Ako môžu rodičia čítať s deťmi? Vyskúšajte týchto 7 tipov

Čítanie rozvíja slovnú zásobu, pomáha budovať fantáziu a kreativitu a zlepšuje pamäť. Navyše podporuje kritické myslenie a napomáha schopnosti spracovávať informácie, prípadne chápať súvislosti.
Čítanie rozvíja slovnú zásobu, pomáha budovať fantáziu a kreativitu a zlepšuje pamäť. Navyše podporuje kritické myslenie a napomáha schopnosti spracovávať informácie, prípadne chápať súvislosti. / Foto: Bigstock

Čítanie kníh je pre deti z mnohých dôvodov nenahraditeľné. Okrem toho, že im pomáha rozvíjať slovnú zásobu, prehlbovať pamäť, ľahšie sa vyjadrovať aj učiť sa gramatiku, čítanie  má veľký význam aj pre rozvoj ich fantázie.

 

Dnes sa už dobre vie o všetkých benefitoch, ktoré deťom prináša čítanie. Čítanie totiž nie je len také obyčajná záľuba, zabíjač času, keď doma vypadne elektrina a vonku je zlé počasie. Je dokázané, že čítanie rozvíja slovnú zásobu, pomáha budovať fantáziu a kreativitu a zlepšuje pamäť. Navyše podporuje kritické myslenie a napomáha schopnosti spracovávať informácie, prípadne chápať súvislosti. V dnešnej dobe už našťastie existuje množstvo návodov na to, ako motivovať deti k čítaniu. Obrovský význam má napríklad aj  spoločné čítanie detí a rodičov. Je to preto, lebo takéto spoločné čítanie kníh má predovšetkým sociálny význam. Je to spôsob, ktorý pomáha prehlbovať väzby a pevné vzťahy v rodine, ktoré sú pre deti veľmi dôležité.

Prichádzajú daždivé a chladné dni a vy možno premýšľate nad tým, ako zabaviť a zamestnať svoje deti v prípade, že nemôžete byť vonku. Ponúkame vám niekoľko nápadov, ktoré vám dokážu spríjemniť chvíle spoločného čítania.

 

1. Vytvorte si pohodlie

Sedieť pri čítaní na tvrdej stoličke nevydrží dlho ani dospelý a ani dieťa. S knižkou je najlepšie sadnúť si napríklad do kresla alebo na gauč. Urobte si z čítania rituál. Môžete využiť sviečky, difuzér, krb, prikryte sa mäkkou dekou alebo kožišinkou. Urobte si nejaký kútik na čítanie a snažte sa čítať približne v rovnaký čas. Dieťa si na tento rituál veľmi rýchlo zvykne. Malým deťom čítajte vy. S väčšími deťmi sa môžete dohodnúť, že každý bude čítať svoju knihu. Nezabudnite sa na záver porozprávať o tom, čo ste čítali. Je samozrejmé, že počas pracovných dní je času veľmi málo. Snažte sa však v čítacom kútiku pobudnúť aspoň 20 minút denne.

 

2. Pri čítaní nahlas sa môžete striedať a rozprávajte sa o prečítanom texte

Nenechajte deti, aby museli čítať nahlas samy. Spravodlivo sa s nimi striedajte, len tak ich bude spoločné čítanie baviť. Po prečítaní svojich textov sa môžete hrať aj tak, že sa pokúsite vymyslieť pokračovanie príbehu či rozprávky. Potom čítajte ďalej a porovnajte si svoju predstavu s názorom spisovateľa. Ak chcete pre vaše deti urobiť maximum pri rozvoji emócií i poznávania, rozprávajte sa s nimi čo najviac o prečítaných knihách. Stačia vám na to jednoduché otázky:

 

Čo sa ti na knihe páči?

Ako sa volá hlavná postava?

Aké problémy musí riešiť?

Ako sa kniha začína?

Ako sa skončila?

Ako by si ty knihu ukončil(a)?

Priniesla ti kniha niečo do života?

V akom prostredí (meste, dedine) sa odohráva dej?

Dozvedel(a) si sa niečo nové?

