Prečo sa vo vzťahu nudíme?

Nuda je jeden z najčastejších zabijakov vzťahov.
Nuda je jeden z najčastejších zabijakov vzťahov. / Foto: Bogstock

Nuda vo vzťahu sa na prvý pohľad nejaví ako problém. V skutočnosti však patrí medzi najväčších zabijakov vzťahu a často je aj príčinou nevery. Čo vlastne nudu vo vzťahu spôsobuje?

 

Aby ste zo vzťahu nudu vyhnali alebo najlepšie, aby sa do neho nikdy ani nevkradla, mali by ste vedieť, čo ju vlastne spôsobuje. Pozrime sa na najčastejšie dôvody, ktoré spôsobujú, že do vzťahu prichádza nuda.

 

Trávite spolu všetok čas

Je pochopiteľné, že chcete byť spolu v čo najväčšej miere, no každý z nás potrebuje aj trochu osobného priestoru, kde si môže vydýchnuť či načerpať nové sily. A uvidíte, keď si raz za čas doprajete aj chvíľku pre seba, potom sa budete na chvíle s vaším partnerom tešiť ešte viac.

 

Neprežívate žiadne dobrodružstvo

Mať vo veciach, a teda aj vo vzťahu nejaký stereotyp, je určite skvelá vec. No raz za čas treba zažiť aj nejaké to dobrodružstvo, vystúpiť zo zóny komfortu a vyskúšať nové veci. Vzťah by mal byť aj po rokoch o zábave, radosti a nadšení.

 

Navzájom sa ignorujete

Dnešné moderné technológie nám umožňujú rýchlo a kdekoľvek skontrolovať správy, emaily, novinky na internete, umožňujú nám prakticky vybaviť úplne všetko, a to len vďaka jedinému kliknutiu. Bránia nám však užívať si prítomnosť jeden druhého, či tráviť spoločne voľné chvíle. Možno by ste mohli vyskúšať vypnúť všetky výdobytky modernej doby a žiť v prítomnosti.

 

Vyhýbate sa dôležitým konverzáciám

Komunikácia je základom všetkého a aj každého vzťahu. Je preto dôležité rozprávať o svojich potrebách, pocitoch a problémoch, aby ste ich následne mohli spoločne prekonať.

 

Zabúdate na zábavu

Stal sa z vás pár, ktorý namiesto toho, aby sa šiel niekde zabaviť, len sedí doma pred televízorom? Ak ste už dospeli do tohto štádia, nevadí, existuje veľmi jednoduché riešenie. Choďte von, zabávajte sa a užívajte si. Naozaj to nie je tak zložité.

 

Prestali ste oslavovať

Možno ste prestali oslavovať najskôr meniny, potom aj narodeniny a teraz už vlastne nemáte žiaden dôvod na oslavu. Aj to je škoda, pretože existuje množstvo zámienok na nejakú oslavu alebo menšie posedenie s rodinou a priateľmi. A uvidíte, že takéto malé spoločenské akcie rýchlo vyženú nudu a stereotyp z vášho života.

 

Už spolu neflirtujete

Flirtovať nemusia len páry v začiatkoch ich vzťahu. Flirtovanie je v podstate naozaj veľmi dôležité pre každého, pretože dodáva vášmu vzťahu správnu iskru.

 

Nechodíte na rande

Podobne ako pri flirtovaní, opýtajte sa sami seba, kedy to bolo naposledy, čo ste boli spolu na rande. Kedy naposledy ste si niekam vyrazili, a to len vy a váš partner? Ak chcete zahnať nudu, potom by ste to určite mali napraviť.

 

Všetko beriete až príliš vážne

Neberte život až príliš vážne. Smejte sa, vtipkujte, užívajte si a zbytočne si nelámte hlavu nad nezmyselnými vecami. A uvidíte, že všetko bude krajšie.

 

Ako sa vo vzťahu vyhnúť nude?

1. Vyskúšajte novú aktivitu

Vyskúšajte nejakú novú spoločnú aktivitu. Robte niečo, čo ste vždy chceli vyskúšať, ale chýbal vám čas či odvaha. Prihláste sa na nové kurzy spoločne, skúste čosi, čo by vás oboch bavilo. Navštívte miesta, po ktorých ste vždy túžili. Jednoducho, urobte niečo, čo ste spolu ešte nikdy nerobili. Nové zážitky prinášajú nezabudnuteľné spoločné chvíle a veľmi posilňujú vzťah.

