Kto veľa dáva, dostáva oveľa viac

Ľudia, ktorí vedia dávať, bývajú šťastnejší a vedú zmysluplnejšie život.
Ľudia, ktorí vedia dávať, bývajú šťastnejší a vedú zmysluplnejšie život. / Foto: Bigstock

Keď sa k nám niekto zachová láskavo, vydrží v nás dobrý pocit pomerne dlho a inšpiruje nás. Ak zase my preukážeme láskavosť druhým, tiež im odovzdávame tento krásny pocit. Keď robíte niečo pekné len preto, aby ste v očiach ostatných ľudí vyzerali lepšie, necítite skutočnú radosť. Tá pravá motivácia je ukrytá niekde inde.

 

Nie je nič nové pod slnkom, že ľudia, ktorí vedia dávať, bývajú šťastnejší a vedú zmysluplnejšie život. Richard Davidson, neurológ z Wisconsinskej univerzity, ktorý patrí k velikánom vo svojom odbore, počas svojej práce sledoval účinky láskavosti a empatie na mozog jedinca a podarilo sa mu zistiť, že mozog sa mení v závislosti od toho, či sa správame sebecky alebo s porozumením a odhľaduplnosťou voči iným. „Keď niečo robíme sami pre seba, pozitívne emócie, ktoré pri tom prežívame, sú prchavé a závisia od vonkajších podmienok. Keď však robíme niečo pre druhých, pozitívne emócie trvajú dlhšie a presahujú okamih, kedy sme učinili to, čo ich vyvolalo,“ hovorí doktor Davidson vo svojej štúdii.

 

Výchova by nemala byť zameraná len na výkon. Dôležité je aj konanie dobra a láskavosť

Ako deti sme zvyčajne sebci. Nechceme sa príliš deliť, staráme sa, aby sme sami nemali málo, či už ide o hračky alebo napríklad o pozornosť rodičov. Veľmi záleží na výchove, ako sa k dávaniu staviame, čo jasne ukazuje na fakt, že láskavý môže človek začať byť kedykoľvek. Nie je to vrodené, ale dá sa to naučiť. Podľa názoru  americkej psychiatričky Robin Berman môže rodič výchovou ovlyvniť predovšetkým tieto tri veci: charakter, vzťah k rodičom a schopnosť správať sa láskavo. Približne  desaťtisíc detí v štúdii Harvardskej univerzity malo odpovedať na otázku, že kde by zaradili láskavosť, osobné šťastie a úspech podľa toho, ako sú tieto veci pre nich dôležité. Mali zvoliť presné poradie. Väčšina z nich dala na prvé miesto úspech, potom osobné šťastie a takmer všetci uvádzali láskavosť na posledné miesto. Aj tento výskum potvrdil, že súčasná doba je zameraná hlavne na výkon a takto to vnímajú aj dnešné deti. Dokonca sú presvedčené i o tom, že ich úspech je to najdôležitejšie prianie aj ich rodičov. Mnohé z detí tvrdili, že ich  rodičia mali väčšiu radosť vtedy, keď dostával dobré známky v škole ako to, že boli starostlivými členmi komunity v triede alebo v škole. Tak ako pri iných cnostiach, tak aj pri láskavosti je najdôležitejšie, aby najprv rodičia zmenili svoj prístup k hodnotám. To, ako sa správame a tiež to, čo hovoríme, modeluje správanie našich detí. Deti sú veľmi vnímaví pozorovatelia. Ak povieme A a urobíme B, hneď to zistia. Je ťažké naučiť deti láskavosti, ak my sami takí nie sme. Môžeme začať veľmi jednoducho. Otázku, ktorou sa pýtame, čo si dostal (a) v škole, môžeme vymeniť za otázku: „Čo pekné si dnes pre niekoho iného urobil(a)?“ Napríklad aj na základe týchto viet dieťa hneď pochopí, že nezáleží až tak na známkach, ale na tom, ako sa správa k iným ľuďom. Deti potrebujú počuť od rodičov, že starostlivosť o iných je pre nich najväčšou prioritou.

 

Ako odovzdávať dobro iným tak, aby sme sa my sami cítili dobre?

Keď robíte niečo pekné len preto, aby ste v očiach ostatných ľudí vyzerali lepšie, necítite skutočnú radosť. Tá pravá motivácia je ukrytá niekde inde. Možno ste už mali nádherný pocit, keď ste pomohli bez toho, aby ste to niekomu povedali. Vtedy ste sa cítili skvelo. Pozrime sa na niekoľko krokov, ktoré vám pomôžu vyvolať spomínaný pocit radosti z dávania.

 

1 | Buďte láskaví sami k sebe

Ak sme k sebe prehnane kritickí a nedoprajeme si žiadnu odmenu, ťažko to môžete prejavovať voči iným. Na začiatku je potrebné sústrediť sa aj na  seba. Naučiť sa byť so sebou spokojný, odpúšťať si, dopriať si radosť a odpočinok alebo sa vedieť pochváliť. Pre niekoho je práve toto najťažší krok. Ale keď to človek zvládne, dokáže byť láskavý a milý aj k iným ľuďom.

