Inteligentné hodinky používajte rozumne. Okrem pozitív, ktoré ponúkajú, vám môžu aj škodiť

Prehnané používanie inteligentných hodiniek môže viesť k problémom.
Prehnané používanie inteligentných hodiniek môže viesť k problémom. / Foto: Bigstock

Hovorí sa, že najlepšia je zlatá stredná cesta. Toto platí aj v prípade inteligentných hodiniek. Ich používanie váš život nemusí jednoznačne zlepšovať.

 

Inteligentné hodinky sú spravidla pripojené cez Bluetooth k smartfónu a majú vo všeobecnosti úlohu oznamovateľa a monitorovača. Prinášajú notifikácie spojené so smartfónom, teda zobrazujú prijaté správy, prichádzajúce hovory, notifikácie zo sociálnych sietí. Niektoré sú určené hlavne športovcom a ponúkajú množstvo dát zo senzorov. Môžete s nimi behať s použitím GPS, merajú viac druhov aktivít ako beh, chôdzu, bicyklovanie, pričom zobrazujú všetky dôležité informácie. Napríklad vzdialenosť, rýchlosť, dĺžku aktivity a podobne. Fungujú aj bez smartfónu. Môžete ich  tiež používať ako budík, pripomienkovač, spúšťať pomocou nich hudbu, kontrolovať aktuálne počasie či jeho predpoveď, zobrazujú navigáciu. Inteligentné hodinky tiež sledujú a analyzujú spánok, merajú stres, tep, ba dokonca EKG a tlak. Samozrejme, to, že ste v strese, pravdepodobne viete aj sami a nepotrebujete hodinky na to, aby ste si to potvrdili. Ale niektoré hodinky, keď ste v strese, vám však ponúknu dychové cvičenie, ktoré je v hodinkách zabudované s cieľom, aby ste sa uvoľnili a zbavili napätia. Všetko má však svoje hranice, a tak inteligentné hodinky, prostredníctvom ktorých môžete sledovať nielen ubehnutú vzdialenosť, spálené kalórie, ale podľa spálených kalórií vám vyberú aj  jedlo v reštaurácii, radšej zložte z ruky. Napríklad trénerka a inštruktorka jogy Bri Cawseyová začala nosiť inteligentné hodinky, pretože usúdila, že je to skvelý nástroj určený práve pre ňu. Plánovala si vďaka nemu mapovať svoje bežecké výkony. No po určitom čase sa zo sledovania najrôznejších parametrov jej života stala posadnutosť, v reštaurácii bývala zmätená a pociťovala úzkosť, pretože si nedokázala poradiť s tým, koľko kalórií sa v jej jedle nachádza. Našťastie sa rýchlo spamätala, náramok prestala nosiť a ako sama píše, uľavilo sa jej.

 

Smart hodinky nemusia byť vždy len prínosom k zdravšiemu životnému štýlu. / Foto: Bigstock

 

Čo hovoria výskumy?

Existuje množstvo ľudí, ktorí denne každú minútu svojho života, svoje pocity a výkony sledujú prostredníctvom inteligentných hodiniek. Sledujú každý úder srdca, kvalitu spánku, kondíciu. Toľko dát o našom tele sme nikdy nemali a nemali ich ani lekári. Postupne niektorí lekári zisťujú, že tieto neobmedzené dáta, a hlavne tie, ktoré sa týkajú zdravia, môžu spôsobovať úzkosti. George Zgourides, psychológ z Texasu, si stále častejšie všíma, že ľudia sú nadmerne znepokojení zdravotnými problémami, a to až do tej miery, že by to mohlo narušovať ich duševné zdravie, prácu a vzťahy. Veľkú úlohu v tomto smere zohráva napríklad aj vyhľadávanie príznakov chorôb cez Google, no a tiež už spomínané inteligentné hodinky. V roku 2015 vedci z Duke University v Severnej Karolíne zistili, že neustále sledovanie aktivity môže znižovať pôžitok z akejkoľvek zábavy, ktorú sa človek snaží merať. Inak povedané, keď bežíte bez mobilu a nesledujete sa, nebude váš športový zážitok horší, skôr naopak.

