Čo robiť, keď si dieťa nič neváži?

V dobe, keď dostávajú mnohé deti všetko bez čakania, nie je jednoduché, učiť ich hodnote vecí.
V dobe, keď dostávajú mnohé deti všetko bez čakania, nie je jednoduché, učiť ich hodnote vecí. / Foto: Pexels

Aj vy máte pociť, že si vaše dieťa nič neváži? V dobe, keď možno kúpiť deťom takmer všetko, obdarovať ich čímoľvek okamžite, ako po niečom zatúžia, to nie je jednoduché. Ako deti viesť k tomu, aby si uvedomovali hodnotu vecí okolo seba?

 

Dnes majú mnohí rodičia pocit, že ich deti si nič nevážia. Veľakrát je to aj pravda. Niektoré deti berú všetko ako samozrejmosť a často si ani neuvedomujú hodnotu toho, čo majú. V minulosti deti túžili po niečom dlhšiu dobu a potom si vytúženú vec viac vážili a často sa z nej aj viac tešili. V súčasnosti mnohé deti nemajú dopriate túžiť a snívať o niečom. Väčšinou všetko dostanú hneď. A takto sú ochudobňované o pocit šťastia, ktorý s túžbou súvisí. Niektoré deti, keď hračku dostanú bez čakania, často si ju vôbec nevážia a ani ich nemrzí, keď sa pokazí, rozbije, zašpiní alebo stratí. Vedia, že keby sa niečo stalo, tak im rodičia kúpia ďalšiu. Slovo skromnosť sa dnes už takmer vytratilo zo slovnej zásoby a každý rodič túži po tom, aby sa jeho dieťa nemalo horšie ako to od susedov. Často práve tento proces porovnávania ženie rodičov k tomu, že nekontrolovane nakupujú veľa hračiek či oblečenia. Neuvedomujú si, že najväčšiu radosť majú deti hlavne vtedy, keď sa im rodičia aktívne venujú a spoločne sa hrajú alebo rozprávajú. A tak mnohé deti majú všetky vymoženosti doby, nič im nechýba, na prvý pohľad sa všetko zdá v poriadku, ale v určitom období sa môže stať, že dieťa  už nedokáže prejaviť z novej hračky radosť, nevie úprimne poďakovať, poprosiť, prejaviť rodičom lásku. Všetko vníma ako samozrejmosť. A keď sa niečo začne meniť, teda začína dostávať toho menej, hnevá sa, plače, zdúva sa alebo robí všetko naopak.

 

Ak chcete, aby vaše dieťa vedelo, čo je skromnosť, aby vedelo poprosiť, poďakovať, niekoho iného oceniť za to, čo urobil, musíte ho to naučiť. Ako to urobiť čo najlepšie?

 

1 | Začnite čo najskôr

Veďte  deti k tomu, že nič nie je zadarmo a nič nie je samozrejmosťou. Deti musia pochopiť, že mnoho vecí, ktoré máme, si musíme zaslúžiť a niečo urobiť pre to, aby sme ich získali. Ukážte im tiež, že o hračky sa musia starať, ukladať ich na správne miesto a keď je to potrebné aj ich očistiť. Naučte ich, aby si po hre hračky uložili na vopred určené miesto a buďte v tomto dôslední. Najprv upratujte spolu a postupne preveďte zodpovednosť na samotné dieťa. Vysvetlite mu, že keď bude mať všetko na svojom mieste, tak to aj v budúcnosti tam nájde a nestane sa mu, že sa niečo stratí. Ukážte deťom, ako sa majú s hračkami správne hrať, aby si ich zbytočne nepokazili. Ak zistíte, že vaše dieťa hračky rozbíja, neukladá si ich alebo sa s nim nehrá, odoberte z nich väčšiu časť a odložte na iné miesto. Po čase si dieťa uvedomí, že je výhodnejšie sa o hračky starať.

