Životné šťastie v budúcnosti bude ovplyvňovať hlavne tvorivosť

Jedine vlastná tvorivosť, láska a pocit, že môžeme byť nejakým spôsobom užitoční, nám prináša pocity skutočného šťastia.
Jedine vlastná tvorivosť, láska a pocit, že môžeme byť nejakým spôsobom užitoční, nám prináša pocity skutočného šťastia. / Foto: Bigstock

Všetci sme tvorcovia i spotrebitelia. V každej fáze života prevláda u človeka niečo iné. Ktorý prístup je však pre nás dôležitejší?

 

Každý človek má iným spôsobom nastavené vnímanie reality a má inú predstavu o vlastnom šťastí či o tom, ako uspokojovať svoje potreby. Keď sa však detailnejšie pozrieme okolo seba, vidíme, že čoraz viac ľudí hľadá svoje šťastie v spotrebe. Dúfajú, že čím viac všetkého budú vlastniť a najlepšie v čo najvyššej kvalite, tým bude ich život šťastnejší. Opak je však často pravdou. Je to spôsobené tým, že títo ľudia radosť získavajú hlavne tým, že sa porovnávajú. A viete prečo porovnávanie nemá žiadny zmysel? Pretože vždy bude existovať niekto, kto je lepší ako my. Toto platí v športe, v umení, v učení alebo aj v hromadení materiálnych vecí. Možno jeden mesiac budeme mať najlepšie auto v meste, ale o pár dní si ešte lepšie auto kúpi niekto ďalší. A ak niekto musí byť vždy vo všetkých oblastiach života prvý, v konečnom dôsledku sa veľmi rýchlo vyčerpá a vyhorí. Potom prichádzajú zbytočné úzkosti, smútok a depresie. Čím skôr si ľudia túto pravdu uvedomia, tým skôr majú šancu prežívať chvíle radosti.

 

Spotreba unavuje

Možno ste si už všimli, že samotné spotrebúvanie veľmi vyčerpáva. Aj preto je dnes toľko ľudí stále unavených. Unavení sú hlavne tí, ktorí sa v ničom nedokážu zastaviť. Tí, ktorí neustále potrebujú najmodernejšie veci, hoci tie staré im ešte dobre slúžia, sú zamotaní v pasci. Toto nutkanie majú v sebe zakorenené a núti ich to pracovať stále viac a viac. Veľmi nepríjemné je, keď musia pracovať tam, kde ich to navyše vôbec nebaví. Zlé je to aj vtedy, keď človek na určité veci nemá peniaze a neustále sa zadlžuje. Súvisí to s tým, že ešte na začiatku svojho konzumného života si nestanovil hranice. Typickí spotrebitelia často zachádzajú do extrémov. Preceňujú svoje možnosti, nechcú sa v ničom uskromniť a postupne sa zamotávajú do klbka ďalšej a ďalšej spotreby. Toto je prvá vec, ktorá dokáže človeka úplne vyčerpať. Je tu však aj druhá vec, ktorá človeka dnešnej doby unavuje, hoci si mnohí myslia, že ich sily regeneruje. Mnohí po príchode z práce domov, neustále sledujú televíziu, obklopujú sa obrovským množstvom často zbytočných informácií, ktoré už niekedy na ďalší deň nemajú nič spoločné s pravdou. K tomu ešte pridajú nezdravé jedlo, alkohol, dlhé vysedávanie pri počítačoch a podobne. Všetky tieto veci len otupujú zmysly a kreativitu. Často takto prežijú dlhé roky a cítia, že majú stále menej a menej energie. Neuvedomujú si totiž, že jedine kvalitné vzťahy a kreativita im môže vlastnú silu vrátiť späť.

 

Kreativita dáva silu

Pri konzumnom spôsobe života na kreativitu už veľa času nezostáva. Byť kreatívny znamená dať priechod svojmu potenciálu, svojej vízii, svojmu nadšeniu a v tomto ľudia v súčasnej dobe nie sú veľmi podporovaní. Mnohí sa vyhovárajú, že na toto nemajú čas, ale nerobí im problém pozerať aj päť hodín televízor alebo rovnaký čas si písať s niekým na sociálnych sieťach. Ochudobňujú sa však o to najcennejšie, a to je pocit uspokojenia a vnútorného naplenenia. Toto všetko môže poskytnúť len vlastná tvorivosť, ktorá privádza k pocitom šťastia a radosti. Tvorenie je protikladom spotreby, na ktorú je zameraná väčšina ľudí. Cez médiá a reklamy je takto nastavená celá spoločnosť, ktorá tvrdí, že čím väčšia spotreba, tým väčšie šťastie. Opak je však pravdou. Takto sa ľudia od svojej kreativity vzďaľujú. Čo je teda dôležité, ak chceme získať novú energiu? Musíme začať tvoriť. Možno to zo začiatku nebude zábavné a jednoduché. Dôležité je však dostať sa do momentu, kedy konečne uvidíme výsledok v podobe niečoho, čo tu po nás zostane. Niečo, čo môžu ostatní spotrebovať alebo ich to môže nejakým spôsobom potešiť alebo duchovne obohatiť. Niečo, čo nás pohladí po duši zakaždým, keď sa na to pozrieme a uvedomíme si, že to je prejav nás samých. Keď sa teda rozhodnete nastúpiť do vlaku tvorivosti a vymeniť spotrebu za tvorbu, pamätajte si že:

  • Tvoriť môžete čokoľvek, akokoľvek, kedykoľvek a pritom dať priechod vlastnej fantázii. Kreativite a tvorbe sa žiadne medze nekladú.
  • Nečakajte na obdiv ostatných. Tvoríte kvôli sebe a pre svoj vlastný pocit.
  • Tvorte to, čo vám samotným dáva zmysel a čo vás napĺňa. Nemá zmysel nútiť sa do niečoho len preto, aby ste za každú cenu tvorili.
  • Nekritizujte sa za nedokonalosť. Každá tvorba je radosť a čím viac tvorby, tým viac inšpirácie a lepšie výsledky.
     

Kreativitu má v sebe každý človek

Tvorivosť predstavuje premietanie svojho vnútorného sveta do toho vonkajšieho. Je to prejavenie seba samého. Nezáleží na tom, či niekto píše, maľuje, tancuje, vyšíva, pestuje kvety či zeleninu, stará sa o zvieratá, varí alebo podniká v tom, čo ho naozaj baví. Jednoducho to musí byť tvorba, a to taká, ktorá vychádza zo srdca a túžob človeka. Môže to byť naozaj čokoľvek, čo vám prinesie ten zvláštny pocit uspokojenia a radosti, ktorý nikde inde nenájdete. Toto je tá skutočná radosť, ktorá nabíja nádejou a optimizmom. Čím viac človek tvorí, tým má postupne čoraz viac ďalších tvorivých nápadov. Jeho myseľ je naštartovaná a nespí, ako pri spotrebe. Spotrebný spôsob života ubíja, tvorivosť povznáša. Pri tvorivosti sa dostávame do stavu stavu prúdenia (flow), kedy náš mozog spolupracuje ako najlepší priateľ a generuje ďalšie a ďalšie vlny inšpirácie. Vo chvíľach, keď nás obľúbená činnosť pohltí a keď na seba zabúdame, sa dostávame do šťasného stavu flow. Je to stav, v ktorom sú ľudia ponorení do určitej činnosti a nič iné sa im nezdá dôležité. Zabúdajú na seba, nevnímajú čas a splývajú s tým, na čo je upriamené ich vedomie. Toto sú podľa psychológov situácie, keď prežívame skutočné šťastie. A tieto pocity nám môže ponúknuť len láska a kreativita. Problematikou flow sa zaoberal psychológ Mihaly Csikszentmihalyi, ktorý tiež hovoril, že je to sústredená motivácia a cieľavedomé zaujatie, pri ktorom človek naplno ovláda svoje emócie, ktoré mu pomáhajú k lepšiemu výkonu v jeho činnosti. V stave flow nie sú emócie iba ovládané a usmernené, ale aj pozitívne naladené a zapojené do riešenia úlohy. Ak je človek unudený alebo znepokojený, nemôže dosiahnuť stav flow. Znakom flow je pocit spontánnej radosti, nadšenia pri vykonávaní činnosti. Je to hlboké sústredenie na vykonávanú činnosť a nie na seba.

 

Mnoho ekonómov a futurológov začína otvorene hovoriť o tom, že v budúcnosti veľa práce za ľudí urobia stroje. Nebude potrebné, aby každý človek pracoval. Možno niektorí ľudia budú doma. Pozeranie televízie či prezeranie ponuky na internete ich nebude napĺňať na sto percent. Čo ich však môže zachrániť? Jedine vlastná tvorivosť a pocit, že môžu byť nejakým spôsobom užitoční. Tí, ktorí objavia svoju torivosť, dokážu byť šťastní v každej dobe. A týka sa to aj tých, ktorí nemajú na výber a musia chodiť do práce, ktorá ich vôbec nezaujíma. Aj týmto ľuďom môže pocit šťastia priniesť rozvíjanie vlastnej kreativity. Viac ako inokedy je potrebné myslieť na túto skutočnosť aj pri výchove detí. V budúcnosti budú svoju kreativitu potrebovať viac ako čokoľvek iné.

 


Zdroje:
Mihály Csíkszentmihályi: O štěstí a zmyslu života – flow
Alan Loy McGinnis: Ako sa stať sám sebou
Čítajte viac o téme: Šťastie, Kreativita
Zdieľať na facebooku