Žijete v novom vzťahu s nevlastnými deťmi? Ak chcete mať harmonickú rodinu, týmto vetám sa vyhnite

Ak sa chcete vyhnúť zbytočným problémom v novom vzťahu, snažte sa tolerovať určité veci a situácie, a tak k zbytočným problémom nemusí dochádzať.
Ak sa chcete vyhnúť zbytočným problémom v novom vzťahu, snažte sa tolerovať určité veci a situácie, a tak k zbytočným problémom nemusí dochádzať. / Foto: Bigstock

Niekedy sa stáva, že nový partner (partnerka) má deti z predchádzajúceho vzťahu. Ak sa chcete vyhnúť zbytočným problémom v novom vzťahu, snažte sa tolerovať určité veci a situácie, a tak k zbytočným problémom nemusí dochádzať. Na čo si dávať najväčší pozor?

 

Ani jeden rodič nechce od svojho partnera počuť kritiku týkajúcu sa jeho vplyvu na potomka. Tam, kde ide o nevlastné deti, ide o tému ešte citlivejšiu, pretože určité pripomienky otec či matka celkom logicky chápe nielen ako hodnotenie svojej osoby, ale aj ako kritiku svojich detí z bývalého vzťahu. Môže to dokonca vnímať tak, že ak vám jeho (jej)  deti prekážajú, potom ani váš vzťah nemá cenu. K takémuto vnímaniu môže dochádzať aj vtedy, keď ste to tak vôbec nemysleli. Ak sa chcete vyhnúť zbytočným nedorozumeniam, nepoužívajte nasledujúce vety:

 

1. Tvoje deti majú zlý vplyv na moje deti

Doteraz ste mali možno pocit, že vaše dieťa bolo bezproblémové a  že sa všetko zmenilo od doby, čo sa pozná s podobne starou dcérou vášho priateľa, ktorá ju učí veci, ktoré doteraz nepoznala. Môže to tak byť, ale možné je aj to, že ide o  prirodzený vývoj, ku ktorému by vaša dcéra dospela aj pod vplyvom rovesníkov. Ale treba si zároveň uvedomiť, že ak spolu vaše deti trávia veľa času, niektoré návyky od seba prevziať môžu. Je však otázne, či je to potrebné vždy pripomínať partnerovi alebo to vnímať ako súčasť života v novej rodine.

 

2. Kvôli tvojmu dieťaťu mám problémy s prípravou jedla pre rodinu

Možno dieťa vášho partnera jedlo iné jedlá a ťažko si zvyká na tie vaše. V tomto smere musí byť človek trpezlivý. Niekedy však naozaj môže ísť o akúsi rozmaznanosť v stravovaní a vtedy je potrebné dieťaťu vysvetliť, že odteraz to bude fungovať ináč. Hlavne musíte pôsobiť jednotne. Riaďte sa tým, ako často sa s vami partnerove deti zdržiavajú a ako často u vás jedia. Ak je to napríklad len jeden víkend za dva týždne, pre pokoj v domácnosti uvarte jedlá, ktoré majú rady. Pokiaľ s vami bývajú dlhodobo, pretože otec ich má v striedavej starostlivosti, je na mieste, aby ste stanovili pravidlá týkajúce sa spoločného jedla. Každý môže mať nejaké neobľúbené jedlo, ale pahltnosť alebo v opačnom prípade vyberavosť, by ste trpieť nemali.

 

3. Kvôli tvojim deťom dochádza k hádkam a k bitkám v detskej izbe

Skúste sa na to pozrieť inak než ako na spor medzi vašimi a partnerovými deťmi. Deti sa pravdepodobne nebijú a nehádajú kvôli tomu, že pochádzajú z dvoch rôznych rodín. Pozrite na ne v určitých momentoch ako na súrodencov a možno práve v tej chvíli budete ich hádky a bitky vnímať ako bežné súrodenecké hašterenie. Mnoho z týchto sporov si deti dokážu vyriešiť i samy, zasahujte iba vtedy, keď hrozí, že by si navzájom ublíži alebo keby vás ich bitky príliš obťažovali.