 

2. Podporujte vlastnú individualitu

Niektorí ľudia sa po rokoch vzťahu stávajú nesamostatným človekom, ktorý akosi úplne zabudol na seba. To je tou najväčšou chybou. Vždy je veľmi dôležité, aby ste si svoju individualitu udržiavali, podporovali svoje vlastné sebavedomie, názory, záujmy. Byť v pevnom vzťahu neznamená stratiť všetko, čím ste predtým žili, ale práve naopak. Ani v tom najdôvernejšom vzťahu sa nikto z dvojice nestáva vlastníctvom toho druhého. Obaja sa môžu tešiť z pocitu slobodnej voľby. Je dobré, ak je človek ochotný nielen umožniť, ale aj podporiť individualitu svojho partnera bez obáv. Pri vzájomnej dôvere, úprimnosti a oddanosti nemusíte toho druhého kontrolovať alebo podozrievať. Každý môže slobodne rozvíjať svoje osobné záľuby, schopnosti a svoj talent bez akéhokoľvek nátlaku zo strany partnera, aby sa prispôsobil jeho záujmom či názorom. Vzájomná dôvera je tvorkyňou slobodného a voľného prostredia. Nikto nie je nadradený nad nikým. Každý by mal mať podmienky a možnosti na rozvoj svojej vlastnej osobnosti bez akéhokoľvek nátlaku.

 

3. Hľadajte nové témy na rozhovory

Komunikácia robí vzťah kvalitným. Ak si večer po príchode z práce nemáte čo povedať, nebude to najlepšia vizitka vášho vzťahu. I keď sa vám zdá, že ste už všetky témy vyčerpali, že všetko o ňom viete, snažte sa hľadať stále nové a nové témy. Čím intenzívnejšiu a otvorenejšiu komunikáciu budete udržiavať, tým aktívnejší bude váš vzťah a nuda nebude mať šancu doň zasiahnuť. Tam, kde neexistuje kvalitná komunikácia, pár v podstate prestáva existovať. Kvalitná komunikácia znamená úprimnú komunikáciu. Nestačí sa rozprávať o bežných činnostiach, ktoré robíme počas dňa. Dvojica vo vzťahu sa potrebuje rozprávať o svojich pocitoch, túžbach, problémoch a radostiach. Dnes sme však často svedkami situácie, keď dvaja ľudia síce sedia spolu pri jednom stole, ale každý hľadí do svojho mobilu. Tadiaľ ceste nevedie.

 

4. Nečakajte, čo dostanete, ale viac dávajte

Dnes sme naučení, že za všetko by sme mali niečo dostať. Už malé deti často hovoria: „A čo budem z toho mať? Na čo to mám robiť?“ A potom často toto myslenie prenášame aj do vzťahov. Kalkulujeme. Často len preto, že nevieme dávať, prestávame partnerovi venovať svoj čas, pozornosť, energiu a podporu. Myslíme si, že na čo to vlastne budeme robiť, keď z toho nič nemáme. Psychológovia však upozorňujú na to, že braním sa iba vyčerpáva zdroj. Nič sa nezíska, iba stratí. Aby dvaja ľudia mohli jeden druhého nabíjať, musia jeden druhému veľa dávať. Dávaním o nič neprichádzajú. Práve naopak. Získavajú dvojnásobnú energiu. A toto je podstata vzťahu.

 

Existujú však aj výnimky

Dokážete spolu vydržať aj keď nemáte spolu čo robiť? Ak sa dokážete spolu nudiť, máte skvelú šancu spoločne zostarnúť. Veď ak budete s partnerom aj na dôchodku, nuda bude možno vaším častým spoločníkom. V každom prípade, existujú dôkazy, ktoré hovoria,  že ak sa spolu s partnerom dokážete aj nudiť a nevadí vám to, je veľmi pravdepodobné, že váš vzťah bude vážny, pevný a hlavne dlhodobý.

Zdieľať na facebooku