RODIČOVSKÉ DESATORO: Chcete úžasné deti? Dodržujte tieto zásady

Všetci rodičia sa snažia vychovať zo svojich detí láskavých a zodpovedných ľudí.
Všetci rodičia sa snažia vychovať zo svojich detí láskavých a zodpovedných ľudí. / Foto: Bigstock

Laura Markhamová vo svojej knihe píše, že existujú rodičia, ktorí bez problémov vychovávajú úžasné deti. Zistila, že sú to väčšinou tí rodičia, ktorí sú spokojní sami so sebou. Aké je ich tajomstvo výchovy?

 

Autorka knihy AHA! Rodičovství Laura Markhamová hovorí: „Rodičia sa ma často pýtajú, čo je pri výchove detí najdôležitejšie. A ja im vždy hovorím, že pravidlá pri výchove neplatia ani tak pre deti ako pre rodičov. Všetko sa začína prevzatím zodpovednosti a končí vytvorením hlbokého spojenia. Všetko medzi tým je len otázkou dlhodobého tréningu.“

Pozrime sa na niekoľko zásad, ktoré Laura Markhamová odporúča dodržiavať rodičom. Aj vďaka nim môžu z vašich detí vyrásť tie najúžasnejšie stvorenia na svete.

 

1 | Vždy sa rozhodujte pre lásku

Život tvorí súhrn rôznych  možností, z ktorých si môžete vyberať. Takmer vždy sa musíte rozhodovať medzi láskou a strachom. Dr. Laura Markhamová odporúča, že ak sa to len trochu dá, vždy sa rozhodnite pre lásku. Každý deň prináša nové príležitosti  správať sa k deťom tak, aby to pomohlo vám aj im. Samozrejme, niekedy sa stane, že sa rozhodnete zle. Každá ďalšia voľba však môže byť lepšia.

 

2 | Meňte svoje rodičovské prístupy

Buďte ochotní v prípade potreby sa aj meniť. Čo fungovalo včera, dnes už fungovať nemusí. Tak, ako sa mení vaše dieťa, mal by sa meniť aj váš rodičovský prístup. Odborníci tvrdia, že všetci máme dokonalé deti, ktoré nás učia presne to, čo sa aj my rodičia potrebujeme naučiť.

 

3 | Zvládnite sami seba

Starajte sa o seba a o svoje pocity, aby ste ich neprenášali na deti. Snažte sa hlavne o to, aby ste nevybuchli pred deťmi a aby ste sa dokázali ovládať. Čím viac empatie venujete sebe, budete ju vedieť využiť aj pri deťoch. A nezabúdajte, že deti vždy opakujú len to, čo vidia. Niečo ste nezvládli? Vybuchli ste? To sa stane takmer každému. Využite toto zlyhanie ako príležitosť ukázať, ako sa správa dospelý človek. Ak je to potrebné, ospravedlňte sa, snažte sa opraviť to, v čom ste urobili chybu. Každá kríza  je príležitosťou na zblíženie, ak ste ochotní pozrieť sa na problém z obidvoch strán a mať pri tom srdce stále otvorené.

 

4 | Uvedomte si, že prísna disciplína nefunguje

Trest správanie dieťaťa iba zhoršuje. Laura Markhamová odporúča rodičom: „To najlepšie, čo môžete urobiť, ak chcete vychovať zodpovedné a ohľaduplné deti, že sa vyhnete trestom. Namiesto trestania použite láskavé vedenie detí a stanovte im hranice. Vždy však zostaňte empatickí k ich pocitom. Empatia spolu s vedením a stanovenie hraníc sú základom úspechu. Jedno bez druhého nefunguje.“

 

5 | Nikdy to s dieťaťom nevzdávajte

Naučte sa prijať vaše dieťa také, aké je. Reagujte na jeho skutočné potreby a nie na tie, o ktorých si myslíte, že by malo mať. Každé dieťa si zaslúži v živote aspoň jedného človeka, ktorý je na jeho strane na sto percent. Vaše dieťa je na vás závislé a váš pohľad je pre neho určujúci. Ak cíti, že to s ním vzdávate, samo sa vzdá tiež.