 

4. Tvoje deti nás stoja veľa peňazí

Toto je tá najcitlivejšia veta. Lenže niektoré deti vždy budú stáť viac ako iné. Dochádza k tomu hlavne vtedy, ak napríklad majú v niečom výnimočný  talent a chodia do nejakých krúžkov či športových klubov. Tu veľa záleží na tom, ako máte premyslené a dohodnuté hospodárenie. Keď si svoje deti živíte každý sám a spoločnú máte len časť peňazí, partnerove výdavky spojené s jeho potomkami kritizovať veľmi nemôžete. Iné je to v prípade, že hospodárite spoločne a vaše deti by na to doplácali. Ale radšej si podobné výčitky vždy vopred dvakrát rozmyslite, skúste sa nejako rozumne dohodnúť, ako situáciu vyriešite.

 

5. Tvoje deti sú príšerne rozmaznané

V každej rodine sa používa iný výchovný prístup, a tak je pravdepodobné, že buď vaše, alebo partnerove deti budú rozmaznanejšie, budú napríklad vulgárnejšie alebo hlučnejšie. Každý má aj inú hranicu toho, koľko znesie. Ak je podľa vás rozmaznanosť potomkov druhej strany za hranou, skúste to s partnerom prebrať niekedy v pokoji a hlavne osamote. Vždy namiesto kritiky hľadajte kompromis a úprimné rozhovory. Postupne by ste mali nájsť nejaký spoločný výchovný prístup pre všetky deti. Je to skutočne náročné, ale ak chcete rozvíjať naďalej svoj vzťah, neodkladajte problémy na vedľajsiu koľaj, ale riešte ich hneď a múdro. Vyhnete sa tak hádkam, zlej nálade či prípadnému rozchodu.

 

6. Máš svoje deti radšej než naše spoločné dieťa

Skôr než poviete partnerovi alebo partnerke takúto vetu, radšej si to dobre premyslite, čo týmto chcete vlastne dosiahnuť. Možno vám vadí, že váš partner vždy radostne víta svoje deti, zatiaľ čo k spoločnému dieťaťu je niekedy chladnejší.Ale položte si otázku, či to nie je spôsobené napríklad tým, že ich málo vidí. Ak je to len raz za dva týždne a má ich skutočne rád, chce im takto prejaviť radosť. A rátajte s tým, že im svoju lásku bude prejavovať aj  rôznymi aktivitami. Nič z toho ale nie je dôkazom toho, že by mal dieťa, ktoré má s vami, menej rád.

 

7. Tvoje deti sú rovnako hlúpe ako ich matka (otec)

Touto vetou pertnerovi alebo partnerke pripomínate, s kým pred vami žili. A to sa im nebude páčiť a budú z toho smutní. A je úplne jedno, že sa so svojou bývalou ženou partner rozišiel v zlom a dodnes sú na nože. Touto vetou si jednoducho náklonnosť nového partnera nezískate.

 

8. Tvoje deti vôbec nepomáhajú, zatiaľ čo moje deti majú svoje povinnosti

Ak sú s vami vaše deti po väčšinu času a partnerove iba občas, čo je najčastejší model, problémom sa pravdepodobne nevyhnete. Je pochopiteľné, že otec nechce na deti, ktoré k vám idú len na víkend, naložiť veľké množstvo povinností. Ale mali by ste sa snažiť v nejakej pokojnej debate pre spoločné spolužitie počas víkendov nájsť taký model, ktorý bude fungovať a pritom bude spravodlivý aj voči vašim deťom.

 

9. Tvoja lenivá puberťáčka je ešte aj drzá!

Ak máte vlastné deti ešte malé alebo ešte o nich s novým partnerom len snívate, je jasné, že vám jeho pubertálni potomkovia pôjdu na nervy a budete presvedčená, že vy by ste niečo také nedopustili. Verte však, že idú rovnako na nervy i vlastným rodičom a že je to vývojová fáza, ktorá sa jednoducho musí pretrpieť. Vy sami sa musíte rozhodnúť, či do takého vzťahu chcete ísť, alebo či vám to za to nestojí. Ak je voči vám tínedžer až príliš často drzý, ozvite sa. Najskôr sa však o všetkom porozprávajte s partnerom (partnerkou).

 


ZDROJE:
Plaňava, I. : Manželství a rodiny -  struktura, dynamika, komunikace
Everett, C., Volgy Everett: Zdravý rozvod pro rodiče i děti
Matějček, Z. : O rodině vlastní, nevlastní a náhradní
Čítajte viac o téme: Rodina, Komunikácia
Zdieľať na facebooku