 

Štúdia z roku 2017 ukázala, že u vysokoškolských študentov existuje súvislosť medzi používaním prístrojov pre sledovanie telesnej kondície a poruchami príjmu potravy. A prieskum medzi ženami používajúcimi chytré hodinky, ktorý sa uskutočnil v roku 2016, zase ukazuje, že takmer 60 percent z nich má pocit, že ich deň toto zariadenie vlastne organizuje a 30 percent z nich uviedlo, že tento vynález je tak trochu ich nepriateľ, ktorý im spôsobuje pocit, že nežijú dokonale. Problémom môže byť aj strata súkromia, ktorá je spôsobená hlavne tým, že veľa žien zdieľa tieto citlivé údaje na sociálnych sieťach.

 

Inteligentné hodinky dokážu sledovať aj vaše stravovacie návyky

Aplikácia YouAte pomáha tým, ktorí držia diétu. Tak ako mnoho iných aplikácií, ktoré sa zaoberajú výživou, aj táto aplikácia umožňuje užívateľom zaznamenávať potraviny, ktoré jedia, ale namiesto toho, aby počítali kalórie, motivuje ľudí, aby rozdelili svoje potraviny podľa toho, ako sa po ich zjedení cítia. Aplikácia YouFood nie je zameraná na starostlivé počítanie kalórií, ale viac sa zameriava na  fotografie jedál a užívateľovi má zabezpečiť lepšiu kontrolu nad stravovacími návykmi. Cieľom spomínaných aplikácií je odbúrať sledovanie čísel a kalórií a zamerať sa skôr na nasledovanie potrieb tela. Jessica Setnicková, dietologička z Texasu, hovorí, že poruchy príjmu potravy existovali dlho predtým, ako inteligentné hodinky a rôzne aplikácie. Ale nové technológie môžu tento problém ešte zhoršiť. Tí, ktorí sa od chytrých hodín a diktátu čísel odpútali, tvrdia, že je lepšie počúvať vnútorné podnety svojho tela ako hodinky. Vrátilo im to radosť do života. Veľké množstvo informácií pre týchto ľudí predstavuje skôr komplikáciu a tým, ktorí si momentálne život bez inteligentných hodín nedokážu predstaviť, odporúčajú, aby ich skúsili odložiť.

 

Pozor na elektrosmog

Mnohí ľudia, ktorí nosia inteligentné hodinky, si neuvedomujú, že sa vystavujú neustálemu pôsobeniu elektrosmogu. Ten vytvárajú okrem týchto hodiniek najmä mobily, tablety, počítače, umelé osvetlenie, ale aj televízor, wi-fi, dvd prehrávač či rádiobudík. V posledných rokoch rastie podľa expertov počet ľudí precitlivených na elektromagnetický smog. Prejavuje sa to u nich zvýšenou únavou, depresiami, nervozitou, bolesťami hlavy a očí, pískaním v ušiach, poruchami spánku a celkovo biorytmu. Strácajú koncentráciu, oslabuje sa ich imunitný systém. Deje sa to pomaly, postupne a nenápadne.

 

Kedy spozornieť?

Uviedli sme si už niekoľko dôvodov, kvôli ktorým sa neodporúča mať inteligentné hodinky neustále na ruke. Kedy by ste však mali skutočne spozornieť a na pár dní a možno aj mesiacov sa ich vzdať?

  • ak cítite nevoľnosť a bolesti hlavy,
  • ak sledujete poruchy súvisiace s prejedaním a s príjmom potravy v dôsledku neustálej kontroly oznámení z hodiniek,
  • ak sa u vás prejavuje nespavosť, ktorá môže viesť k úpadku pamäti, nerovnováhe tela, menšej produktivite a ďalším problémom,
  • ak sa cítite rozptýlení, nemôžete sa sústrediť na svoju prácu,
  • ak máte obrovský strach o svoje zdravie, ba dokonca sa vám pod vplyvom informácií z hodiniek zdravie zhoršuje.
Čítajte viac o téme: Zdravie, Technológie
Zdieľať na facebooku