Najčastejšie príčiny, ktoré signalizujú, že žijete nenaplnený život

Aj napriek všetkým výdobytkom civilizácie, moderným technológiám, vedeckým poznatkom, možnostiam cestovať a mať takmer všetko, mnohí ľudia majú pocit, že žijú nenaplnený život.
Aj napriek všetkým výdobytkom civilizácie, moderným technológiám, vedeckým poznatkom, možnostiam cestovať a mať takmer všetko, mnohí ľudia majú pocit, že žijú nenaplnený život. / Foto: Unsplash

Aj napriek všetkým výdobytkom civilizácie, moderným technológiám, vedeckým poznatkom, možnostiam cestovať a mať takmer všetko, mnohí ľudia majú pocit, že žijú nenaplnený život. Prečo ich život sprevádzajú tieto pocity?

 

Možno ráno vstávate s vedomím, že vás čaká ďalší obyčajný a nudný deň. Možno vás nič neteší, a to aj napriek tomu, že nemáte výraznejšie problémy a mohli by ste byť šťastní. Možno necítite z ničoho radosť a celý svet sa vám javí ako prázdny priestor, v ktorom vás už nič nemôže zaujať. Toto je len niekoľko základných pocitov, ktoré vám napovedajú, že žijete naneplanený život. Ale tých dôkazov je oveľa viac. Pozrime sa na ne.

 

Odkladáte veci na ďalšie dni

Je ľahké o niečom hovoriť, ale náročnejšie je to aj naozaj spraviť. Jedným z výrazných znakov, že žijete nenaplnený život je aj to, že neustále odkladáte veci na zajtra, až sa z toho pre vás stal akýsi zvyk. Takže ak chcete konečne niečo zmeniť, potom je čas pozrieť sa na to, ako využívate svoj čas. U mnohých je to tak, že keď s ahlbšie zamyslia nad sebou, tak zistia, že trávia mnoho času na sociálnych sieťach, pozerajú neustále filmy alebo rôzne krátke videá, často posedávajú v reštauráciách, nakupujú zbytočnosti alebo robia iné nepodstatné veci. Mnohí z nich sa zároveň neustále sťažujú, že na nič nemajú čas a potom práve títo ľudia často závidia iným ich úspech. To už však zabudnú pripomenúť, že za tým úspechom stojí sebadisciplína, správna motivácia a chuť niečo dokázať.

 

Nedoťahujete veci do konca

Mnoho ľudí má nápady. Niektoré z nich sú naozaj skvelé. No čo z toho, keď ich nedokážu dokončiť? Veľa ľudí sa vie pre niečo nadchnúť, no potom opäť zvíťazí lenivosť a komfortná zóna, ktorá je hlboko v nás. V zóne komfortu sa človek jednoducho cíti  dobre a pohodlne.  Veľa ľudí zónu komfortu opúšťa veľmi ťažko a cíti sa nepríjemne. Každá nová činnosť a každý nový spôsob konania potrebuje tri veci: čas, výdrž a trpezlivosť. Jedným zo spôsobov ako rozšíriť svoju zónu komfortu je ten, že si z toho spravíte návyk. Návyk je preto návykom, lebo ho robíte automaticky a nepotrebujete nad ním rozmýšľať. Nový návyk vzniká po uplynutí 21 dní. Ak nedokážete niečo robiť 21 dní, nie je to činnosť, ktorá by vás skutočne napĺňala radosťou.

 

Máte pocit, že nežijete svoj život

Často človek žije tak, ako mu to predpisuje okolie – rodičia, učitelia, autority, médiá a podobne. Mnohí sú od malička zaškatuľkovaní a nútení dodržiavať určité pravidlá a rodinné normy, ktoré potom formujú ich život. Niekedy rodičia presne určujú deťom, čo môžu a nemôžu študovať, čo môžu a nemôžu robiť alebo s kým sa môžu kamarátiť. Žijú tak podľa princípov, ktoré nie sú ich vlastné. Takto pomaly strácajú prehľad o tom, kto vlastne sú. Nedokážu sa však pretvarovať celý život, často len niekoľko rokov. Nejaká nepredvídaná situácia môže spôsobiť zlom a človek stráca zmysel života. Keď človek nepozná sám seba, svoje talenty, svoje smerovanie, tak potom nevie, prečo má žiť. V tomto momente sa vyplavuje pocit nenaplenosti.

 

Nemáte chuť sa o seba starať

Keď sú ľudia spokojní a šťastní, majú chuť sa o seba starať, cvičiť, zdravo sa stravovať. Robia mnohé  hodnotné aktivity, ktoré ich  napĺňajú dobrým pocitom či šťastím. Venujú sa činnostiam, ktoré ich bavia. Keď nastane zlom a človek cíti akési prázdno, začína mu byť jedno, ako vyzerá, je mu jedno, čo robí alebo zje. Pomaly, ale isto postupne zabúda, kto vlastne je a po čom pôvodne túžil.

