Pripravte deti na situáciu, že sa môžu stratiť. Ako na to, aby vedeli to najpodstatnejšie?

Deti by sme mali učiť, ako reagovať v krízových situáciách, keď by sa ocitli samy.
Deti by sme mali učiť, ako reagovať v krízových situáciách, keď by sa ocitli samy. / Foto: Shutterstock

Najväčšou starosťou všetkých rodičov je, aby sa ich deťom nič nestalo. No deti majú niekedy až priveľa energie, a tak aj keď z nich oči nespustíte, niekedy sa jednoducho stratia.


25. máj za Medzinárodný deň nezvestných detí vyhlásil v roku 1983 prezident USA Ronald Regan. V roku 1986 sa k vyhláseniu 25. mája za Medzinárodný deň nezvestných detí pripojila Kanada a postupne sa pridávali aj ďalšie krajiny. Medzinárodný deň nezvestných detí je dňom, kedy celý svet vyjadruje solidaritu s rodičmi, ktorých deti sa nevrátili domov.

Prichádza leto, čas výletov, dovoleniek, festivalov, návštev zábavných oparkov či kúpalísk. Niekedy  stačí  naozaj len malá chvíľka nepozornosti a dieťa sa vám môže zatúlať v dave ľudí, v ktorom ho len tak ľahko nezbadáte alebo odbehne niekde, kde to vôbec nepredpokladáte. Vtedy sú práve dôležité prvé minúty, aby aj dieťa vedelo, ako reagovať.

Staršie deti vedia, že keď sa stratia, majú o pomoc požiadať policajta, SBS službu alebo môžu zavolať rodičom na mobil, ak ho pri sebe majú. Iná je však situácia u detí v predškolskom veku.

 

Aj malé deti môžete pripraviť na situáciu, že sa stratia

Naučte dieťa vaše skutočné meno a priezvisko

Keď sa vaše dieťa stratí v dave a kričí mama, tak ho nemusíte počuť. Ale keď zakričí vaše meno a priezvisko, tak sa otočíte hneď. Problém je však v tom, že veľa predškolákov nevie meno a priezvisko svojich rodičov.

 

Naučte svoje dieťa, aby požiadalo o pomoc inú mamičku

Malé dieťa nevie rýchlo nájsť policajta alebo inú dôveryhodnú osobu. A niektoré malé deti sa ľudí v uniformách boja. Najdôveryhodnejšie na ne pôsobia mamičky s inými malými deťmi. A tak naučte svoje dieťa, že ak by sa stratilo, nech požiada o pomoc inú mamičku. Deťom sa práve tento postup javí ako úplne prirodzený.

 

Rozprávajte sa o tom, že sa dieťa môže aj stratiť

Nevnímajte túto tému ako tabu. Lepšie je, keď dieťa rôzne nebezpečenstvá pozná a dokáže na ne zareagovať. Môžete sa o prípadnom stratení porozprávať pri nákupe vo veľkom obchodnom centre. Prípadne si túto situáciu môžete aj zahrať. Napríklad sa vzdiaľte od svojho dieťaťa a dovoľte mu zakričať vaše meno. Dohodnite sa spriateľkami, ktoré majú tiež deti a  choďte na nejakú akciu, kde je veľa ľudí a povedzte  svojmu dieťaťu, aby oslovilo  priateľku, že sa stratilo.

 

Napíšte dieťaťu vaše  telefónne číslo na ruku

Chystáte sa na miesto, kde môže byť neprimerane veľa ľudí? Možno pôjdete v lete na nejký hudobný festival, kde sa nachádza naozaj obrovské množstvo ľudí alebo budete prestupovať na veľkom letisku a viete, že budete v časovom strese. Práve v takýchto situáciách sa môže stať všeličo a vaše dieťa sa od vás môže nečakane vzdialiť. Urobte preto radšej prevenciu. Nejde o nič zložité. Stačí, ak napíšete dieťaťu na ruku frázu: Ak som sa stratil/a, volajte ... a za tým doplňte vaše telefónne číslo. Aby sa mu číslo nezmylo, prekryjete ho tekutým obväzom. Ten môžete kúpiť v lekárni a hoci slúži pôvodne na rýchle ošetrenie drobných rán, môže účinne prekryť napísané číslo na ruke vášho dieťaťa. Po nanesení obväz do 3 minút zaschne a vytvára na pokožke vodoodolnú ochrannú vrstvu. Pomôže vám dosiahnuť, že bude mať vaše dieťa na ruke malé dočasné „tetovanie“, ktoré mu môže pomôcť, ak by sa vám stratilo. Treba mu tiež vysvetliť, aby v prípade núdze oslovilo niekoho, aby vám zavolal. Pre vás bude užitočné, ak budete mať vždy v mobile fotku svojho dieťaťa, aby ste sa naň mohli spýtať ostatných ľudí, či okolo nich náhodou nešlo.

