložiť veľa nehy a lásky.

 

2. Chce ukázať, čo už vie

Nekonečnú lásku dávajú batoľatá a predškoláci najavo aj tým, že im potrebujú s patričnou hrdosťou ukázať, čo všetko už samostatne zvládnu a dokážu. Najradšej ukazujú, ako si vedia obliecť tepláky, obuť topánky, vyčistiť zúby, upratať rozhádzané hračky a podobne. Niekedy to však môžu byť aj také činnosti, ktoré dokážu rodičov na prvý pohľad veľmi nahnevať. Medzi takéto bežné záležitosti patrí napríklad pokreslenie steny v izbe, rozstrihanie trička, vysypanie múky, rozobratie ovládača od televízora  a podobne. Aj v takejto chvíli sú deti na seba hrdé a očakávajú váš obdiv a pochvalu. Niekedy vôbec nerozumejú, prečo sa vlastne hneváte. V tejto chvíli je potrebné mať naozaj pevné nervy. Tu okrem vysvetlenia, čo je vhodné a čo nie, je potrebná hlavne chladná hlava, a to aj v tom prípade, ak je to veľmi ťažké.

 

3. Vyžaduje neustále vašu pozornosť

Určite poznáte situácie, keď žehlíte alebo telefonujete a vaše dieťa sa neustále pýta na ruky, štípe vás, plače, kričí alebo zámerne rozsype na podlahu pastelky. Alebo poznáte situácie, že ak si dieťa všimne, že na ihrisku sa rozprávate s inými rodičmi alebo telefonujte, urobí všetko pre to, aby ste si ho všimli. Hodí hračku do kamaráta, na hlavu si vysype vedierko plné piesku alebo sa začne v piesku válať. Skrátka si vynucuje vašu pozornosť. Je to jeho svojský spôsob, ako vám oznámiť, že vás zbožňuje. Podľa názoru psychológov sa takto správajú hlavne tie deti, ktoré cítia silné puto so svojimi rodičmi a žijú v bezpečnom svete lásky a dôvery.

 

4. Chce žiť ako vy

Keď malé deti začnú rozprávať, svoju lásku vedia rodičom prejaviť napríklad aj týmito roztomilými vetami: „Keď budem veľký, tak si ťa vezmem za ženu! Keď budem veľká, chcem sa obliekať ako ty! Keď vyrastiem, budem variť ako ty!“ Keď sa vám dieťa prihovára takýmito slovami, tak má práve obdobie, keď vás považuje za najmilovanejšiu osobu na svete. Ste osobou, ktorá predstavuje stred jeho detského vesmíru, ktorá zásadne hýbe jeho svetom. Ste človek,  ktorý v očiach dieťaťa  zvládne, dokáže a vie všetko.

 

5. Chce s vami zaspávať

Určite aj vy máte doma svoje zaspávacie rituály. Mnohí rodičia sa celý deň tešia  na  spoločné večerné chvíle v posteli so svojimi deťmi. Často to prebieha tak, že dieťaťu prečítajú rozprávku, rozprávajú sa, čo sa dialo v škôlke, zaspievajú si, dajú si pusu a venujú si objatia. Potom sa dieťa pritúli a spokojne zaspí. Aj takto vyzerá prejav veľkej detskej lásky.

 

6. Napodobňuje vás

Podľa psychológov je napodobňovanie tou najúprimnejšou lichôtkou a dieťa zvyčajne imituje správanie osôb, ktoré sú im najbližšie. Takto dáva najavo,  že ste pre neho ten najdôležitejší človek na svete. Potrebuje vás mať stále na dohľad, tráviť spoločne čo najviac času a chce sa vám podobať. Je na vrchole blaha, keď mu dovolíte s vami variť, s radosťou pomáha miešať polievku, hádže nakrájané zemiaky do hrnca, preberá hrach alebo fazuľu. Najväčším vyznamenaním pre neho je, keď mu mamička dovolí vybrať riad z umývačky alebo bielizeň z práčky. Vaše správanie a zvyky projektuje tiež do vlastných hier. Napríklad  vezme do ruky varešku a napodobňuje vás, ako varíte. Plyšáky alebo bábiky uloží do postieľky, prikryje ich, hladí ich alebo im spieva tak, ako to pozná od vás. Takto dáva dieťa najavo rodičom, akí sú úžasní.

 

7. Utešuje vás

Keď vidí, že plačete, ponúkne vám svoju obľúbenú hračku alebo priskočí k vám a pofúka ranu, ktorú ste si práve urobili. Ste základnou jednotkou sveta vášho dieťaťa a ono nemá rado, keď je tento svet narušený, preto sa snaží dať veci do poriadku. Ale je to zároveň aj prejav silnej detskej  lásky.

 

8. Dáva vám darčeky

Od detí ako prejav lásky najčastejšie môžete dostať kvetinku z lúky, kresbu či kamienok nájdený na prechádzke. Tieto dojímavé darčeky predstavujú pre dieťa spôsob, ktorým vám ukazuje, že ste pre neho milovanou osobou.

 

9.Teší sa, keď vás po dlhej dobe vidí

Ak ste dlhší čas bez seba, je veľmi pravdepodobné, že keď vás dieťa zbadá, objíme vás a pochváli sa so všetkým, čo prežilo za ten čas, keď ste neboli spolu. V tejto chvíli je dobré venovať mu maximálne svoj čas, pretože práve počas týchto minút prežíva svoje veľké šťastie.

 

10. Vyznáva vám lásku slovami

Okolo troch až štyroch rokov začnú deti vyjadrovať svoju lásku k vám aj slovami. Vety môžu mať viac podôb. Možno budete počuť práve toto: „Mám ťa rád, mami. Máš takú jemnú kožu. Si taká voňavá. Chcem si ťa vziať za ženu.“

Nech tá veda znie akokoľvek, vypovedá vždy o tom istom. Ste pre vaše dieťa tou najmilovanejšou osobou na svete.

 


ZDROJE:
R. Posse, J. Melgosa: Umenie výchovy
N. a S. Lee: Kniha o rodičovstve
S. Biddulph: Tajomstvo výchovy šťastných detí
L.Pekařová: Ako žiť a nezblázniť sa
Čítajte viac o téme: Vývoj dieťaťa
Zdieľať na facebooku