Ste spoločenský introrvert? Prezradia to o vás tieto znaky

Spoločenskí introverti sú tí ľudia, ktorí síce do spoločnosti chodia, ale situácie neprežívajú takým spôsobom ako extroverti.
Spoločenskí introverti sú tí ľudia, ktorí síce do spoločnosti chodia, ale situácie neprežívajú takým spôsobom ako extroverti. / Foto: Bigstock

Rozdiely medzi introvertmi a extrovertmi všetci dobre poznáme. Existuje však aj skupina takzvaných spoločenských introvertov, ktorých si možeme ľahko pomýliť s extrovertmi. Ako sa títo ľudia prejavujú a podľa ktorých znakov ich môžeme ľahko spoznať?

 

Introvert (z lat. intro = vnútri, versio = obracať) je človek, ktorý sa obracia do „svojho vnútra“, zameriava sa na svoj vlastný vnútorný svet, v ktorom prevláda fantázia a predstavivosť. Introverti bývajú premýšľaví a mlčanliví. Majú radi samotu. Radi snívajú, tvoria, premýšľajú. Samozrejme, nemôžu byť sami stále. Vyhľadávajú spoločnosť úzkeho kruhu osôb. Veľa ľudí si k sebe nepripustia, no práve o to sú ich vzťahy hlbšie. Spoločenskí introverti sú tí ľudia, ktorí síce do spoločnosti chodia, ale situácie neprežívajú takým spôsobom ako extroverti. Ľudí považujú za zaujímavých, ale zároveň  niekedy ich vnímajú ako extrémne únavných. Spoločenskí introverti sa skôr, než vyrazia medzi ľudí, musia psychicky na to pripraviť. Je v nich veľa paradoxov. Niekedy aj niekoľko dní neodpovedajú na esemesky a inokedy sú ochotní počúvať priateľov aj dlhé hodiny. Občas túžia po rôznych zážitkoch s ľuďmi, ale majú obdobia, keď zbožňujú pokoj. Radi si vypočujú príbehy druhých, ale o sebe veľmi nerozprávajú. Z vyššie uvedeného teda vyplýva, že sú značne rozpoltení a musia bojovať sami so sebou.

Pozrime sa teda na znaky, podľa ktorých spoločenských introvertov spoľahlivo rozpoznáte.

 

1. Nemajú radi zbytočné rozprávanie

Vedia, čo sa deje navôkol, ale nemusia o tom hovoriť. Títo ľudia majú záujem o ľudí, ich príbehy, radi skúmajú ich charakter a správanie. Chcú poznať najdôvernejšie tajomstvá iných, radi sa zoznamujú s ich cieľmi, plánmi, snami.  Radi si všetko vypočujú, pretože ich baví skúmať emocionálny svet ľudí.

 

2. Žijú vo svojom vnútornom svete

V duchu si neustále niečo hovoria. Preberajú všetky detaily, ktoré im niekto rozprával, vnímajú každé slovo a snažia sa pochopiť jeho zmysel. Práve z tohto dôvodu, že vo svojom vnútornom svete všetko analyzujú, nereagujú hneď a dokážu bať aj ticho.

 

3. Potrebujú nejaký čas sami pre seba

Po dlhom pracovnom dni netúžia po komunikácii s ľuďmi. Potrebujú byť nejaký čas aj sami so sebou, pretože sa chcú uvoľniť a sústrediť sa na seba. Ich priatelia by nemali byť urazení, ak chcú byť nejakú dobu sami.

 

4. Potrebujú niekam patriť

Pre týchto ľudí je veľmi dôležité zdravé životné prostredie, príjemná atmosféra, a túžia mať zázemie. Ak sa cítia naozaj  šťastní, môžu sa stať i vedúcou osobnosťou skupiny, v ktorej sa snažia vytvárať dobré vzťahy a príjemnú atmosféru. Ak sa v skupine necítia dobre, držia si od nej odstup a sú v nej len kvôli určitej povinnosti alebo z pracovných dôvodov.

 

5. Potrpia si na detaily

Na detaily si potrpia hlavne vtedy, keď ide o ich blízkych. Chcú o nich vedieť všetko, predovšetkým to, čo ich robí smutnými alebo šťastnými. Spoločenským introvertom nemôžete klamať, pretože skôr či neskôr objavia pravdu.

 

6. Komfort ostatných je pre nich  dôležitý

Títo ľudia sú naozaj veľmi láskaví a vždy sa snažia, aby sa ľudia okolo nich  cítili dobre. Veľmi im záleží hlavne na tom, aby ich  zbytočne neurazili.

 

7. Nemajú radi plytké priateľstva

Pokiaľ na nich nemajú priatelia dosť času, tak pokojne odmietnu pozvanie na večeru. Krátke spoločné stretnutie im jednoducho nestačí. V tomto smere sú veľmi nároční. Ak ich  priateľstvo s niekým neuspokojuje a nerobí ich šťastnými, radšej ho ďalej nerozvíjajú.

 

8. Nedokážu sa venovať viacerým ľuďom naraz

Hoci sa chcú stretnúť s každou osobou, ktorú majú radi, je pre nich náročné venovať sa viacerým ľuďom naraz. Je to pre nich príliš únavné. Potrebujú viac času aj na to, aby získali nových priateľov.

 

9. Ťažko hľadajú správneho partnera

Musia poznať partnera dokonale, aby sa s ním dokázali viac zblížiť. Títo ľudia majú občas  dve tváre. Jedna je pozitívna a milá. Druhá môže byť arogantná, tichá, plachá či divná. Niekedy sa so spoločenským introvertom môžete cítiť ako najmilovanejšia osoba na svete a inokedy, keď majú svoje tiché dni, sa budete cítiť nemilovaní a zo všetkého najviac budete túžiť, aby vám  prejavovali veľkú lásku a  a porozumenie.

Čítajte viac o téme: Priateľstvo
Zdieľať na facebooku