 

Čo robiť v prípade, že sa stratí staršie dieťa?

 

1. Zistite si, kde a s kým bolo dieťa naposledy


2. Skontaktujte sa čo najskôr so spolužiakmi, kamarátmi, triednym učiteľom, známymi, či o ňom nevedia

Porozprávajte sa s jeho kamarátmi, aké malo dieťa  plány, prípadne s kým sa malo stretnúť. Vždy je dobré mať mobilné kontakty na niekoľko spolužiakov, kamarátov a ich rodičov.

 

3.Obvolajte nemocnice, na urgentnom príjme by vám mali vedieť povedať, či náhodou nejaké dieťa neprijali

 

4. Využite krízovú linku 116 000

O ďalších krokoch sa môžete poradiť aj na krízovej Linke detskej istoty 116 000, ktorá funguje non-stop a je špeciálne určená na pomoc pri nezvestnosti detí.

 

5. Volajte políciu

Ak ste o dieťati nič nezistili, spojte sa s políciou na čísle 158 alebo 112. Stratu dieťaťa nahláste na najbližšom oddelení policajného zboru. Až 92 % prípadov nezvestných detí nahlásených včas na polícii bolo úspešne vyriešených.

Pripravte si čo najaktuálnejšiu fotografiu dieťaťa, dajte ju polícii a premyslite si jeho popis,  vrátane oblečenia, ktoré malo naposledy.

U mladistvého overte, či má so sebou občiansky preukaz alebo iné doklady.

Pri ohlasovaní nezvestného pomôžu polícii  aj nasledujúce informácie: miesto, kde sa okrem domova zvykne zdržiavať, kontakty na kamarátov, spolužiakov, popis špecifických telesných znakov, zdravotný stav a charakteristika správania.

 

6. Požiadajte o pomoc príbuzných a priateľov

S pomocou príbuzných a známych prehľadajte okolie vášho bydliska, pričom sa sústreďte najmä na miesta, kde sa vo vašom meste obvykle zdržiavajú deti a mladiství. Zabezpečte prítomnosť aspoň jedného rodinného príslušníka alebo známeho v mieste vášho trvalého bydliska, aby mohol v prípade návratu dieťaťa domov informovať čo najskôr rodičov a policajný zbor.

 

7. Požiadajte o pomoc médiá a šírte informáciu cez sociálne siete

Môžete požiadať, aby fotografia dieťaťa bola zverejnená v pátracích reláciách a v novinách alebo vyrobiť letáky s jeho podobizňou a rozvešať ich na najfrekventovanejšie miesta vo vašom okolí a na miesta, kde sa dieťa často zdržiavalo. Alebo poprosiť všetkých priateľov na sociálnych sieťach, aby zdieľali, že hľadáte svoje dieťa.

 

Tomuto sa pri hľadaní dieťaťa vyhnite

Ak sa stratilo dieťa, ktoré už má svoj mobil, nevolajte mu naň každých päť minút. Zbytočne sa vybije batéria a pre políciu bude ťažšie lokalizovať jeho polohu, čo je vďaka zapnutému telefónu možné. Niektorí operátori dokonca ponúkajú možnosť, aby ste sami pomocou sms zistili polohu dieťaťa. Ak má vaše dieťa v mobile aplikáciu ESET Parental Control, tak dieťa viete ľahko tiež lokalizovať.

Nikdy pred políciou nezatajujte informácie, ktoré by mohli viesť k vypátraniu dieťaťa, no vám môžu byť z nejakého dôvodu nepríjemné. V takejto situácii na to nie je dôvod.

Zdieľať na facebooku