Aké sú najčastejšie príčiny rozvodov? Štúdia odhalila viac

V posledných rokoch  na Slovensku  hlavnou príčinou rozvodov je  rozdielnosť pováh, názorov a záujmov. Vyplýva to zo štatistík Štatistického úradu SR.
V posledných rokoch na Slovensku hlavnou príčinou rozvodov je rozdielnosť pováh, názorov a záujmov. Vyplýva to zo štatistík Štatistického úradu SR. / Foto: Bigstock

Manželstvá trvajú čoraz kratšie a čoraz ťažšie odolávajú drsným podmienkam modernej doby. Čo však za toľkými rozvodmi stojí?

 

V posledných rokoch je na Slovensku hlavnou príčinou rozvodov rozdielnosť pováh, názorov a záujmov. Vyplýva to zo štatistík Štatistického úradu SR. Druhým najčastejším dôvodom rozvratu manželstva u oboch pohlaví boli "ostatné príčiny". U mužov tvorili 10 percent, u žien 12 percent. K najčastejším dôvodom rozvodov patrí aj nevera a nezáujem o rodinu či alkoholizmus. Najnižší podiel v rámci príčin rozvodov bol u mužov pri "zdravotných dôvodoch, vrátane neplodnosti" a u žien to bola príčina "zlé zaobchádzanie, odsúdenie pre trestný čin". Čo sa však skrýva pod dôvodom „ostatné príčiny“?

 

Anglickí rozvodoví právnici SlaterGordon uskutočnili výskum, ktorého sa zúčastnilo vyše 2 000 párov. Podarilo sa im odhaliť, čo zapríčiňuje rozvod partnerov najčastejšie a s akými problémami manželské páry často zápasia. „Ostatné príčiny“ sa im podarilo pomenovať presne a jasne a ich množstvo vyhodnotili aj v percentách. Čo je 10 najčastejších príčin rozvodov?

 

Finančná situácia – 22 percent  párov

Každý piaty manželský pár sa háda práve kvôli peniazom. Často je to ich nedostatok, nezhody však hrozia aj v prípade, ak jeden z partnerov míňa neprimerane alebo ak sa partneri nedokážu zhodnúť na postoji, aký by mal pár k peniazom zaujať.

 

Stres v práci – 21 percent  párov

Aj keď sa finančná situácia umiestnila na prvej priečke, hneď na druhom mieste sa umiestnili problémy v práci. Problém nastáva vtedy, keď jeden z partnerov v práci trpí, je preťažený, šikanovaný alebo málo zarába a svoje problémy nerieši priamo v práci, ale vybíja si to doma na partnerovi. Aj keď je niekedy život v práci veľmi  nepríjemný, nie je vhodné ventilovať si frustráciu na partnerovi, ináč to môže mať zlý koniec.

 

Domáce práce – 16 percent  párov

Môže sa zdať, že ide o maličkosť, no práve maličkosti sa občas nahromadia tak, že z nich vznikne veľký a zásadný problém. Ak si teda povinnosti v domácnosti dokážete rozdeliť tak, že sa kvôli nim nehádate, patríte medzi tie šťastnejšie páry.

 

Málo spoločne stráveného času – 14 percent párov

Žijeme v uponáhľanej dobe, kedy sa väčšinou ponáhľame ráno do práce, z práce možno na nákup potravín, potom domov, prípadne sa postarať o deti a na partnera nám ledva ostane chvíľka času. Veľa mužov pracuje aj na týždňovkách alebo v zahraničí, a tak niektorí partneri sa už takmer ani poriadne nevidia. Práve tieto skutočnosti sú neraz kameňom úrazu a až 14 percent  párov uvádza, že príčinou ich rozvodu bol nedostatok času stráveného spolu.

 

Nedostatok sexu – 14 percent párov

Intimita je nevyhnutnou súčasťou zdravého vzťahu a v desiatke najčastejších príčin rozvodu sa umiestnil aj nedostatok sexu. Udržať vo vzťahu iskru je jednoducho kľúčové. Realita je však taká, že v súčasnosti kvôli pracovnej vyťaženosti, mnohí ľudia pracujú aj vo viacerých zamestnaniach, v mnohých manželstvách nezostáva dostatok času na intímnosti. Svoju úlohu zohráva stres, vyčerpanosť, nedostatok času a podobne. Novodobým fenoménom je aj to, že ľudia dlho do večerných hodín radšej sedia pri počítačoch alebo s mobilom v ruke a nezostáva im dostatok času na partnera.

