Nebojte sa byť sami sebou!

„Som lepší človek, ako som bol včera?“ Akonáhle si toto uvedomíte, stávate sa slobodnejšími ľuďmi.
„Som lepší človek, ako som bol včera?“ Akonáhle si toto uvedomíte, stávate sa slobodnejšími ľuďmi. / Foto: Pexels

Autenticita znamená, že sa nebojíte byť tými, kým naozaj ste. Nebojíte sa byť sami sebou, transparentní a úprimní. V dnešnom svete je to však väčšinou tak, že mnnoho ľudí sa hrá na iných, akí v skutočnosti sú. Kopírujú správanie niekoho iného a robia len to, čo robia iní. Hovoria len to, čo by mali hovoriť, ale nepovedia to, čo si naozaj myslia a cítia. Niektorí ľudia si zase autenticitu mýlia  s  výnimočnosťou. Výnimočný však neznamená jedinečný.

Na to, aby ste prijali sami seba, treba niekedy veľkú odvahu. Často je veľmi náročné prijať sa aj s chybami a nedostatkami a na druhej strane si reálne uvedomiť svoje pozitíva. Na toto je potrebné dokázať sa reálne na seba pozrieť, a to  bez všetkých vplyvov, ktoré na vás denne útočia. Kto sa dokáže na seba reálne pozrieť a následne túži rozvíjať všetko to, v čom je dobrý, urobí prvé kroky k tomu, aby sa v niečom zlepšil a postupne sa stával tým, kým naozaj je. Na toto je potrebné si uvedomiť jednu základú vec a to tú, že sa nesmiete ľutovať a tiež  porovnávať s inými, ale len sami so sebou. Nepotrebujete sa tiež povyšovať alebo ponižovať. Je potrebné pracovať s tým, v čom ste dobrí a dávať si otázku: „Som lepší človek, ako som bol včera?“ Akonáhle si toto uvedomíte, stávate sa slobodnejšími ľuďmi. Autenticita teda najviac súvisí s osobnou slobodou a so životom, ktorý žijete bez masky. Ktoré  kroky vám  môžu pomôcť dopracovať sa k takémuto životu?

 

1. Neustále objavujte sami seba

Byť autentickým človekom predstavuje prácu na celý život. Musíte sami seba dobre poznať a zamýšľať sa nad tým, čo a ako robíte. Na to, aby ste takto mohli vnímať sami seba, si musíte vyhradiť čas a priestor. Musíte sa naučiť byť denne v tichu sami so sebou.  Musíte sa tiež naučiť fungovať aspoň niekoľko minút denne bez mobilov a počítačov. Pomôcť vám môže aj písanie denníka, prechádzky v prírode a podobne.

 

Len pravda o tom, kto si, ak sa zrealizuje,
ťa urobí slobodným človekom.
- E. Tolle

 

2. Uvedomujte si, čo vám robí radosť a dodáva  pozitívnu energiu

Nerobte niečo len preto, lebo tým urobíte radosť iným ľuďom. Snažte sa robiť čo najčastejšie aj to, čo robí radosť vám. Ak niečo tvoríte – maľujete, píšete básne, spievate, robte to podľa seba a nie podľa toho, ako by sa to páčilo iným. Robte čo najčastejšie veci, ktoré vás držia pri živote. Robte  činnosti, pri ktorých cítite radosť, pokoj a naplnenie. Nemusíte jednu vec robiť celý život. Keď pocítite, že vás baví už niečo iné, pustite sa s chuťou do toho.

Niekedy je ale ťažké zistiť, čo vás naozaj baví. Stáva sa to hlavne vtedy, keď váš život plynie veľmi rýchlo alebo ste sa identifikovali s niečím, čo nesúvisí s vami. Napríklad ste sa identifikovali s materiálnymi vecami. Napríklad máte perfektné auto a myslíte si, že ste niečo viac ako ostatní ľudia. Keby ste zrazu  o toto auto prišli, môžete sa cítiť menejcenným človekom. Možno máte tieto pocity aj v súvislosti s vaším domom, oblečením, vzhľadom a podobne. Po tomto pocite túži len vaše ego, ale nie vaša duša. To vás len myseľ chce oklamať. Keď začnete viac premýšľať nad sebou, určite objavíte to, čo dáva vášmu životu zmysel a čo vás naozaj baví.

