Niektorí ľudia vedia depresiu maskovať. Najťažšie odhalíte tých, ktorí sa pri depresii často usmievajú

Symptómy maskovanej depresie s úsmevom  sú rovnaké ako u typickej depresie, ale človek ju zažíva len vnútorne a navonok je neprejavuje.
Symptómy maskovanej depresie s úsmevom sú rovnaké ako u typickej depresie, ale človek ju zažíva len vnútorne a navonok je neprejavuje. / Foto: Unsplash

Existujú ľudia, ktorí aj počas svojich depresií sú veselí a iných obdarúvajú úsmevmi. Podľa tvrdení odborníkov je týchto ľudí čoraz viac. A ich predstieranie im v skutočnosti spôsobuje stále väčšie problémy.

 

Celosvetovo trpí depresiou podľa odhadov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) viac ako 264 miliónov ľudí. Zodpovedajúce lekárskej starostlivosti sa však dočká iba necelá polovica chorých. Tí ostatní nie sú správne diagnostikovaní alebo adekvátne liečení. V prípade maskovanej depresie úsmevom  sú potom tieto počty pravdepodobne ešte vyššie, pretože je veľmi ťažké ju odhaliť. Ľudia, u ktorých prepukla, často na prvý pohľad vytvárajú dojem, že majú život aj psychiku v úplnom poriadku. Disponujú všetkým, čo bežní ľudia, takže nevzbudzujú žiadne podozrenie, že sú chorí. Majú prácu, byt, rodinu, deti a partnera. Pri stretnutí s inými sa  usmejú a dokážu aj príjemne komunikovať, ba dokonca povzbudiť. Voči vonkajšiemu svetu si skrátka nasadzujú masku, ktorej každý uverí.
 

Ako sa prejavuje maskovaná depresia s úsmevom?

„Symptómy sú rovnaké ako u typickej depresie, ale človek ju zažíva len vnútorne a navonok je neprejavuje. Niektorí pacienti dokonca pomýšľajú na samovraždu. Týmto ľuďom potom práve táto vnútorná sila, ktorú používajú na pretvárku a bezproblémové fungovanie v osobnom živote, umožňuje tento cieľ uskutočniť,“ hovorí poľský psychológ a kouč Mateusz Grzesiak.Týmto znakom sa najviac  líšia títo pacienti  od tých s klasickou formou depresie. Samozrejme, aj tí, ktorí majú klasickú formu depresie,  často nad ukončením života pomýšľajú, ale na jeho ukončenie väčšinou nemájú dostatok energie. Ľudia, ktorí zakrývajú svoju depresiu, často sa vôbec neliečia. A neliečená depresia sa môže postupom času zhoršovať. Vyššie riziko vzniku  maskovanej depresie s úsmevom majú pesimistickí jedinci s tendenciou predvídať neúspech, ktorí majú zároveň problém  preniesť sa cez trápne alebo ponižujúce situácie. Zároveň majú sklony všetko vidieť v negatívnom svetle a negatívne vidia aj to, čo sa stalo v minulosti. Môžu voči okoliu pociťovať vinu. Pocity beznádeje sú tiež bežné.

 Choroba sa neprejavuje len vnútornými nepríjemnými  pocitmi. Ďalšie príznaky zahŕňajú pocity bolesti v končatinách, výraznejší úbytok či príbytok na váhe a zmeny v dennom režime - napríklad nespavosť, väčšiu únavu a potrebu odpočinku. Môžu nastať aj zmeny v chuti k jedlu. Zatiaľ, čo niektorí ľudia sa pri depresii prejedajú, iní prídu o chuť k jedlu. Čo sa týka spánku, niektorí ľudia sa snažia byť stále v posteli, keď sú v depresii, pretože chcú neustále spať a nechcú vnímať realitu, iní zase  nemôžu spať a môže sa u nich prejaviť obrovská  nespavosť. Potom je to aj strata záujmu o činnosti, ktoré človeka doteraz tešili. Pri depresii ho už ani tie netešia.
 

Prečo ľudia skrývajú svoju depresiu?

