Čo robiť, aby na Vianoce nebolo dieťa sklamané?

Rodičia môžu pomôcť predísť mnohým sklamaniam tým, že sa s deťmi rozprávajú o skutočnom význame Vianoc.
Rodičia môžu pomôcť predísť mnohým sklamaniam tým, že sa s deťmi rozprávajú o skutočnom význame Vianoc. / Foto:Shutterstock

Aj to sa stáva, že namiesto  vysnívaných darčekov deti nájdu pod stromčekom niečo úplne iné. A niekedy stačí, že darček nie je na sto percent presne taký, ako si dieťa vysnívalo a už nasleduje sklamanie. Čo robiť v takomto prípade?

 

Deti sa často hlavne pod vplyvom reklamy zamýšľajú nad vianočnými darčekami viac, ako je možno vhodné. Ak to nemajú dostatočne vysvetlené, nezamýšľajú sa nad pravou podstatou Vianoc a zostávajú ukotvené len v materiálnej rovine, čo nemusí na ne vplývať správne. Do tejto témy sú vo výraznej miere zatiahnutí aj rodičia a tí každý večer premýšľajú nad tým, ako všetky detské priania splniť čo najlepšie. Dlhé týždne pred Vianocami sa rozhovory točia len okolo darčekov a pri najhoršom, keď pod stromčekom nenájdu to, čo tak veľmi chceli, deti bývajú sklamané. Pre ne je prirodzené, že by chceli čo najviac hračiek. Psychológovia však vravia, že deti vedia reálne precítiť len 3 – 5 hračiek. Pri väčšom množstve si užívajú rozbaľovanie a počítanie, ale nie darček samotný. Pri veľkom množstve darov sa zároveň učia, že hodnota vzťahu alebo atmosféra sa meria množstvom.

 

Všetko má svoje hranice a rodičia nemôžu a niekedy ani nechcú kúpiť deťom všetko, o čom snívajú. Niekedy to jednoducho nie je v ľudských silách. Ako teda reagovať počas Vianoc, keď zistíte, že vaše deti prežívajú sklamanie? Adriana Nováková a Iva Kyselá z Akademie rodičovstva odporúčajú rodičom, že na tému sklamania alebo nesplnené očakávania ba sa mali rozprávať s deťmi oveľa skôr, ako nastane čas Vianoc. Realita je väčšinou taká, že rodičia sa s deťmi rozprávajú len o darčekoch, ale o tom, že človek v živote nemusí dostať všetko, čo chce, sa rozpráva len málokto. A preto, ak nechcete na Štedrý deň pozorovať potoky sĺz alebo zduté tváre svojich detí, musíte sa na túto situáciu pripraviť už oveľa skôr.

 

Ako predchádzať sklamaniam detí na Vianoce?

1. Nech má dieťa akýkoľvek vek, nikdy mu nesľubujte niečo, o čom viete, že nie je vôbec možné, aby si pod stromčekom našlo.

 

2. Ak sa o darčekoch rozprávate a zistíte, že prianie dieťaťa splniť nemôžete, priamo to dieťaťu povedzte. Deti často chcú pod stromček zviera, súrodenca, finančne náročné hračky. Nevytvárajte falošné očakávania. Aj keď malé deti veria, že Ježiško má nadprirodzené schopnosti, povedzte im, že ani on nemôže niektoré veci zariadiť. Keď si vopred stanovíte určitý limit pre každého v rodine, bude sa vám pred Vianocami dýchať ľahšie a všetci budú spokojnejšie vnímať predvianočné obdobie.

 

3. Ak sa na darčeky dieťa pýtate alebo si ich nakreslí, tak je pre vzájomnú dôveru dôležité, aby ste aspoň jedno prianie splnili. Ak by ste nesplnili nič, tak vašej vzájomnej dôvere by to vôbec nepomohlo.

 

4. Ak máte pocit, že vaše dieťa chce úplnú hlúposť, uvedomte si, že ono sa díva na svet inými očami ako vy. Čo sa vám javí ako hlúposť, pre dieťa sa môže javiť ako extrémne dôležité. Nemusíte splniť dieťaťu každé absurdné prianie, ale aspoň jeden darček  aj z absurdného zoznamu by mal byť splnený.