 

2 | Nekupujte veľké množstvo hračiek

Hračky sú v živote dieťaťa veľmi dôležité, pretože mu pomáhajú spoznávať svet a rozvíjajú ho vo viacerých smeroch. Veľký nadbytok však škodí. Keď je hračiek priveľa, nemôže sa primerane rozvíjať detská predstavivosť. Dieťa nevie, čo si má vybrať a pri ničom nevydrží dlho. Keď má veľa hračiek, nemôže sa sústrediť na jednu konkrétnu, prestáva sa o hračky starať a neváži si ich. Často vie, že keď sa niečo s hračkou stane, dostane ďalšiu. Netreba tiež zabúdať na to, že nie je vhodné sústreďovať sa len na hračky. Dieťa by malo mať vyčlenený čas aj na prácu s knihou, kreslenie, počúvanie hudby, rozprávok, vychádzkam do prírody a športovaniu. A niekedy sa zase najradšej deti hrajú s tým, čo nie je hračkou. Kvalitné a funkčné hračky rozvíjajú myslenie a tvorivosť, podporujú sústredenosť na hru a pomáhajú rozvíjať kontakty s inými deťmi.

 

3 | Učte deti podeliť sa s inými

Ukážte  svojim deťom, aké je pekné rozdeliť sa alebo niekoho obdarovať. Najväčšiu hodnotu má vlastnoručne vyrobený darček, úsmev, pomoc alebo dobrý skutok. Tieto darčeky môžu deti venovať komukoľvek  a kedykoľvek. Na základe tohto dieťa postupne zisťuje, že život je pekný hlavne vtedy, keď môžeme robiť radosť druhým. Z takýchto detí egoisti nevyrastajú.

 

4 | Naučte dieťa poprosiť a poďakovať

Nenásilnou formou ukazujte dieťaťu, čo iní ľudia pre neho denne robia. Poukazujte na prácu kuchárok, upratovačiek a učiteliek v škôlke. Keď mu gratulujú k sviatku, pripomeňte dieťaťu, že je milé, že si na neho spomenuli starí rodičia, tety, ujovia, kamaráti. Aj v tomto smere buďte príkladom a aj vy často ďakujte. Keď niečo potrebujete, poproste iných o to tak, aby to dieťa počulo. Deti veľmi napodobňujú správanie svojich rodičov. Keď vy budete všetko brať ako samozrejmosť, podobne sa budú správať aj vaše deti.

 

5 | Zoznamujte deti s hodnotou peňazí

Keď už dieťa dostatočne chápe, čo sú peniaze, rozprávajte sa s ním o tom, koľko stojí bývanie, oblečenie, elektrika, jedlo, ale tiež mobil, tábor, dovolenka a podobne. Postupne dieťa tiež zoznamujte s hodnotou určitých vecí a tiež s tým, koľko námahy a času vás stojí, kým  na všetko zarobíte. Vysvetlite deťom, čo sú banky, úvery, platobné karty. Veľa detí si totiž myslí, že peniaze z bankomatu vypadávajú v neobmedzenom množstve. Pri nákupoch v potravinách neplaťte len kartou, ale aj v hotovosti, aby dieťa videlo reálne peniaze a mohlo si ich spočítať. Možno bude prekvapené, koľko stojí obyčajný nákup potravín. Keď sú deti staršie, dajte im vreckové, aby sa učili hospodáriť. Je dobré, keď si vreckové aj určitým spôsobom zaslúžia. Môžu vám napríklad pomáhať v domácnosti. Vďaka týmto drobnostiam dieťa sa učí vnímať reálny svet dospelých a začína chápať, na akom princípe život funguje.

 

Cesta ku skromnosti a vďačnosti je dlhá, ale ak chcete, aby vaše deti tieto vlastnosti mali, musíte byť hlavne trpezliví. Príkazy a zákazy väčšinou nepomôžu. Najdôležitejší je vlastný príklad a dôslednosť bez zbytočného rozmaznávania. Najväčšiu hodnotu pre dieťa má váš čas, ktorý mu s láskou  venujete. Na hračky a veci sa postupne zabudne, ale na spoločné zážitky nezabudnete nikdy.

Čítajte viac o téme: Finančná gramotnosť
Zdieľať na facebooku