Máte už po krk vianočného zhonu a míňania peňazí? Prežite Vianoce inak!

Vianoce nemusia byť len o vreciach plných darčekov. To, čomu dáte prioritu, záleží to len od vás
Vianoce nemusia byť len o vreciach plných darčekov. To, čomu dáte prioritu, záleží to len od vás / Foto: Shutterstock

Z Vianoc akoby sa za posledné roky vytratilo ich čaro. Všetci sa naháňajú, aby toho nakúpili čo najviac, aby toho bolo pod stromčekom hojne. Ale je to naozaj potrebné? Čaro Vianoc by malo spočívať v čomsi úplne inom.

 

Naše deti sa na každom kroku stretávajú s veľkým množstvom faktov. Billboardy, letáky, televízia. Pred kvantom stále pribúdajúcich informácií, reklám a rôznorodých názorov, ktoré súvisia aj s blížiacimi sa Vianocami, sa nedajú deťom zakryť ani uši, ani oči. Zostáva len učiť ich vnímať všetko okolo seba zodpovedne a s prehľadom. I keď tlak médií útočí na zrak, chuť a sluch, vy si vo vlastnej rodine vytvorte také pravidlá, ktoré vrátia do hry SRDCE. Vy predsa vôbec nemusíte robiť to, čo prikazuje reklama a tlak okolia. Vy máte právo na svoj život, vlastné hodnoty a pravidlá. Zo začiatku to bude ťažké a asi sa stretnete aj s nepochopením okolia. Ale každý ďalší rok budete na Vianoce šťastnejší. Stačí to vyskúšať a nepodliehať tlaku okolia. Veď o čo vlastne ide? O pokoj, pohodu a krásne vzťahy. Všetko ostatné je len hra o vaše peniaze. Čím skôr si to uvedomíte, tým lepšie pre vás i celú vašu rodinu.

 

Darčeky áno, ale koľko ich vlastne treba?

Aj napriek tomu, že deti väčšinou všetko už majú, lebo v priebehu roka pravidelne niečo dostávajú, predsa len na Vianoce niečo pod stromčekom čakajú. Nedá sa z roka na rok prestať úplne kupovať darčeky, to by deti vôbec nepochopili. Môžete sa však s nimi o darčekoch porozprávať a dohodnúť sa presne na tom, čo by asi potrebovali a v akom množstve. Jednoducho, určíte si konkrétne pravidlá.

 

Múdre pravidlá sa dajú nastaviť len vtedy, keď sa nad situáciou podrobne spoločne zamyslíte a rozhovoru venujete prijateľnú vážnosť. Určite deťom niečo kúpte, ale snažte sa to dostať do rozumnej roviny. Keď sa dohodnte na darčekoch, tak sa porozprávajte o tom, aký vplyv má na ľudí reklama a že často konáme pod jej vplyvom. Povedzte deťom o tom, že tento rok chcete prežiť trochu iné Vianoce a že raz s tým naozaj treba začať. Dohodnite sa na spoločných aktivitách, ktoré možno tento rok budú pre deti nové a možno budú aj frflať, ale ak to nevzdáte, práve teraz možno začnete s novými tradíciami vo vašej rodine. A raz sa predsa začať musí. Ako teda vrátiť späť do rodiny čaro Vianoc? Čo urobiť preto, aby ste celý december nepremýšľali len o darčekoch, nepozerali len reklamy v televízii, a chodili po nákupných strediskách? Možností je viac. 

 

Čítajte si príbehy a rozprávky o Vianociach

Predvianočné obdobie by malo byť predovšetkým časom zastavenia a premýšľania. Prečo vlastne existujú Vianoce? Čo je ich hlavným poslaním? Ak ste veriaci, môžete si každý deň prečítať nejakú rozprávku o Ježiškovi. Ak ste neveriaci, čítajte si krátke príbehy o dobrých skutkoch a o dobrých ľuďoch, ktorí pomohli urobiť tento svet krajším miestom. Stačí si takto čítať aspoň pár minút denne a verte, že aj vďaka rozprávkam a príbehom si navodíte v dome tú správnu atmosféru Vianoc. Čítajte nahlas vy a dovoľte čítať aj deťom. Striedajte sa.

 

Poseďte si spoločne pri sviečkach

2. 12. začne adventné obdobie. Na adventnom venci zapálime prvú sviečku. Pri adventnom venci sa kresťanské rodiny modlia. A to buď každý večer, alebo aspoň pri nedeľnom obede. Aj vďaka sviečkam a modlitbách deti cítia skutočný príchod Vianoc. Čím sa viac približujú, tým viac sviečok na adventnom venci zapaľujeme. V deň Vianoc sa zapália štyri sviečky. Dnes je úplne bežné, že aj neveriace rodiny si kupujú adventné vence. Ako ich ale využiť, ak sa nemodlíte? Každý večer si pri sviečke môžete rozprávať nejaké pekné príhody alebo môžete deťom rozprávať o svojich zážitkoch z detstva. Deti väčšinou s nadšením počúvajú príbehy rodičov z mladosti alebo z detstva. Pri uvažovaní si spomeňte aj na svojich rodičov, babky, tety, známych, ktorí nám v živote veľmi pomohli alebo nejako zasiahli do vášho života.