 

Hádky kvôli príbuzným – 12 percent párov

Rodinu si človek nevyberá a pri toľkých odlišných povahách a názoroch je výnimkou, ak sa všetci jej členovia majú radi. Práve nezhody pre príbuzných spôsobujú, že sa kvôli nim rozvádza 12 percent manželských párov.

 

Chladný partner/partnerka – 11 percent párov

Samozrejme, vzťah časom prechádza zmenou, nemali by ste však s partnerom voči sebe vychladnúť. Dnešné vzťahy už dávno nie sú o tom, o čom boli vzťahy našich rodičov, či starých rodičov. Sú príliš komplikované a nestále. Niekedy sa zdá všetko chaotické a neprehľadné. Po viacerých rokoch to síce už nebude rovnaké ako na prvom rande, nezabúdajte si však navzájom prejavovať náklonnosť, hoci aj maličkosťami. Odborníci tvrdia, že stačí dodržiavať niekoľko jednoduchých prístupov, vďaka ktorým sa vzťahy stávajú prehľadné, jednoduché a naplnené. Kto chce na svojom vzťahu pracovať, hľadá vždy niečo, čo by dvojicu spájalo ešte viac. Môžu to byť aj spoločné záujmy, rôzne  spoločné aktivity alebo premyslené prístupy. Napríklad tieto:

  • Keď ste spolu, vyhnite sa technológiám. Sila prítomného okamihu silno spája ľudí.
  • Prekvapujte sa navzájom malými darčekmi alebo vymyslite spoločné aktivity.
  • Spomínajte spoločne na chvíle a okamihy, ktoré ste spolu prežili. Nájdete v nich veľa šťastia, smiechu a možno vám partner pripomenie niečo, na čo ste už dávno zabudli.
  • Dotýkajte sa jeden druhého. Dotyky liečia.
  • Neberte jeden druhého ako samozrejmosť. To, že ste sa našli je pre vás ten najväčší dar. Jeden druhého si vážte, tolerujte sa a buďte za seba vďační.
  • Nevracajte sa do minulosti a k problémom, ktoré ste prekonali. Aby ste fungovali ako harmonizovaná dvojica, vaša pozornosť by mala byť zameraná do budúcnosti.
  • Doprajte si čas aj pre seba. Tráviť čas s milovanou osobou je síce krásne, no občas jednoducho potrebujeme vypnúť a vyvetrať si hlavu.
  • Veľa sa spolu smejte.

 

Odlišné záujmy – 9 percent  párov

Vo vzťahu je dôležité urobiť si čas aj pre seba a venovať sa rôznym koníčkom a záujmom, je však nevyhnutné, aby mali partneri aj niečo spoločné. Pre  9 percent  párov je totiž nedostatok spoločných záujmov rozsudkom vedúcim k rozvodu.

 

Nezhody v rodičovstve – 7 percent  párov

V mnohých domácnostiach sa rodičia nevedia dohodnúť, akým spôsobom budú vychovávať svoje deti. Pre mnohé páry to môže predstavovať zásadný problém. Výchova dieťaťa nie je vôbec jednoduchá, s partnerom by ste preto mali fungovať ako tím a ešte pred narodením dieťaťa by ste sa mali detailne porozprávať o výchovných postupoch a v priebeho dozrievania dieťaťa ich prispôsobovať zmenám a vzniknutej realite.

 

Nedostatok dôvery – 4 percentá  párov

Príčinou rozvodu môže byť i nevera jedného z partnerov, ale bolo zistené, že partneri si neveru dokážu odpustiť. Oveľa viac je neverou zasiahnutá dôvera. A práve túto skutočnosť veľa párov nevie zvládnuť a končia rozchodom.

Čítajte viac o téme: Manželstvo, Rozvod
Zdieľať na facebooku