 

Máte od seba až príliš vysoké očakávania

Je dobré byť ambiciózny, no pri stanovovaní si vlastných cieľov sa musíte držať dôležitej zásady. Musíte sa vnímať reálne. Nemôžete od seba očakávať niečo, čo pre vás jednoducho nie je (zatiaľ) splniteľné. Neberte si toho na svoje plecia veľa, choďte krok po kroku a uvidíte, že takto sa dostanete omnoho ďalej. Nereálne ciele mnohých ľudí zrazili úplne na lopatky a potom sa už viac o nič nové nepokúšali. Vždy je lepšie radovať sa z maličkostí a menších úspechov, ako si stanoviť nerálny cieľ a potom sa celý život nepohnúť ďalej.

 

Vzďaľujete sa od ľudí

Ľudia sú spoločenské tvory a všetci potrebujú spoločnosť na to, aby sa cítili spokojne, naplnene a dobre. Aj keď radi trávite čas osamote, niekedy jednoducho musíte vyjsť do spoločnosti. Dôležité je, aby ste neboli len fyzicky prítomní, ale hlavne duchom. Nie je dobré cítiť  sa vzdialení od všetkých ostatných. Vždy je dobré nájsť si niečo, z čoho by ste sa dokázali tešiť.

 

Nová cesta vždy existuje

Všetko sa však dá zmeniť, len musíte chcieť. Prvý dobrý signál je ten, keď cítite, že nie ste spokojní. Druhý spočíva v tom, že chcete konečne urobiť zmenu. Všetko záleží len od vás a od vašich myšlienok. Ak budete o probléme len rozprávať, nič sa nezmení. Začnite robiť maličké postupné kroky a zmena sa určite dostaví. Nespokojnosť je vlastne výzva. Nikto nemusí nič nudný a nenaplnený život. Je to len otázka rozhodnutia. Je dobré si vytvárať nové predstavy o vlastnom živote a potom ich napĺňať. Možno sa vám nepodarí uskutočniť všetko, ale keď si splníte aspoň malé čiastkové ciele, už sa pomaly posuniete ďalej. Nadobudnete pocit, že sa veci začali hýbať. Najhoršie je zostať stáť na jednom mieste. Na začiatok stačí, keď budete dodržiavať niekoľko z týchto zásad:

  • Verte v seba a svoje schopnosti.
  • Verte, že dokážete to, po čom túžite.
  • Vy  najlepšie viete, kým si chcete byť v budúcnosti. Nedovoľte preto nikomu, aby to spochybňoval.
  • Vždy majte na pamäti, že ostatní vás budú rešpektovať až vtedy, keď sa začnete rešpektovať vy  sami.
  • Nedovoľte ostatným, aby určovali smer, ktorým sa v živote uberáte. Nenechajte za seba rozhodovať druhých.
  • V živote sa stretnete s ľuďmi, ktorí vám budú hovoriť, čo by si mali robiť, čím by si sa mali živiť, ba dokonca aj to, kým by ste sa mali stať.
  • Vy viete najlepšie, kým ste, kým chcete byť a aká práca vás zvnútra napĺňa. Až keď sa budete riadiť vlastnými rozhodnutiami, až vtedy budete viesť naplnený a spokojný život.
  • Nerobte niečo len preto, lebo tým urobíte radosť iným ľuďom. Snažte sa robiť čo najčastejšie aj to, čo robí radosť vám.
  • Vyberajte si, kto a čo vás bude ovplyvňovať.
  • Robte čo najčastejšie veci, ktoré vás držia pri živote. Robte  činnosti, pri ktorých cítite radosť, pokoj a naplnenie. Nemusíte jednu vec robiť celý život. Keď pocítite, že vás baví už niečo iné, pustite sa s chuťou do toho.
  • Buďte láskaví a empatickí. Tento prístup vám vždy zaručí dobrú náladu.
  • Vyslovujte vhodné slová
  • Slová majú veľkú moc a silu. Často sa hovorí, že slová sa stávajú činmi, činy zvykmi a zvyky sa stávajú naším životom. A preto každý človek by mal mať zodpovednosť za slová, ktoré vypustí z úst.
  • A posledná rada. Myslite na slová Williama Jamesa, ktorý povedal: „Najväčší objav mojej generácie je to, že človek si môže zmeniť život tým, že zmení svoj postoj v mysli.

 


ZDROJ: Brendon Burchard: Životný náboj

Čítajte viac o téme: Šťastie
Zdieľať na facebooku