 

6 | Vytvorte dieťaťu bezpečné miesto, kde bude môcť bez obáv vyjadriť svoje emócie

Ak chcete naučiť svoje dieťa sa dobre správať, musíte ho naučiť aj zvládnuť jeho emócie. Na to je dobré vytvoriť v dome miesto, kde sa môže vyplakať, hnevať, kričať bez toho, aby mu niekto hovoril, aby to nerobilo. Samozrejme, na tomto mieste sa môže aj nekontrolovane a do sýtosti smiať. Ak dieťa nevie uvoľniť svoje emócie, tak sa s ním hrajte také hry, pomocou ktorých môže vyjadriť svoje strachy, túžby, obavy, radosti. Deti, ktorým pomôžete vyrovnať sa so silnými emóciami, ešte vtedy, keď sú malé, neskôr sa ich naučia regulovať samy. Venujte dieťaťu reálnu pozornosť. Niektorí rodičia názory svojich detí neberú vážne. Povedia si, veď sú to len deti. Deti to však z dospelých vycítia. Keď sa idete rozprávať so svojím dieťaťom, tak sa na chvíľku zastavte, nadýchnite sa a sústreďte pozornosť len na rozhovor s ním. Vypnite si mobil a notebook. Pozrite sa mu do očí. Môžete položiť otázku a začnite načúvať. Ak naozaj nemôžete počúvať, povedzte to dieťaťu: „Počujem, že mi chceš niečo dôležité povedať, lebo ťa niečo veľmi hnevá. Ja by som sa rada na náš rozhovor sústredila, ale teraz nemôžem, pretože musím pripraviť pre všetkých raňajky. Môžeme sa dohodnúť, že to dnes všetko prediskutujeme.“ Dôležité je, aby ste na to večer nezabudli a svoj sľub dodržali. Vďaka tomu budujete dôveru medzi vami a dieťaťom.

 

7 | Dieťa je len dieťa a snaží sa najlepšie, ako to vie

Dôležité je očakávať správanie, ktoré zodpovedá veku. Ujasnite si tiež priority. Dieťa sa neustále vyvíja a jeho správanie sa preto neustále mení. Hlavným dôvodom, prečo vaše deti s vami spolupracujú, je, že vás milujú a chcú byť prijímané. Z toho vyplýva, že základom každej výchovy je dobrý vzťah s dieťaťom. Keď máte s dieťaťom dobrý vzťah, máte na neho aj vplyv. Dieťa nič tak neposilňuje ako skutočný vzťah s rodičmi.

 

8 | Neberte si nič osobne

Ak dieťa urobí niečo zlé, bude pre vás oveľa jednoduchšie upojiť sa, keď si uvedomíte, že vás rozčúlilo preto, lebo ste na niektoré veci precitlivení. Nejde ale o vás. Vaše dieťa je vo vývoji, učí sa a robí aj chyby. A aj pri robení chýb potrebuje vašu podporu. V tomto pomáha i zmysel pre humor. Práve ten vás môže zastaviť vo chvíli, keď si budete myslieť, že máte vo všetkom pravdu a budete chcieť ukázať svoju silu. Keď dieťa zasiahne vaše citlivé miesto, využite to ako príležitosť zistiť, čo sa pod tým miestom skrýva. Len tak vás to prestane ovládať.

 

9 | Všímajte si potreby dieťaťa

Medzi základné poteby dieťaťa patrí spánok, jedlo, odpočinok, blízkosť, láska, zábava, poznanie a bezpečie. Povedzte dieťaťu vopred, aké správanie sa od neho vyžaduje. Učte ho postupne krok za krokom, aby dokázalo zvládnuť, čo sa od neho očakáva. Deti sa snažia byť úspešné, takže sa budú snažiť. Ak nechcú uspieť, tak pravdepodbne bude problém vo vzťahu a nie v správaní dieťaťa. Keď deti cítia, že majú s osobou, ktorá ich o niečo žiada, vytvorený vzťah, prebudí sa v nich inštikt spolupracovať a sú prirodzene naklonené podriadiť sa.

 

10 | Chváľte a oceňujte svoje dieťa

Aj keď vás občas vaše dieťa privádza do šialenstva, určite je na ňom niečo, čo milujete. Keď si to všimnete a dáte mu to najavo, je to, ako by ste dieťaťu hovorili: „Toto rob viacej, prosím!“ Uvidíte, že ono to robiť aj bude. Nevnucujte okamžite rady a svoje riešenia. Znamená to, že si musíte najprv spracovať svoje vlastné obavy spojené s danou situáciou. Vaše dieťa potrebuje šancu prejaviť sa, ventilovať problém a pokiaľ neuvoľní emócie s tým spojené, nedokáže rozumne premýšľať. Potom potrebuje mať možnosť nájsť vlastné riešenie. Tým si rozvíja svoju sebadôveru a pocit vlastnej kompetencie.

 

 

Čítajte viac o téme: Komunikácia s deťmi, Disciplína detí
Zdieľať na facebooku