Prečo nemá zmysel meniť druhých?

Dôvodov, prečo by ste sa nemali nesnažiť meniť človeka, ktorý vám nesedí, je niekoľko.
Dôvodov, prečo by ste sa nemali nesnažiť meniť človeka, ktorý vám nesedí, je niekoľko. / Foto: Pexels

Máte probém s niekým vo svojom okolí? Chceli by ste ho zmeniť? Dôvodov, prečo by ste sa tejto myšlienky mali vzdať, je niekoľko.

 

Ľudia majú často pocit, že by chceli niekoho zmeniť. Možno to chcú urobiť preto, že sa k nim nespráva podľa ich predstáv alebo majú pocit, že si dotyčný človek zaslúži iný život a práve preto sú práve oni tí najsprávnejší ľudia, ktorí by ho mali  usmerniť a priviesť na správnejšiu cestu. Ľudia, ktorí chcú druhých meniť, sa často trápia, prichádzajú o energiu, ale ten druhý sa často netrápi vôbec a meniť sa ani nechce.

Niekedy sa zase snažia meniť iných preto, lebo je jednoduchšie a pohodlnejšie upozorňovať na chyby a nedostatky druhých ľudí ako na svoje. Ak poukazujeme na nedostatky inej osoby, sami máme určitý nedostatok, ktorý nechceme vidieť. Tendenciu veľmi kriticky vnímať okolie a druhých majú hlavne tí ľudia, ktorí chcú na svoje nedostatky zabudnúť. Je potrebné si však uvedomiť, že dospelého človeka nemôžeme zmeniť ani prevychovať. Ľudia sa na váš pokyn len tak nezmenia a nezačnú veriť vašej pravde. Oni majú svoju pravdu. Veľmi ťažko presvedčíte niekoho, kto sa zmeniť nechce. Presvedčíte len toho, kto sa zmeniť naozaj chce.

 

Čo robiť, ak vám niekto nevyhovuje?

Ak sa k vám správa niekto zle a nevhodne, snažte sa o to, aby nebol súčasťou vašej prítomnosti. Niekedy sa to však ľahko povie a ťažšie zrealizuje, ale za pokus to stojí aspoň v niektorých situáciách. V mnohých situáciách sa totiž môžete slobodne rozhodnúť, či sa v blízkosti určitých ľudí budete vyskytovať alebo nie. Dalajlama povedal: „ Predstavte si suseda, ktorý vás nenávidí a spôsobuje vám problémy. Ak na jeho správanie reagujete, postupne strácate sebakontrolu, rozvíjate v sebe nenávisť, začnete mať zlé trávenie či spánok. Ovplyvní to vašu náladu. Budete podráždení a prestanú k vám chodiť priatelia. A váš sused bude šťastný. Jeho prianie sa splnilo. Ak však aj napriek všetkým útokom zostanete pokojní, zdravie vám bude slúžiť ďalej, nestratíte optimizmus či radosť a vaši priatelia vás budú navštevovať. A sused začne byť smutný a premýšľať nad tým, čo sa deje. A to je tá najmúdrejšia cesta, ako mu to vrátiť.

Tí, ktorí už pochopili, že nemá zmysel vynakladať energiu na to, aby zmenili iných ľudí, zároveň zistili, že to má pre nich aj určité ďalšie benefity. Pozrime sa, ktoré to sú:

 

1. Užívajú si svoj vnútorný pokoj

Ako ľudia reagujú na udalosti, to oveľa viac ovpyvňuje ich povaha, výchova, vzdelanie a skúsenosti a nie samostná udalosť. Vnútorný svet človeka nemusí byť závislý na vonkajších podmienkach. Váš vnútorný svet totiž predstavuje to, čo vám zostáva, keď nevnímate starosti a svet navôkol. Ak niekto do vás kričí, znevažuje vás, podceňuje alebo si vylieva na vás zlosť, je prejavom jeho nedokonalosti a nie vašej. Je to jeho problém a nie váš. Chce to len zachovať pokojnú myseľ a uvedomenie si tejto pravdy. Nie je to jednoduché, ale dá sa to naučiť. Takéhoto človeka nikdy nezmeníte presviedčaním. Len svojím postojom si môžete urobiť odstup, a tak zachovajte si pokoj a dobrú náladu. Vy ho vlastne vôbec nepotrebujete meniť, stačí iba zmeniť seba.

 

2. Naučíte sa ľudí vidieť takých, akí naozaj sú

Iste sa aj vám stalo, že ste mali určitú predstavu o niekom, idealizovali ste  si ho a potom ste boli sklamaní, keď ste zistili, že ten človek je v skutočnosti niekto iný, ako ste si mysleli. Vidieť človeka takého, aký v skutočnosti je, je jedna z najdôležitejších schopností. Vďaka nej sa vyhnete mnohým sklamaniam v živote. V súvislosti s týmto je dobré si uvedomiť, že aj vás vidí každý človek ináč a už vôbec nie tak, ako sa vidíte vy sami. Každý človek vždy vidí len to, čo chce vidieť. Nedá sa to ovplyvniť. Jediné čo môžete ovplyvniť, je len váš prístup k tomuto poznaniu. Ľudia sa nemenia, len sa postupne odhaľujú a odhadzujú masky.

 

3. Naučíte sa viac vnímať svet druhých

Každému sa stane, že nesúhlasí s názorom druhého, má potrebu označiť nejaký názor za zlý a presviedčať o svojej pravde. Je úplne v poriadku, že nesúhlasíte s názormi iných ľudí. Ste totiž úplne iní ako tí druhí. Skutočnosť, že s nimi nesúhlasíte, by vás ale nemala zvádzať k tomu, aby ste ich začali vnímať ako hlúpych. Niekedy stačí prestať oponovať a zmĺknuť. V tejto chvíli začnete vnímať to, čo pri sústavnom rozprávaní a posudzovaní iných ani nevidíte. Zmení sa vám uhol pohľadu, prestanete mať chuť len na vašu  neomylnú pravdu a možno vďaka zmenenému prístupu objavíte nejakú novú informáciu, ktorá pramení zo životných  skúseností druhých ľudí. Nie je však dobrý ani ďalší extrém, a to nekontrolované preberanie názorov iných ľudí.  Vezmite si od nich  len to, čo cítite, že je pre vás užitočné.

 

4. Naučíte sa kontrolovať svoje myšlienky

Keď sa začnete pozerať na svet druhých iným pohľadom, začnete cielene pracovať aj so svojimi myšlienkami. Tie nevhodné sa naučíte vypúšťať z hlavy. Začnete sa menej trápiť nad tým, čo si kto myslí. Keď sa odnaučíte prevychovávať, hodnotiť a kritizovať iných, budete menej nervózni, menej chorí a menej rozptýlení. Získate viac času, dobrej energie, radosti a dokážete sústrediť svoje myšlienky na to, čo je podstatné pre váš život.

 


Zdroj: Brendon Burchard: Životný náboj
Zdieľať na facebooku