 

Namiesto nakupovania navštívte aj vzdialenejších príbuzných

Už začiatkom novembra boli nákupné strediská preplenené. Viete si predstaviť, čo sa bude diať v decembri? Máte ešte stále na toto všetko čas a náladu? Poznám ľudí, ktorí v decembri už nakupovať nechodia, pretože práve nakupovanie v preplnených obochodoch im znechucuje Vianoce stále viac a viac. Vyhnite sa aj vy tomu. Naplánujte si rozumne veci tak, že v decembri už nakúpite len potraviny. Ušetrený čas môžete využiť na návštevy. Rodinu netvoria len stále zaneprádzení ľudia, ktorí lietajú z jednej práce do druhej. Ukážte deťom, že máte v rodine staršie tety, ujov, babky, prababky, dedkov. Mnohí sú doma na dôchodku a verte mi, čakajú len na to, či im niekto zatelefonuje alebo ich navštívi. V mnohých rodinách mladá a stredná generácia často týchto členov rodiny nenavštevuje a ani ich nepoznajú. Zmeňte to. Návšteva starých ľudí je pre deti veľkým obohatením. Pokúste sa aspoň týmto malým darom v podobe živého kontaktu spríjemniť im nastupujúcu jeseň života. Skúste to práve teraz, v predvianočnom čase. Vymeňte náhlivé a nekonečné nakupovanie darčekov za návštevy najbližších. Urobíte im veľkú radosť. A aj vy budete mať nádherný pocit z dobrého skutku. A verte, takto prežitá radosť zasiahne srdce človeka viac ako iné zábavky tohto sveta, ktoré nás často okrádajú o čas, ale nedávajú takmer žiadne naplnenie. Totiž radosť z reálneho rozdávania dobra je ešte stále  tou najkrajšou a najhodnotnejšou radosťou. Tento druh darčeka sa v súčasnosti stáva oveľa cennejším ako ten, ktorý kúpime v nejakom nákupnom centre. Dnes viac ako inokedy začína platiť stará múdra pravda:„ Všetko, čo môžeme kúpiť, je lacné!“ A tak venujte svoj čas, a to nielen pred Vianocami, aj kontaktom so staršími, lebo raz na ich mieste budeme aj vy. Veď k starobe smerujeme všetci, či si to priznáme, alebo nie.

 

Venujte deťom svoj čas

Deti dnes majú skoro všetko. Skutočne si myslíte, že im stále robia radosť nakúpené darčeky? Keď sa po Vianociach v škole rozprávam so žiakmi o sviatkoch, tak takmer nikto nespomína darčeky. Len vo výnimočnom prípade ak ide o naozaj vytúžený a dlho očakávaný darček. Všetci žiaci, a to je jedno či desať alebo štrnásťroční, rozprávajú o tom, ako sa rozprávali s rodičmi, ako si spievali, ako sa všetci zišli pri jednom stole, ako prišli zo zahraničia príbuzní... Deti skutočne túžia po vašej prítomnosti. Naozaj stačí menej darčekov, menej koláčov a jednoduchšia výzdoba. Rodičia sa naháňajú za tým, aby nič nechýbalo. Ale deti si to poriadne ani nevšímajú a ani si to nevážia. Viete, čo naozaj chcú? Túžia po vašom čase, vašej prítomnosti a po chvíľach, keď ste mysľou a srdcom pri nich. Po vašich spoločných zážitkoch. O tomto vedia písať aj niekoľkostranové slohové práce. A prosím vás, vypnite tie obrazovky. Raz vám bude veľmi ľúto, že vám chcelo vaše dieťa niečo povedať, ale vy ste ho počúvali len na pol ucha, pretože vaše uši i oči boli celé sviatky pri obrazovke.

 

Premyslite si, čo budete v televízii pozerať

Viete o tom, že sa rodiny v dnešnej dobe začínajú deliť na obrazovkové a neobrazovkové? Ak ešte stále doma máte televízor, tak by ste ho mali mať len v obývačke. V žiadnom prípade by nemal byť televízor v detskej izbe. A už vôbec  by voľný deň dieťaťa nemal začínať tým, že si pustí televízor a pozerá ho takmer celý deň. Ak teda chcete televízor pozerať, tak si presne vyberte, ktoré programy to budú. Na Vianoce by ste mali program pozerať spolu a potom by ste sa mali o ňom aj porozprávať. Len takto môže byť sledovanie televízie pre dieťa zážitkom. V opačnom prípade je to skutočne stratený čas.

