Ako môže človek sám sebe odpustiť chyby?

Odpustenie môže byť oslobodením sa od zakoreneného hnevu, averzie, krivdy alebo životnej trpkosti. Odpúšťať môžeme osudu, svetu, spoločnosti, ľuďom vzdialeným, blízkym aj najbližším, ale aj sami sebe.
Odpustenie môže byť oslobodením sa od zakoreneného hnevu, averzie, krivdy alebo životnej trpkosti. Odpúšťať môžeme osudu, svetu, spoločnosti, ľuďom vzdialeným, blízkym aj najbližším, ale aj sami sebe. / Foto: Bigstock

Terapeutka Megan Hale radí, ako sa vyrovnať s minulosťou, nedopúšťať sa ustavične tých istých omylov a žiť slobodnejší život bez zbytočných emočných záťaží.

 

Odpustenie má silu uzdraviť bolesť. Odpustenie môže byť oslobodením sa od zakoreneného hnevu, averzie, krivdy alebo životnej trpkosti. Odpúšťať môžeme osudu, svetu, spoločnosti, ľuďom vzdialeným, blízkym aj najbližším, ale aj sami sebe. V dnešnom článku sa pozrieme na to, prečo je dôležité odpúšťať si vlastné chyby. Americká terapeutka Megan Hale, ktorá sa u klientov špecializuje na problémy úzkosti, depresie a hľadanie zmyslu života, upozorňuje, že základom je priznať si, že za krivdy minulosti si čiastočne môžeme sami. Radí odpustiť si, že sme sa o seba lepšie nestarali, dostatočne nekomunikovali, zanedbávali svoje potreby a nevymedzovali si presnejšie hranice. Megan Hale ponúka niekoľko spôsobov, ako  to urobiť čo najefektívnejšie.

 

1. Pomenujte svoje hodnoty

Dôvod, prečo väčšina z nás cíti vinu alebo hanbu, keď premýšľa nad svojimi činmi z minulosti, je ten, že tieto činy už často nie sú v súlade s našimi súčasnými morálnymi hodnotami. Práve tento vnútorný rozpor nás veľmi hnevá. Megan Hale však upozorňuje, že práve tento pocit nám môže pomôcť uvedomiť si, čo je pre nás v súčasnej dobe dôležité. Odpoveďami na otázku, prečo ľutujeme to, čoho sme sa dopustili alebo nás bolí to, čo nám spôsobili druhí, získame jasnejší obraz toho, kto vlastne sme a na čom nám njaviac záleží.

 

2. Uvedomte si minulosť

Niečo sa stalo tak, ako sa stalo. Podstatné je nielen si to uvedomiť, ale aj skutočne prijať. Ak dokážeme, je to pre nás len dobré. Prijatie skutočnosti totiž vedie k uzdraveniu. Problém nastáva, keď to takto vedome a racionálne spracujeme len na úrovni rozumu, ale nie na úrovni emócií. Dôležitá je hlavne oblasť emócií. Kľúč k úspechu nespočíva v tom, že sa snažíme svoje chyby pred sebou alebo pred ostatnými skrývať. V dnešnej dobe je to tak, že svoje emócie väčšinou neprejavujeme navonok hneď vtedy, keď ich cítime. Skrývame ich akoby na neskôr, keď bude na to vhodnejšia situácia. Niekedy čakajú aj veľmi dlho, kým sa dostanú z tela von. Nie je to nič jednoduché, keď sa človek zbavuje starých emócií, lebo má pocit, že sa zbavuje niečoho priamo zo seba, ale je to potrebné uskutočniť. Megan Hale hovorí: „Zapamätajte si, čo ste sa vďaka určitej udalosti naučili a všetko ostatné vypustite.“

 

3. Napíšte si to

Zapíšte si, ako by ste sa zachovali, keby ste sa mohli vrátiť do minulosti a znovu by ste čelili nejakej situácii. Čo by ste povedali? Čo by ste urobili? Čo by bolo dnes úplne iné? Ak viete odpovedať na tieto otázky, sami sebe tak potvrdzujete, že ste sa nielen poučili zo svojich minulých chýb, ale že v budúcnosti v podobnej situácii vďaka svojim novým zručnostiam, budete pristupovať múdrejšie. Keď človek robí niečo nevhodné, väčšinou vôbec nepremýšľa nad tým, že v budúcnosti ho to bude mrzieť. Pozerať sa na seba ako ľudskú bytosť, ktorá robí chyby, môže byť pre nás až desivé. „Ak chcete naozaj sami sebe odpustiť, musíte si prví priznať, že ste niečo pokazili. Práve toto je spôsob, vďaka ktorému človek rastie a učí sa,“ upozorňuje terapeutka.

 

4. Čo ľutujete?

Keď sa úprimne pozeráte na svoje chyby v minulosti, tak sa vám môže javiť, že ich je akosi veľa. Terapeutka Megan Hale radí, aby ste si ich rozdelili do jednotlivých kategórií a identifikovali vzorce správania, ktoré sa v nich opakujú. Pracovať na zmene nejakého vzorca správania je oveľa užitočnejšie ako riešenie jednotlivých zlyhaní. K pomenovaniu jednotlivých chýb a následnému hľadaniu opakujúcich sa vzorcov vám môže pomôcť aj zoznam viet doktora Prestona Ni, ktorý je expertom na efektívnu komunikáciu. Môžete použiť napríklad tieto vety:

Urobil/a som chybu, keď...

Robil/a som to najelpšie, čo som vedela, keď som vtedy...

Nenapadlo mi lepšie riešenie, keď som...

Ešte som sa mal/a veľa učiť, keď...

Nebolo to pre mňa jednoduché, keď...

Chcel/a by som sa ospravedlniť za situáciu, keď...

 

5. Majte sa radi

Ďalším dôležitým krokom je aj to, aby ste sa mali radi a prijali ste sami seba aj so svojimi chybami. Premýšľajte o sebe s prijatím a pochopením a prihovárajte sa sami k sebe s láskou a úctou. Uverte tomu, že si zaslúžite tie najlepšie veci. Keď niekoho naozaj milujete, dokážete mu odpustiť a dokážete tiež opäť veriť tomu, že je v ňom i veľa dobrého a že sa to určite nebude opakovať. Takto by ste mali vedieť odpustiť aj sami sebe. Realita je však taká, že často sme oveľa kritickejší sami k sebe ako k iným. A tak už zostáva len naučiť mať samého seba v zlých aj v dobrých časoch.

Čítajte viac o téme: Šťastie, Zdravie
Zdieľať na facebooku