Prečo potrebujú mamičky voľné chvíľky pre seba?

Ak si má mamička naozaj vyčistiť hlavu, musí sa odpojiť od detí, opustiť prostredie, zmeniť svoje myšlienky a nemyslieť aspoň chvíľu na rodičovské povinnosti.
Ak si má mamička naozaj vyčistiť hlavu, musí sa odpojiť od detí, opustiť prostredie, zmeniť svoje myšlienky a nemyslieť aspoň chvíľu na rodičovské povinnosti. / Foto: Bigstock

Materstvo nemusí predstavovať obmedzenie sociálnych kontaktov na minimum. Taktiež sa nemusíte úplne vzdať svojich záujmov. Podobne ako pred tehotenstvom aj počas materskej dovolenky máte právo na voľný čas  špeciálne vyhradený len vás. Je to dôležité z viacerých dôvodov.

 

Každá mamička má právo si dopriať oddych podľa vlastných predstáv bez pocitov zlyhania, že sa svojmu dieťaťu nevenuje dostatočne. Radosť z oddychových chvíľ predstavuje najlepšiu cestu k nestresujúcemu materstvu. Existuje množstvo dôvodov, kvôli ktorým by matky na materskej dovolenke nemali byť stále iba s dieťaťom a aspoň občas by si mali nájsť čas len samy pre seba.

 

Nebezpečenstvo vyhorenia

Prvý dôvodom, prečo mamy potrebujú voľno bez detí, je vyhorenie. Ak mamičky nemyslia na seba, nemajú dostatok energie, a tak sa nemôžu dobre a s láskou starať o rodinu. To, že napríklad rodina ide na návštevu k príbuzným alebo na dovolenku, neznamená pre ženu voľno bez detí. Niekedy v súvislosti  s týmito aktivitami má ešte viac povinností a ešte väčší stres. Musí zbaliť všetky veci, deti musí mať neustále v dohľade, musí sa  starať sa o ne, len iným spôsobom. Ak si má mamička naozaj vyčistiť hlavu, musí sa odpojiť od detí, opustiť prostredie, zmeniť svoje myšlienky a nemyslieť aspoň chvíľu na rodičovské povinnosti. Tieto chvíle voľna musia byť spojené tiež s pocitom, že niečo môže a nie musí. Mamičky musia robiť aj niečo, čo im energiu neodoberá, ale naopak dodáva. Skutočné chvíle oddychu by nemali byť spojené s ďalšími povinnosťami, napríklad s upratovaním, žehlením, varením. Niektoré mamičky si totiž oddych od detí predstavujú tak, že budú robiť niečo iné, napríklad nejaké domácie práce. Vo chvíľach oddychu by mali robiť skutočne to, na čo sa už vopred veľmi tešia.

 

Nebezpečenstvo vnímania materstva ako niečo negatívne

Psychológovia odporúčajú vnímať materstvo a dieťatko ako dobrodružné spoznávanie seba i dieťaťa, či partnera a nie ako súťaž o najlepšiu matku či najdokonalejšie dieťa. Vedomie toho, že chyby patria k životu, dáva ženám veľkú slobodu k tomu, aby sa netrápili z neúspechov, ale tešili sa z toho, čo krásne ich obklopuje. Tak, ako hovorí psychiater Jozef Hašto, mama nemusí byť dokonalá, stačí, keď je dostatočne dobrá. Niektoré mamičky si túto skutočnosť neuvedomujú, a tak si myslia, že keď si dovolia chvíľu voľna pre seba a opustia dieťatko na pár hodín, automaticky sa stávajú zlými matkami. To však nie je pravda. Niektoré mamičky, ktoré si nevedia oddýchnuť, nadobúdajú presvedčenie, že materstvo je stereotyp či  drina a nevedia si ho dokonale vychutnať. Niekedy je to spôsobené aj tým, že sa donekonečna porovnávajú s inými mamičkami. Často potom žijú v presvedčení, že všetky sú lepšie ako ony samy. Treba si však uvedomiť, že každé dieťa a každá matka sú jedinečné bytosti a každý človek toto obdobie prežíva svojim vlastným spôsobom.

 

Vdaka chvíľam voľna mamičky dokážu vnímať svoj vlastný svet

Ďalším dôvodom, prečo mamy potrebujú voľno bez detí, je ich sebauvedomenie. Niektoré mamičky totiž často kvôli materským povinnostiam prestanú vnímať samy seba. Zabudnú na to, čo im robilo radosť. Niekedy majú pocit, že sú len mamami. Zrazu nevedia, čo im v minulosti dávalo energiu, úsmev, radosť. Mnohé postupne zabúdajú na svoje osobné ciele a všetko podriaďujú rodine a deťom. Ak to včas nezmenia, cítia sa smutné, vyhorené, ba dokonca nešťastné. Z tohto dôvodu je potrebné, aby mamičky dostávali priestor len samy pre seba. Dáva im to novú nádej, čas na premýšľanie, novú energiu do ďalších dní.

 

Vďaka chvíľam voľna nadobúdajú pocit, že rodina to aj bez nich zvládne

Jedným z dôvodov, prečo mamy potrebujú voľno bez detí, je ubezpečenie sa, že to aj bez nej všetci zvládnu. Veľa mamičiek sa bojí nechať rodinu osamote s pocitom, že to otecko nezvládne, že deti budú plakať. Väčšinou sa však na otecka môže spoľahnúť. A deti to tiež ocenia, keď prežijú niekoľko hodín len s otcom. Bude to pre nich obohacujúca zmena. Otec sa venuje deťom iným spôsobom, ale aj on potrebuje cítiť dôveru, tak ako ju potrebujú cítiť deti, že to spolu zvládnu. A deťom takáto zmena prospieva aj v tom, aby sa do budúcnosti nefixovaly len na jednu osobu. Navyše to, že sa partneri chvíľu nevidia, len posilní ich vzťah. Budú sa na seba tešiť. Otec zároveň pochopí, v čom spočíva starostlivosť o deti. A možno vďaka týmto chvíľam si začne svoju manželku a matku svojich detí ešte viac vážiť. Neodmietajte pomoc ani vtedy, ak vám ju ponúkajú starí rodičia, kamarátky alebo susedia. Využívajte všetky dostupné moderné elektrospotrebiče a nič sa nestane, keď navaríte jedlo aj na viac dní dopredu. Takto ušetríte veľa času len púre seba.

 

Ak mamičky dostatočne odpočívajú a venujú sa občas aj svojim vlastným aktivitám, stávajú sa  sa tvorivejšími, vyváženejšími, spokojnejšími a šťastnejšími. Majú  väčšie sebavedomie, rozhľad a úsmev na tvári. Cítia sa zdravšie a spokojnejšie. Vďaka takémuto ich naladeniu celá rodina je šťastnejšia a spokojnejšia. A o to predsa ide.

Čítajte viac o téme: Rodina, Mama
Zdieľať na facebooku