Nezaujíma vás networking? Toto je 5 dôvodov, prečo je v živote dôležitý

Networking je označenie pre vytváranie vzťahov medzi ľuďmi, vzájomnú výmenu informácií a udržiavanie osobných kontaktov, ktoré následne vedú k vytvoreniu siete konexií.
Networking je označenie pre vytváranie vzťahov medzi ľuďmi, vzájomnú výmenu informácií a udržiavanie osobných kontaktov, ktoré následne vedú k vytvoreniu siete konexií. / Foto: Pexels

Máte pocit, že vám vzťahy s novými ľuďmi nič extra nemôžu dať? Riešite väčšinu úloh online a pokiaľ to nie je nevyhnutné, tak sa osobným stretnutiam vyhýbate? S veľkou pravdepodobnosťou sa ochudobňujete a networking by ste mali čo najskôr zaradiť do svojho bežného života.

 

Slovo networking pochádza z anglického slova “network”, čo v preklade znamená sieť. Networking je označenie pre vytváranie vzťahov medzi ľuďmi, vzájomnú výmenu informácií a udržiavanie osobných kontaktov, ktoré následne vedú k vytvoreniu siete konexií. Cieľom tohto spájania môže byť tiež podpora kariérneho rastu, zlepšenie uplatnenie v spoločnosti alebo zefektívnenie podnikania. 

 

Pozvanie na pracovný večierok alebo do podnikateľského klubu predstavuje vynikajúcu príležitosť na zoznámenie sa so zaujímavými ľuďmi a podnetné rozhovory. Keď sa osobne rozprávame, zdieľame svoje skúsenosti a hovoríme o tom, čomu sa venujeme, vytvárame si vzťahy. Úprimný osobný rozhovor má vždy väčšiu váhu ako poslaný e-mail. Networking čiže sieťovanie, teda nadväzovanie nových kontaktov, je tu odpradávna a je dôležitý vo viacerých oblastiach života. Vďaka nemu môžeme získať novú prácu, nových klientov alebo obchodných partnerov. No networking je dôležitý aj v osobnom živote. Prostredníctvom neho si môžeme nájsť nových priateľov, životného partnera alebo napríklad odporúčanie na vhodnú materskú škôlku či školu  pre dieťa. Dôvodov, prečo by sme sa nemali novým ľuďom vyhýbať a radšej vyťažiť pozitíva z nových kontaktov, je však ešte viac.

 

1. Pomáha udržovať a prehlbovať osobné väzby

Ako sa hovorí: „Zíde z očí, zíde z mysle.“ Jedna vec je, keď sa s ľuďmi zoznámite, ale druhá je, keď s nimi zostanete v kontakte. Ak kontaktujete ľudí len vo chvíli, keď od nich niečo potrebujete, zdvihnú vám telefón raz, možno dvakrát. Potom už nebudú reagovať. Ale vďaka networkingu môžeme s ľuďmi jednoduchšie udržiavať vzťahy a pomáha tiež v tom, ako sa im tu a tam pripomenúť, aby na nás nezabudli. Týmto spôsobom môžeme prehlbovať vzťahy i s tými, s ktorými máme zatiaľ len profesionálny vzťah.

 

2. Šetrí čas, energiu i peniaze

Čím viac ľudí človek pozná, tým viac prekážok prekoná práve jedným telefonátom alebo napísaním správy, pretože vie, na koho sa obrátiť. Ak potrebujete urobiť nový web a poznáte niekoho, kto je špičkou v odbore, je to jednoduché. Viete, akú prácu daný človek odvádza, viete, ako koná s klientmi a navyše ho poznáte osobne. Zbavíte sa stresu zo zdĺhavého hľadania vhodnej spoločnosti, ktorá by vám web urobila. Navyše vďaka tomu, že sa poznáte osobne a máte s daným človekom dobré väzby (v minulosti ste mu napr. odporučili klienta), iste si dokážete vyjednať aj lepšie cenové podmienky.

 

3. Pomáha rozširovať množstvo informácií

Networking je založený na vzájomnom sebapoznaní. Pri komunikácii dávate človeku, s ktorým sa zoznamujete priestor, aby sa vám predstavil. Často narazíte na niekoho, kto pracuje v úplne inom odvetví, o ktorom nemáte ani tušenie. Vďaka svojej zvedavosti budete chcieť vedieť o danej téme viac. A nové témy vás môžu napríklad inšpirovať k novým obchodným synergiám, o ktorých by ste inak nemali ani tušenie.

 

4. Motivuje k osobnému rozvoju

Networking je založený na neustálej komunikácii v skupine alebo vo dvojici. Čím častejšie komunikujete a prezentujete určité veci ostatným ľuďom, tým jednoduchšia sa pre vás táto aktivita stáva. Postupne zistíte, že  tréma z prezentovania na verejnosti sa úplne vytratila. Postupne sa vytratí aj strach zo zoznamovania a oslovovania cudzích ľudí, pretože v každom človeku, s ktorým sa budete chcieť zoznámiť, zbadáte veľký potenciál. Môže sa stať vaším obchodným partnerom, klientom, kamarátom alebo i napríklad životným partnerom.

 

5. Naučíte sa improvizovať

Naučíte sa tiež  improvizovať. Prečo? Pretože každý človek, s ktorým sa zoznámite, bude úplne iný (pesimista, optimista, ukecaný, nehovoriaci ...). Tiež každá situácia bude úplne iná. Aj na týchto akciách budete musieť improvizovať a vždy nájsť najvhodnejšie štýl na zoznámenie.

 

Čítajte viac o téme: Sociálne siete, Komunikácia
Zdieľať na facebooku