Čo by si ty urobil(a) ináč ako postava?

Pripomína ti rozprávka niečo z tvojho života?

Riešil si ty niekedy podobný problém?

Aké pocity si mal(a) po prečítaní knihy?

Koho ti bolo ľúto?

Je ti aj v reálnom živote a v tvojom okolí  niekoho ľúto?

Poznáš niekoho, kto je podobný hlavnej postave?

 

(Formuláciu otázky prispôsobujeme veku dieťaťa)

 

3. Čítajte aj knihy, ktoré boli sfilmované

Veľmi dobre môžete deti motivovať aj tak, ak si na čítanie vyberiete knižku, ktorá bola sfilmovaná. Po prečítaní knihy si tak deti môžu pri filme zopakovať, čo ich najviac zaujalo. Upozornite ich tiež na rozdiely medzi písanou a filmovou verziou príbehu. Ak deti rady maľujú, môžu si namaľovať ilustráciu, ktorá sa vzťahuje k príbehu.

 

4. Zapojte do čítania aj matematiku

Môžete sa hrať aj tak, že si budete zaznamenávať, koľko metrov ste už prečítali. Deti rady počítajú, koľko strán prečítali. Každá kniha má určitý počet strán a toto číslo môže znamenať množstvo metrov. Na nejaký papier si môžete každý deň zaznamenávať, koľko metrov ste prečítali. Potom to môžete prepočítať na kilometre. Na mape si môžete pozrieť, koľko kilometrov je z vášho mesta do ďalšieho mesta a každý deň sledujte, koľko metrov ešte musíte prečítať, aby ste sa dostali do susedného mesta.

 

5. Láska ku knihám môže prechádzať aj cez žalúdok

Napríklad aj kuchárske knihy môžu byť vďačným materiálom na čítanie. Deti si môžu podľa obrázkov vyberať tie najzaujímavejšie recepty, nahlas ich prečítajú a vybrané dobroty potom môžu ísť s mamičkou spoločne nakúpiť a následne ich upiecť či uvariť. Alebo môžu jedlo len namaľovať.

 

6. Zaveďte si originálny čitateľský denník

Zájdite s dieťaťom do papiernictva a nechajte ho vybrať si krásny zošit, notes alebo záznamník, ideálne s tvrdými doskami. Do neho si potom môže zapisovať názvy prečítaných kníh, spolu so stručným obsahom alebo si môže namaľovať obrázky hlavných hrdinov alebo obrázok k príbehu. Malým deťom pomôžte vety zapisovať. So staršími deťmi môžete pracovať aj tak, že nebudú obsah písať len ony, ale aj vy si zapíšete do zošita pár viet. Toto bude deti veľmi motivovať. Môžete mať tak zavedený spoločný čitateľský denník.

 

7. Navštevujte spoločne kníhkupectvá a knižnice

Ďalšia motivácia k čítaniu sa môže uskutočniť v kníhkupectve. Strávte v ňom pokojne aj niekoľko hodín. Dovoľte deťom nech si prezerajú knihy a nasávajú jedinečnú atmosféru. Ponechajte im dostatočný priestor na finálny výber knihy, ktorá ich zaujme. Nechajte ich, nech si samy vyberú knihu, ktorá ich najviac zaujme. Uvidíte, že ich vzťah k takejto knihe bude viac osobný. Zo začiatku chodievajte do menších kníhkupectiev, kde sú ideálne len 2-3 regály kníh určených pre malých čitateľov. Väčšieho množstva kníh by sa mohlo dieťa vyľakať a cítilo by sa medzi nimi stratené. Môžete chodiť aj do knižnice. Dieťa aj takto cíti, že rodič  čítaniu kníh pripisuje dôležitosť a nie je mu to ľahostajné.

 

Len máločo dá deťom viac ako návyk čítať si. Svet kníh je nekonečným zdrojom informácií, inšpirácie a fantázie. Ak svoje dieťa naučíte pravidelne čítať, dáte mu do života výhodu, ktorá mu bude neustále pomáhať.

Čítajte viac o téme: Čítame s deťmi
Zdieľať na facebooku