7 krokov, vďaka ktorým môžete nastaviť svoj mozog na prežívanie pocitov šťastia

Aj v tej najťažšej situácii by sme sa mali snažiť nastaviť mozog správnym spôsobom.
Aj v tej najťažšej situácii by sme sa mali snažiť nastaviť mozog správnym spôsobom. / Foto: Bigstock

Sú dni, keď človek cíti smútok, beznádej a prevládajú v ňom zlé pocity. Niekedy je to zase tak, že prežívame pár krásnych okamihov, pocity prchavého šťastia a potom nás opäť zavalí vlna bežných dní, do ktorých sa opäť začne zakrádať smútok. Ako si udržať pocit šťastia a vyrovnanosti dlhšiu dobu?

 

Už sme viackrát písali o tom, že pocity šťastia si môžeme vyvolať hudbou, úsmevom, stanovením pozitívnych cieľov, konaním dobrých skutkov pre iných, vďačnosťou, pohybom, meditáciou, modlitbou, denným snívaním aj spánkom. Podstatné je hlavne to, aby sme si dokázali nastaviť mozog správnym spôsobom. Čo nám môže pri tom pomôcť? Vyskúšajte najsledujúce cvičenia.

 

1.Vráťte sa k hudbe z obdobia, keď ste prežívali šťastie

Zavrite oči, uvoľnite a skúste sa preniesť späť do vášho najšťastnejšieho životného obdobia. Ste tam? A teraz to najdôležitejšie. Spomeňte si, akú hudbu ste v tomto období počúvali. Aká hudba vás v tej dobe sprevádzala? Čo ste počúvali počas cesty do školy, z práce alebo vtedy, keď ste išli na prvé rande? Hudba ovplyvňuje náš život viac, ako si myslíme a mozog si ju automaticky spája s rôznymi emóciami, ktoré potom vie bleskovo vyvolať znova. Takže, keď počúvate rovnakú hudbu ako v čase, keď ste boli šťastní, stávate sa šťastní znova.Vyskúšajte to.

 

2. Smejte sa. Môžete to skúsiť aj nasilu

Úsmev rovná sa obrovská pozitívna energia. Keď sme šťastní, tak sa smejeme. Mozog si spojí úsmev a emóciu šťastia. Funguje to potom však  aj naopak.A toto treba využiť!  Keď sa smejete, mozog usúdi, že musíte byť predsa šťastní, a tak vaše telo zaplavia hormóny šťastia. Takže, aj keď sa tak necítite, jednoducho predstierajte tak dlho úsmev, než sa to podarí a vám sa aspoň trochu zlepší nálada. Smejte sa po ceste do práce, na ľudí, a to aj na tých, čo sú na vás nepríjemní. Urobte z úsmevu vaše poznávacie znamenie. Keď sa navyše usmejete, dáte mozgu zhruba toľko energie, ako keby ste vyhrali veľké množstvo peňazí. Takže sa to oplatí. Môžete vyskúšať aj jogu smiechu. Jogu smiechu vytvoril v roku 1995 indický lekár Madan Kataria. Je to koncept, v ktorom sa spájajú jednoduché dychové cvičenia spolu s cvikmi, ktoré vyvolávajú smiech. Dôraz sa nekladie na presné prevedenie cvikov, ale podporuje sa hravosť, kreativita, vyjadrenie vlastnej osobnosti. Koncept jogy smiechu je založený na vedecky overenom fakte, že naše telo nerozlišuje medzi „predstieraným“ a „skutočným“ smiechom. Oba druhy smiechu produkujú rovnaký koktejl chemických látok šťastia. Keďže sa však cvičí skupinovo, zvyčajne má smiech tendenciu prechádzať do skutočného smiechu. Funguje tu fenomén prirodzenej nákazlivosti smiechom. V súčasnosti funguje viac ako desaťtisíc klubov smiechu vo viac ako 65 krajinách sveta a joga smiechu sa využíva v mnohých oblastiach. Takéto centrá existujú aj na Slovensku. Joga smiechu znižuje stres, výrazne uvoľňuje telo i myseľ, zvyšuje radosť zo života, spaľuje kalórie, podporuje psychické a fyzické zdravie.