 

Večer sa prechádzajte v uliciach mesta

Zamknite dom, vypnite mobil a vyberte sa do večerných predvianočných ulíc. Vianočné trhy majú svoju špecifickú atmosféru. Nezabudnuteľné vône, hudba, svetlá či svetielka. Toto všetko má pre deti nezabudniteľné čaro. Zastavte sa pri ľuďoch, smejte sa, komunikujte. Tešte sa zo života, nech sa vaša radosť prenesie aj na deti. Môžete na prechádzku pozvať aj starých rodičov. Určite bude ešte veselšie.

 

Vyrábajte spolu darčeky a pečte koláče

Ja viem, nie každý je stvorený na ručné práce. Ale malým deťom urobí veľkú radosť, keď spoločne s vami vyrobia malé prekvapenia pre niekoho z rodiny. A aj v tomto prípade ide hlavne o to, že budete spolu. Veď pri výrobe darčekov sa dá aj pekne porozprávať a o to ide deťom najviac. Môžete spoločne napiecť koláče. Nemusia byť nádherné, naozaj stačí, že ich upečiete spolu. Ten čas, ktorý prežijete spolu, bude pre dieťa tým najkrajším darčekom. Niekoľko koláčov môžete potom spolu zaniesť aj príbuzným.

 

Pred Vianocami napečte spoločne koláče. Nezáleží na tom, že nebudú dokonalé. / Foto: Shutterstock

 

Vyrobte si spoločný zoznam vďačnosti

V dnešnej dobe sme zvyknutí hlavne brať a sústavne niečo vyžadovať. Ale ako to urobiť ináč? Napríklad na jeden veľký výkres si napíšte nadpis ZOZNAM VĎAČNOSTI a povedzte, aby každý člen rodiny napísal, za čo je v tomto roku vďačný. Do zoznamu môžete dopisovať vety priebežne aj niekoľko dní. Napokon budete veľmi milo prekvapení, koľko krásnych vecí ste počas roka prežili.

 

Menej upratujte, viac navštevujte kultúrne podujatia

Celý december deti pripravujú vystúpenia na vianočný program a výrobky na vianočné trhy. Toto všetko musia spolu s učiteľmi zvládnuť popri učení. Ani si možno neviete predstaviť, aké náročné je to pre malé ručičky, kým vyrobia vyýrobok a ešte aké väčšie je sklamanie dieťaťa, keď v deň D rodičia sa na program alebo trhy ani neprídu pozrieť. Dieťa často povie so slzami v očiach učiteľke, že je to tak preto, lebo mama musí ešte piecť, upratovať alebo byť v práci. Toto všetko je však naozaj o hodnotách. Veď upratovať sa dá kedykoľvek a vaše dieťa môže zo dňa na deň vyrásť a na ten ďalší rok už možno nebude chcieť v žiadnom programe vystupovať. A tak si tohto roku povedzte, že si vychutnáte všetky predvianočné programy, trhy, akadémie, vystúpenia. Veď aj o tomto sú Vianoce.

 

Dnešné deti sú nielen inteligentné, rozhľadené a smelé, ale aj mimoriadne citlivé. Buďte pri nich nielen fyzicky, ale hlavne srdcom a venujte im naplno svoj čas. Oni to rýchlo vycítia a budú veľmi šťastné. Posadiť deti k počítaču alebo k televízoru dnes už nie je umením a dokáže to každý. Buďte kreatívni a vymyslite niečo lepšie. Nájdite si na deti čas a zdieľajte s nimi ich svet. Vianoce nám ponúkajú priestor na to, aby sme to mohli zrealizovať. Každá činnosť, ktorú robíte spolu s deťmi, má pre nich mimoriadny význam, pretože každá jedna zapadá do klbka nezabudnuteľných spoločných chvíľ. A práve tieto chvíle sú tým najkrajším darom, ktorý môžete svojim deťom dať. Je to dar, ktorý tvorí základ budúcej zrelej osobnosti, ktorá sa v dospelosti má o čo oprieť. Je dokázané, že nedostatočné množstvo pozitívnych zážitkov prežitých s najbližšími spôsobuje v dospelosti psychické problémy. Rozvinutá emocionalita a pokojne prežité detstvo s bohatými zážitkami je tým najlepším základom pre šťastné prežívanie dospelosti.

 

Samozrejme, naše deti sa tešia aj na bábiky, stavebnice, počítačové hry, autíčka či iné populárne hračky. Neodopierajte im ich, ale nesústreďujte sa len na ne. Nepripisujte im mimoriadny význam. Deti si nebudú spomínať na hračky, ktoré ste im kúpili, ale budú spomínať na nádherné minúty a hodiny, ktoré s vami prežili. Vy ste rodina, vy sami si určujete, aké budú aj vaše Vianoce. Chce to len nabrať silu a vzoprieť sa zaužívaným konzumným predstavám, zvykom a zabehnutým rituálom. Vystúpte z komfortnej zóny! Naozaj sa to dá. Držím vám palce!!!

Čítajte viac o téme: Vianoce s rodinou
Zdieľať na facebooku