 

3. Buďte láskaví a empatickí

Ďalším krokom, ktorý vás môže doviesť k autenticite, je aj ten, že budete láskaví a empatickí. Ak dokážete milovať ľudí bez toho, aby ste ich súdili, tak to je skutočná láska. A práve táto láska oslobodzuje. Keby sme takto všetci dokázali milovať, svet by bol nádherným miestom. Láska a empatia sú cnosti, ktoré môžete praktizovať každý deň.

 

4. Buďte pokorní

Pokora neznamená, že sa budete pred niekým ponižovať. Pokora je uvedomenie si, že existuje niečo, čo človeka presahuje. Môžete to nazvať Bohom, vesmírom alebo niečím iným. Všetci predsa cítia, že je to tak. Je to pokora pred životom.

 

5. Vyslovujte vhodné slová

Slová majú veľkú moc a silu. Často sa hovorí, že slová sa stávajú činmi, činy zvykmi a zvyky sa stávajú naším životom. A preto každý človek by mal mať zodpovednosť za slová, ktoré vypustí z úst.

 

6. Premýšľajte nad svojimi činmi

Človek občas zabúda, že je zodpovedný za svoje činy. Je dobré si vždy poriadne premyslieť, ako budete v jednotlivých životných situáciách reagovať, čo urobíte  alebo neurobíte. Dospelý človek za svoje činy nesie zodpovednosť.

Ideálne je konať tak, aby svet bol každý deň lepší. Mnohí si myslia, že oni svet nemôžu zmeniť, že nemajú takú veľkú moc. Každý však môže zmeniť svet okolo seba, teda v prostredí, v ktorom žije. Ak však chcete pomáhať iným, musíte začať najprv od seba, a to tak, že sa pokúsite urobiť vlastný život čo najlepším pre vás samotných. Najlepší je vlastný príklad pre iných. Váš šťastný, pokojný a naplnený život dokáže inšpirovať ďalších.

 

7. Sústreďte sa na podstatné veci

Žijeme vo veľmi rýchlej dobe, v ktorej všetci chcú, aby sme im venovali pozornosť. Každý od nás niečo chce a je veľa tých, ktorí stále niečo predávajú. Neustále na nás útočí reklama. Pozornosť človeka však nie je neobmedzená. A tak by ste sa mali naučiť, komu a čomu budete venovať svoju pozornosť. Je potrebné si to poriadne uvedomiť a reálne s tým niečo urobiť.  Nikto vás predsa nenúcti bezcieľne a bez jasného zámeru pozerať televíziu, reklamy alebo rôzne články na internete. Vy si môžete zámerne vyberať, čo vás bude ovplyvňovať. Veľa ľudí sa však nad týmto vôbec nezamýšľa a od rána do večera dovolí, aby na neho útočili úplne zbytočné informácie. Keď je mozog zahltený nepodstatnými vecami, nedokáže sa sústrediť na podstatné. V dnešnej dobe človek musí mať jasný cieľ aj v tejto oblasti, pretože sa ľahko môže stať obeťou takého spôsobu života, ktorý vôbec ani nechcel žiť. Samozrejme, je to každého vec, ako sa rozhodne, ale tí, ktorí sa nezaoberajú zbytočnosťami, majú šancu skôr  nájsť cestu sami k sebe. Ak chce byť človek autentickým, je dobré sa sústrediť na to, čo chce jeho duša a nie reklama, médiá, televízia, kamaráti, kolegovia a podobne.

 


Zdroj: V. Jelínková: Hoř pomalu
Zdieľať na facebooku