 

2 | Pozorujte štedrých a láskavých ľudí

Určite poznáte niekoho, kto na vás pôsobí láskavo, nesebecky a štedro. Čo robí inak ako ostatní? V čom to spočíva? Keď s takýmito ľuďmi začnete tráviť čas, zlepší sa vám nálada. Ak chcete začať pomáhať iným, existuje množstvo možností. Existuje veľa príležitostí na dobrovoľníctvo, môžete darovať veci alebo môžete ináč pomáhať komunite. Nech sa vám zapáči čokoľvek, nebojte sa to skúsiť. Niekedy sa stačí na človeka usmiať a zlepšíte mu celý deň. A tak sa skúste usmievať, prejavovať radosť, vďaku a skrátka všetky pozitívne emócie. Skúste sa niekedy zamýšľať nielen nad tým, ako by sa mali správať ostatní, ale aj nad tým, ako lepšie by ste sa mohli správať aj vy sami.

 

3 | Naučte sa byť prosociálni

Stačí skúsiť dávať, bez toho aby človek niečo za to čakal. Takto to robia prosociálni ľudia. Uvidíte, že sa vám pomoc začne vracať sama, niekedy aj z nečakaných miest a v nečakanej miere.  

Medzi charakteristikami prosociálnej osobnosti sa uvádza, že:

 

  • prejavuje súcit s ľuďmi, ktorí majú ťažkosti,
  • teší ju obdarovať niekoho alebo rozdeliť sa s niekým,
  • namáha sa v prospech iných ľudí,
  • úspechy iných ľudí prijíma bez závisti,
  • má pochopenie pre starosti a nevýhody svojich známych,
  • prežíva s inými ľuďmi ich starosti a radosti.

 

Prosociálny človek je tvorcom kultúry, sociálnych hodnôt a cností. Napriek zložitosti spoločenských problémov sú takíto ľudia optimistickí, sú oporou inštitúcií, prinášajú nové riešenia, vedia poskytnúť pomoc, prejavujú istotu a ovládanie skutočnosti, sú empatickí, majú zmysel pre humor a vďaka schopnosti odosobniť sa vedia si získať nasledovníkov.

 

Nielen hmotnou štedrosťou je človek živý

To, že ste štedrí, láskaví či veľkorysí neznamená, že okolo seba budete rozhadzovať peniaze a dary. Koľkokrát je oveľa lepšie pomocná ruka, aktívne počúvanie alebo len jednoduchá prítomnosť pri tom druhom. V dnešnej dobe niektorí ľudia trpia epidémiou nepočúvania. Niet divu, že nedokážeme efektívne počúvať. Po prvé, väčšinu z nás nikto nenaučil, ako správne počúvať. Učíme sa ako čítať a písať, ale nie ako počúvať. Po druhé, mnohí z nás musia robiť také nespočetné množstvo aktivít v práci a v domácnosti, že sa moc nezaoberajú počúvaním. Hovorenie je to, čo má prioritu. Či je to už v škole, na pracovisku, počas športovania alebo pri ďalších aktivitách vo voľnom čase. Napriek tomu osvojenie si schopnosti načúvania je veľmi dôležité. Buďte k dispozícii, keď vám chce niekto niečo dôležité povedať. Niekomu pomáha hlavne to, že sa môže vyrozprávať a vďaka tomu sa dokáže zbaviť stresu, ktorý v sebe nosí. Základom aktívneho a efektívneho počúvania je sústredená pozornosť. Za pomoc sa nepovažuje len to, keď odovzdáte niekoľko eur na charitu, niekedy stačia úplne jednoduché skutky.

 

Zaujímajte sa o ľudí

Často počúvame o tom, že ľudia sú zlí, nevďační, agresívni... Samozrejme, sú aj takí. Ale keď sa sústredíte na to, koľko dobrých vecí ľudia robia, zistíte, že svet nie je úplne zlý. Na ľudí budete pôsobiť veľmi dobre, keď sa budete osvoje okolie skutočne zaujímať a nebudete len hľadať také situácie, z ktorých by ste mohli niečo vyťažiť len pre seba. Už známy spisovateľ a rečník  Dale Carnegie hovoril, že len úprimným záujmom o ostatných sa stávame obľúbenými. Ak máme o ostatné naozajstný záujem, dávame im oveľa viac, než keby sme im dali materiálnu dary. A svoj záujem dávajte najavo všeobecne, nie len vyvoleným alebo tým, ktorých napríklad ľutujete.

 

Ak viete, poraďte

Ak vás niekto požiada o radu, skúste mu pomôcť. Snažte sa vykúzliť niečo pozitívne, ak sa to len trochu dá. Je to dôležité preto, aby ste tomu druhému ukázali, že  aj z tej najhoršej situácie vedie pozitívna cesta. Ale človek musí o radu stáť. Nie je dobré niekomu radiť nasilu. Väčšinou si vás aj tak len vypočuje a urobí si po svojom. Ale ak niekto o radu prosí, urobte maximum pre tohto človeka. Možno, že vaša rada nebude fungovať, lebo každý človek je iný, ale aspoň budete mať dobrý pocit, že ste pre toho druhého urobili maximum. Niekedy stačí, že vďaka vašej rade začne dotyčný človek rozmýšľať iným spôsobom a hľadať iné, svoje vlastné riešenie.

 

Majte vo všetkom mieru

Byť štedrý a láskavý, neznamená rozdať sa do posledných síl, neznamená to vnucovať pomoc tam, kde o ňu nikto nestojí. Neznamená to ani stať sa obeťou a nariekať, aký je ten život ťažký a bez našej pomoci by to nešlo. Vy sami si musíte vedieť stanoviť hranice tak, aby ste sa pri skutkoch láskavosti  cítili dobre.

Čítajte viac o téme: Šťastie, Nastavenie mysle
Zdieľať na facebooku