Existuje veľa dôvodov, prečo ľudia nechcú hovoriť o svojej depresii.  Tu je niekoľko príkladov:

  • Nechcú nikoho zaťažovať. Toto  môže platiť najmä pre ľudí, ktorí sú zvyknutí starať sa o druhých a nechcú ich zaťažovať svojimi problémami.
  • Sú v rozpakoch. Niektorí ľudia sa domnievajú, že depresia predstavuje problém v charaktere alebo je to znak slabosti. Môžu sa cítiť v rozpakoch, pretože si myslia, že by mali byť schopní zvládnuť všetko  sami.
  • Potláčajú ju. Usmievavá depresia môže prameniť z jej potláčania. Úsmevom sa snažia navodiť stav, že nesmú mať depresiu.
  • Strach zo straty zamestnania. Niekto sa môže obávať osobných a profesionálnych dôsledkov depresie. Napríklad komik alebo právnik sa môže obávať, že zamestnávateľ bude pochybovať o jeho schopnosti vykonávať svoju prácu. Alebo sa niekto môže obávať, že ich partner opustí, ak zistí, že majú depresiu.
  • Nechcú vyzerať slabo. Niekto sa môže báť toho, že iní ich využijú, ak zistia, že majú depresiu.
  • Cítia sa vinní. Niektorí ľudia si zase myslia, že majú dobrý život a nemali by sa cítiť zle.
  • Sociálne siete a médiá poskytujú nerealistické zobrazenie šťastia. V dôsledku toho niektorí ľudia nadobúdajú presvedčenie, že sú jediní, ktorí zápasia s problémami duševného zdravia a aj kvôli tomu skrývajú svoje problémy.
  • Sú perfekcionisti. Perfekcionisti často potrebujú  vyzerať stále dokonale. A pre mnohých to teda znamená, že musia  zamaskovať akúkoľvek bolesť alebo problémy, s ktorými sa môžu stretnúť.
     

Maskovaná depresia s úsmevom sa dá liečiť

Rovnako ako iné typy depresie aj  maskovaná depresia s úsmevom je liečiteľná. Liečba môže zahŕňať lieky, terapiu v komunitnom kruhu pomocou komunikácie a tiež zmenou životného štýlu, ktorý zahŕňa hlavne zmenu stravy a dostatok cvičenia. Odborníci odporúčajú predovšetkým navštíviť lekára. Vysvetlite mu, že ste sa v poslednom čase necítili tak dobre ako v minulosti a opíšte niektoré z príznakov, ktoré pociťujete. Váš lekár môže vylúčiť problémy s fyzickým zdravím, ktoré by mohli spôsobiť tiež určité problémy a môže vám poradiť, ako by ste mohli ďalej postupovať. Napríklad štúdia vedcov na Rutgerskej univerzite v USA ukázala, že ľudia, ktorí meditovali a cvičili dvakrát za týždeň, vykazovali už po ôsmich týždňoch zníženie príznakov depresie takmer o 40 percent. Ďalšou cestou môže byť kognitívno behaviorálna terapia a  metódy, ktoré nás učia meniť svoje vzorce myslenia. Neoddeliteľnou súčasťou liečby je tiež nájdenie zmyslu života. Už rakúsky neurológ Viktor Frankl, ktorý bol počas vojny väznený v Terezíne, Osvienčime a Türkheime, napísal, že práve zmysel života je základným kameňom dobrého psychického zdravia. Hovoril o tom, že by sme sa mali vždy v živote o niečo usilovať. Môžeme napríklad na chvíľu zamerať pozornosť miesto seba na svoje okolie. Alebo si nájsť zmysluplný cieľ a snažiť sa k nemu posúvať, hoci o malý kúsok za deň. To všetko môže na naše psychické zdravie blahodárne zapôsobiť.
 

Ako pomôcť niekomu inému?

Ak si myslíte, že niekto, koho poznáte, má  maskovanú depresiu s úsmevom, povedzte mu o svojich obavách. Skúste sa s ním porozprávať o tom, ako môže získať pomoc. Citlivo, ak to bude možné, mu porozprávajte o možnostiach liečby.

Čítajte viac o téme: Depresie, Zdravie
Zdieľať na facebooku