 

5. Vianoce nie sú o darčekoch. Ukážte deťom, že tradície a rodinné rituály sú hodnotnejšie ako samotné darčeky. Keď dieťa prežije hodnotné Vianoce, bude vnímať ich atmosféru a nebude sa sústreďovať len na darčeky, nebude vôbec sklamané, keď všetky darčeky nedostane. Ale  so skutočnou hodnotou  Vianoc je potrebné dieťa zoznamovať od útleho detstva. Toto je najlepšia cesta ako predísť zbytočnému sklamaniu.

 

6. Tiež je dôležité, aby rodičia sledovali svoje vlastné reakcie, ktoré majú, keď dostanú úplne nevhodný alebo nečakakaný darček. Pre deti ste aj v týchto situáciách vzorom.

 

7. Nebuďte smutní alebo nahnevaní, ak dieťa neprejavilo vďaku za darčeky. Hlavne vtedy nebuďte smutní, keď ste darčeky kupovali len podľa vašich vlastných predstáv a chceli ste dieťa prekvapiť. V takejto chvíli si musíte uvedomiť, že dať práve ten darček a nie iný, bola vaša túžba. Dovoľte deťom, aby sa správali pravdivo, a to aj vtedy, keď sa vám nepodarilo ich dokonale prekvapiť.

 

Ako reagovať, keď je dieťa sklamané?

Možno ste urobili všetko pre to, aby vaše dieťa nebolo pod stromčekom sklamané, ale nepodarilo sa vám to. Ako dieťa upokojiť? Ako mu pomôcť zvládnuť emócie?

 

1.Nechajte dieťa prežiť emócie, ktoré v sebe má. Väčšinou je to smútok, sklamanie alebo hnev. Umožnite mu, aby slovami pomenovalo to, čo cíti. Ak to nevie povedať slovami, môžete ho nechať plakať, kričať, dupať a podobne.

 

2. Potom sa napojte na dieťa a povedzte mu: „Vidím, že si smutný. To asi preto, že sa ti nesplnilo, čo si chcel. Chápem ťa, je to pre teba ťažké. Ako ti s tým môžem pomôcť?“

 

3. Nevymýšľajte si výhovorky, prečo niečo dieťa nedostalo a nevnímajte to ako svoju neschopnosť alebo zlyhanie. Nie je vašou povinnosťou zariadiť, aby sa vaše dieťa za všetkých okolností cítilo maximálne šťastné. Z nejakého dôležitého dôvodu jednoducho darček pod stromčekom nie je. A aj to je v poriadku. Život ide predsa ďalej.

 

4. Mladšie deti sa dokážu rýchlo odpútať a po chvíli sa začnú hrať s inou hračkou. So staršími deťmi sa o situácii môžete podrobne porozprávať. Staršie deti chcú nejakú vec len preto, aby mali určitý status v kolektíve. Keď napríklad nedostanú tablet, môžu sa cítiť v kolektíve menejcenne. A aj o tomto sa musíte s dieťaťom porozprávať. Môžete sa opýtať: „Čo ťa na tom tablete tak veľmi láka? Na čo ho potrebuješe využívať? Od koho by si si ho mohol požičať? Čo by sme teraz mohli spolu vymyslieť, čo by ti pomohlo? Ako ti môžem pomôcť, aby si sa cítil lepšie?“

 

5. Vianoce sú aj obdobím, a to hlavne v prípade starších detí, aby si uvedomili, že v živote to občas chodí aj tak, že človek nemusí mať naplnené všetky svoje očakávania. Vašou úlohou nie je deti pred sklamaniami chrániť, ale pomáhať im  ich zvládať.

Väčšinou v každej rodine je obdobie Vianoc radostným obdobím. Dobré je však vopred sa pripraviť aj na situáciu, že by mohlo dôjsť k nejakému sklamaniu. Je dobré vedieť v takýchto situáciách pružne reagovať, aby nedošlo ešte k väčším problémom.

Čítajte viac o téme: Vianoce s rodinou
Zdieľať na facebooku