Ako pripraviť dieťa na nového partnera?

Predstaviť deťom nového partnera či partnerku nebýva jednoduché.
Predstaviť deťom nového partnera či partnerku nebýva jednoduché. / Foto: Bigstock

Tí, ktorí prišli o svoje manželstvo vedia, že nájsť si s deťmi nových partnerov nie je vôbec jednoduchá životná etapa. Klinický psychológ Jiří Novák radí, ako to s deťmi zvládnuť čo najlepšie.

 

V súčasnosti veľa manželstiev končí rozvodom, a tak  si mnoho ľudí hľadá nového partnera. Po rozchode alebo po rozvode nie je žiadna správna alebo zlá doba na to, kedy začínať budovať nový vzťah. Život to tak nejako zariadi sám. Vy ale stojíte uprostred troch svetov.  Toho vášho, toho, kde hrajú hlavnú úlohu vaše deti a toho, do ktorého ešte patrí aj váš bývalý partner. A vo všetkých týchto svetoch je potrebné udržiavať rovnováhu.  Niekedy je ale naozaj ťažké začať znovu a najťažšia úloha spočíva v tom, ako deťom predstaviť nového partnera alebo partnerku. O tom, ako to urobiť a či existuje na to správny čas, porozprával v Českom rozhlase klinický psychológ Jiří Novák.

„Tento proces najjednoduchšie prebieha, keď má dieťa 2 – 3 roky. V tomto období si ešte nepamätá na svojho biologického rodiča. Čím sú deti staršie, je to horšie. V tomto období sú už deti zvyknuté na obidvoch rodičov a náhradú v podobe nového otca alebo mamy nesú veľmi ťažko. Úplne najhoršie to znášajú deti v pubertálnom a predpubertálnom veku“ myslí si Jiří Novák. Keď sú deti v pubertálnom období, tak s novým vzťahom sa radšej neponáhľajte. Aj keď ste dlhšiu dobu rozvedení, dieťa si veľmi dobre pamätá všetky spoločné zážitky s obidvomi rodičmi a všetko veľmi citlivo prežíva. A pripravte sa na veľa otázok. Puberta je naozaj ťažké obdobie. Hormonálne zmeny, zmeny nálad a istá nevyspytateľnosť robia z pubertiakov obávaných oponentov. Nech už je vaša láska k novému partnerovi akokoľvek silná, stále by ste mali mať prioritu byť dobrým rodičom.

 

Ako pripraviť deti na zoznámenie čo najlepšie?

Jiří Novák odporúča najprv občas o novom partnerovi (partnerke) niečo porozprávať. Môžete rozprávať o záujmoch, o tom, kde pracuje a podobne. Ak niektorá z týchto informácií dieťa zaujme, navrhnite stretnutie. Prvé stretnutie je potrebné urobiť na neutrálnej pôde. Môžete ísť na výlet, do ZOO, do reštaurácie alebo na nejaké športové podujatie. Rozhodne sa prvýkrát nestretnite doma. V domácom prostredí to dieťa môže vnímať ako narušenie svojho teritória. Prvýkrát by mal prísť nový partner (partnerka) až vtedy, keď sa medzi nimi vytvorí určitý vzťah. Nikdy nenúťte svoje dieťa, aby malo nového partnera rado. Príkazy ako, že teraz je to tvoj nový otec, ktorého musíš mať rád, sú kontraproduktívne. Dieťa dobre vie, že má svojho biologického otca a keď ho budete do lásky nútiť, môže to u neho vzbudiť odpor. Samozrejme, veľmi záleží na situácii, ale všeobecne platí, že ak majú deti blízky a spokojný vzťah so svojimi biologickými rodičmi, menej pravdepodobne sa budú cítiť ohrozené niekým „zvonku“. Váš nový partner by im nemal byť prezentovaný ako nový otecko alebo mamička, ak je aspoň čiastočná snaha udržať si biologických rodičov v kontakte. Deti často veľmi citlivo vnímajú nové usporiadanie vecí ako ohrozenie vlastných istôt, preto je dobré zdôrazniť, že mamička i otecko sú len jedni. Jiří Novák tiež radí, aby ste sa v ničom neunáhlili. Všetko si treba poriadne premyslieť.

 

Nezoznamujte deti s každým novým partnerom (partnerkou)

  • Nemusíte deti zoznamovať s každým novým partnerom. Zoznámte ich až s takým, s ktorým to (navzájom) myslíte vážne.
  • Nečakajte zázraky počas prvého stretnutia. Iskra nemusí preskočiť, na vzťahu bude možno potrebné pracovať.
  • Pomôžte svojim deťom prekonávať negatívne pocity, ktoré môžu mať.
  • Buďte úprimní. Povedzte aj bývalému partnerovi, že sa vaše deti s novým stretávajú.
  • Buďte diskrétni. Fyzický kontakt môže deti zmiasť, zaskočiť, donútiť žiarliť alebo cítiť ľútosť voči bývalému partnerovi.

 

Počúvajte, čo vám hovoria deti

Deti  by z diskusie o novom partnerovi nemali byť vynechané. Pred schôdzkou, počas nej i po nej, pri plánovaní nových spoločných aktivít, pozorujte a počúvajte svoje dieťa. Nikdy by ste si nemali žiadať dovolenie na schôdzku ísť, ale zaradiť dieťa do procesu rozhodovania nemusí byť od veci. Vnímavé dieťa vám môže pomôcť vidieť aj tie chyby partnera, ktoré pod návalom zamilovanosti nemusíte vidieť vy. Spozornieť by ste mali hlavne vtedy, keď váš nový partner sa k dieťaťu nespráva tak, ako ste si predstavovali, keď  má z neho  strach alebo sa necíti s ním v bezpečí.

 

Meno pre nového partnera či partnerku

Ako by mali deti oslovovať nového partnera či partnerku? Ideálne je, ak dieťa nového partnera oslovuje krstným menom. Je to pre každého pohodlnejšie. Vzťah sa týmto spôsobom udržiava na neformálnej báze a obmedzuje nepríjemné okamihy.

 

Čo robiť, keď dieťa nemá nového partnera rado?

Ak sa nový partner správa k dieťaťu láskyplne aj v období, keď ho ono odmieta, zvyčajne si k sebe časom nájdu cestu. Chce to však veľa vytrvalosti a občas je potrebné „prehltnúť“ niektoré veci. Spočiatku sa deti môžu k novému partnerovi správať odmerane, je to prirodzená reakcia. Ak vo vzťahu k nim boli obaja rodičia láskaví, často veria, že sa k sebe ešte vrátia. Nový partner im tieto nádeje berie.  Buďte vždy prirodzení a sami sebou. Nikdy sa nehrajte na lepšieho rodiča ako v skutočnosti ste ani pred deťmi, ani pred novým partnerom. Nenúťte nového partnera s deťmi tráviť maximum času a rovnako ho nevnucujte nasilu deťom, ktoré ho odmietajú. Chce to veľkú dávku trpezlivosti a láskavosti, kým si dieťa na nového člena domácnosti zvykne, ale väčšinou to vždy dobre skončí. A hlavne buďte realisti a nečakajte veľa hneď od začiatku. Vždy to chvíľu trvá, kým si dieťa na nového partnera zvykne. Ak je však medzi vami láska, úcta a dôvera, nevzdávajte to, stojí za to na vzťahu s partnerom aj deťmi popracovať.

Zdieľať na facebooku