 

Môžete vyskúšať aj tieto jednoduché a rýchle aktivity

Ráno sa usmejte na seba

Keď ráno vstanete, možno nemáte chuť usmievať sa a už vôbec nie vtedy, keď sa na seba pozeráte v zrkadle. Tento pocit je však potrebné len prekonať a postupne si zvyknete. A ak vám naozaj nie do smiechu a neviete sa prekonať, môžete si trochu pomôcť tak, že položíte špičky prstov kúsok nad dolnú čelusť a vytiahnete nimi kútiky úst nahor. Myseľ je ráno veľmi citlivá a do nového dňa takto máte väčšiu šancu vykročiť veselšie.

 

Cvičenie pred spaním

Ak chcete dobre zaspať a pozitívne sa naladiť, môžete vyskúšať tento cvik. Ľahnite si na chrbát a rukami aj nohami začnite hrabať vo vzduchu a hlasno sa pri tom smejte. Spočiatku býva tento smiech nútený, ale už po chvíli pocítite uvoľnenie a začnete sa smiať sami od seba.

 

Hra pred zrkadlom

Najskôr sa pred zrkadlom tvárte vážne a seriózne. Potom sa zatvárte veselo a uvoľnene. Veselé náznaky v tvári sa stanú čoraz zreteľnejšie, postupne bude výraz tváre prechádzať do jasného úsmevu. Možno sa úplne rozosmejete. Skúste to hlavne vtedy, ak nemáte dobrú náladu. Za pokus to stojí. Zo začiatku to môže ísť veľmi ťažko a bude vám to všetko pripradať nezmyselné, napriek tomu pokračujte, kým nepríde skutočný, spontánny smiech. Tí, ktorí to vyskúšali, tvrdia, že vďaka tejto hre majú aj niekoľko hodín dobrú náladu a nadšenie do akejkoľvek činnosti.

 

Dychový smiech

Kdekoľvek ste a máte chvíľku čas, si uvedomujte  vdychovaný a vydychovaný vzduch. S nádychom si opakujte vdychujem pokoj a pohodu, s výdychom vydychujem zlú náladu a negatívne emócie. A potom ešte povedzte, že sa usmievate na celý svet. A skúste sa naozaj usmiať. Najmä vtedy, keď máte rušný deň, cvičenie vás upokojí a prinesie potrebné uvoľnenie.

 

Masáž kútikov úst

Ak prežívate dlhodobo smútok, strach, depresiu a obavy, nastáva útlm energetického systému a poklesnú svaly na tvári a aj kútiky úst. Masáž svalov v okolí úst vám pozdvihne kútiky úst a prinesie uvoľnený výraz tváre. Ruky si zahrejte trením o seba a pomocou palca a ukazováka pravej ruky sa dotknite oboch kútikov úst. Ľahko ich stlačte a vytiahnite o dva až tri centimetre nahor a uvoľnite. Opakujte viackrát.

 

3. Radujte sa spolu so slnkom

Slnko tiež pomáha vyčarovať úsmev na tvári. Všimli ste si niekedy, ako sa vám nálada zlepšuje počas slnečného dňa?  Všimli ste si, že keď slniečko svieti, ľudia sa viacej usmievajú? Je to spôsobené tým, že slnečné svetlo výrazne zvyšuje úroveň endorfínov a vitamín D, ktorý je produkovaný slnkom, prispieva tiež ich k produkcii. Výborným riešením je spojenie cvičenia a slnečného svitu, teda fyzická aktivita na čerstvom vzduchu počas slnečného dňa.

 

4. Nech je doba akákoľvek, nevzdávajte sa svojich snov

Keď máte čas, premýšľajte o živote, o sebe a o tom, čo bude. Tí, ktorí to tak robia, zistili, že to je ďalší krok na ceste k ich spokojnosti. Výskumy neurovedy ukazujú, že ľudia, ktorí majú ciele a sny, vnímajú svet inak ako ostatní a rýchlejšie nájdu svetlo na konci tunela. Ak sa dnes cítite v strese a máte chuť sa na všetko vykašľať, skúste si napísať na papier, čo v živote chcete dokázať a kde sa chcete posunúť. Podľa vedcov by ste sa mali cítiť lepšie takmer okamžite a navyše budete mať motiváciu prestať byť nešťastní a získate inšpiráciu, ako ísť ďalej. Túžba po dosiahnutí cieľa vedie mozog k tomu, že takmer okamžite vypúšťa do tela dopamín. A ešte dobrá rada. Zbavte sa predsudkov a tlaku spoločnosti.Nerobte svoje voľby podľa toho, čo od vás očakáva okolie. Osloboďte sa a smerujte svoj život tam, kde cítite, že by mal ísť.

 

5. Urobte všetko preto, aby ste sa dobre vyspali

Väčšina ľudí má problémy so spaním kvôli depresiám a starostiam. A preto je lepšie vstať a dorobiť seminárnu prácu, kvôli ktorej sa stresujete, pretože potom budete mať pokoj a budete môcť lepšie spávať. Je to taký začarovaný kruh. Buď nezaspíme kvôli depresii, alebo nespíme a potom z toho máme depresiu. Takže ako z toho von? Pomocou dobrých zvykov. Pred spaním žiadny telefón, vyvetraná a skôr chladná miestnosť, úplná tma. Už ste si niekedy viedli denník o tom, ako spíte? Tak to skúste a k tomu si pridajte aj zošit na vďačnosť, kam môžete pred spaním písať, za čo všetko ste ten deň vďační. Toto naozaj veľmi pomáha.

 

6. Doprajte si informačnú diétu

Mnohé informácie sú nepotrebné a nadbytočné. Tak ako jeden deň zažiaria, na druhý deň si na ne nikto už ani len nespomenie. Teda nie je potrebné si nimi zaťažovať myseľ a pozornosť. Internet, televízia, noviny, sociálne siete. Všetky žijú z procesu prenosu informácií. Potrebných i nepotrebných. Aktuálnych, vymyslených i bulvárnych. Mozog neustále pracuje. Prijíma a vyhodnocuje. Pracuje a trpí. Väčšina ľudí sa stala permanentným prijímateľom informácií. Reklama neustále hľadá a oslovuje konzumentov. Prináša informácie o nových produktoch a službách. Niekedy sa človek ide z toho zblázniť. Popritom až 90 percent informácií sa ukáže ako zbytočných a nadbytočných. A náš mozog ich musel spracovať a vyhodnotiť. Nečudo, že čoraz častejšie cítime únavu, vyhorenie a opotrebovanie. A samozrejme, smútok. Viem, že je to veľmi ťažké, lebo všetci musíme kráčať s dobou, byť v obraze, byť vo všetkom prví a pohotovo reagovať, ale aj napriek tomu si myslím, že počas roka sa vyskytnú situácie, pri ktorých nemusíme myslieť na správy, reklamy, na svoju kariéru a na nové podnety. Aspoň počas sviatkov, dovoleniek, predĺžených víkendov vypnite mobil, televízor, internet, rádio. Nečítajme noviny a časopisy. Aspoň na pár dní. Sami uvidíme, aký zázrak sa stane. Zrazu ožije naše telo i duša. Začneme si všímať maličkosti v sebe i okolo seba. Bližší sa nám stanú aj naši najbližší, naša rodina a priatelia. Posilníme si vzťahy a dôveru. Možno si zapálite sviečky, zaspievate pesničky a viac budete počúvať, čo vám hovoria vaši blízki. A keď po troch dňoch všetko zapnete, napokon zistíte, že ste v podstate o nič neprišli. A mnohí z vás možno prídu aj na to, že podstata života nespočíva v množstve prijatých informácií, ale v úplne iných hodnotách. A možno zistíte aj jeden dôležitý fakt, že väčšina vecí, ktorá vás hnevala, pochádzala práve zvonku a nie z nášho vnútra.

 

7. Aktívne sa vyhýbajte veciam, o ktorých viete, že vás oberajú o pocit šťastia

Niekedy sa dá premyslene vyhnúť nepríjemným situáciám. Ak sa niečomu nemôžete vyhnúť, musíte mať plán, ako sa dá s tým vysporiadať. Pripravte sa, že niečo môže byť nepríjemné alebo ťažšie. Realitu neignorujte, ale pripravte sa na ňu. Nezaoberajte sa však tým, čo nemôžete zmeniť. Ak máte obavy, ktoré nemôžete zmeniť alebo im nerozumiete, akceptujte ich a prestaňte sa nimi zaoberať. Máte možnosť nemať myšlienky, ktoré vám nepomáhajú alebo na ktoré nemôžete nájsť odpoveď. Nevenujte energiu veciam, ktoré nemôžete zmeniť. Budete tak šťastnejší.

 


ZDROJE:
B. Bäumlová: Tajemství lidského úsměvu
K. Neršpor: Léčivá moc smíchu
S. Peters: Paradox šimpanze
A. Robbins: Nekonečná vnútorná sila
Čítajte viac o téme: Šťastie, Nastavenie mysle
Zdieľať na facebooku