Trojminútové pravidlo, ktoré vám dokáže jednoducho, ale účinne pomôcť pri výchove

Ak sa chcú rodičia od dieťaťa niečo dozvedieť, prvé minúty po stretnutí by mu mali venovať na sto percent.
Ak sa chcú rodičia od dieťaťa niečo dozvedieť, prvé minúty po stretnutí by mu mali venovať na sto percent. / Foto: Bigstock

Prečo sú rozhodujúce prvé minúty, ktoré strávite po stretnutí s dieťaťom? Psychologička Natália Sirotič vysvetľuje, ako nám v komunikácii a následne vo výchove môžu pomôcť.

 

Je prirodzené, že v určitých obdobiach dochádza medzi deťmi a rodičmi k rôznym konfliktom alebo nedorozumeniam. Rodičia či vychovávatelia často hľadajú tie najúčinnejšie cesty, ako problémom predísť. Psychologička Natália Sirotič, vedúca centra pre prácu s deťmi a mládežou v Kyjeve, odporúča rodičom jednoduchý, no zároveň veľmi účinný spôsob, ktorý pomáha aj rodičom, aj deťom nájsť spoločnú reč, učí ich správne komunikovať a pomáha tiež upevňovať vzťahy. Je presvedčená, že dobré vzťahy ovplyvňuje  hlavne správna komunikácia. Svoje výchovné pravidlo nazvala trojminútovým pravidlom. Súčasťou pravidla je hlavne to, aby rodičia mali s dieťaťom priateľský a  láskyplný vzťah, ktorý obidve strany napĺňa veľkou radosťou. Rodičia by sa mali naučiť prejavovať radosť, keď sú v prítomnosti detí. Túto obrovskú radosť by mali vedieť prejavovať hlavne vtedy, keď sa po určitej dobe  stretnú so svojím dieťaťom. Napríklad, keď prídu z práce alebo keď prídu po dieťa do škôlky či školy.

 

Prvé minúty s dieťaťom po vyučovaní venujte len jemu

Prvé minúty po stretnutí by rodičia mali na sto percent venovať dieťaťu, lebo vlastne všetko, čo chce rodičom povedať, väčšinou povie v priebehu prvých troch minút. Je dôležité, aby tieto chvíle rodičia nepodceňovali a aktívne ich využili. Existujú rodičia, ktorí trojminútové pravidlo využívajú na základe svojej intuície. Napríklad prídu po dieťa do školy, sklonia sa do úrovne jeho očí, objímu ho a povedia mu, že im chýbalo. No existujú aj takí rodičia, ktorí len dieťa vezmú za ruku, povedia mu, aby išlo domov, kráčajú síce spolu po ulici, ale rodič napríklad telefonuje a svoje dieťa si vôbec nevšíma. V druhom prípade neexistuje žiadna komunikácia medzi rodičom a dieťaťom.

 

Po príchode domov sa venujte tiež len dieťaťu

Možno nechodíte po svoje dieťa do školy, a tak sa s ním stretávate až doma. Keď prídete domov, venujte celú svoju pozornosť dieťaťu. Sadnite si k nemu. Využite aspoň tri minúty na to, aby ste sa ho opýtali, ako sa cítilo počas dňa, čo zaujímavé zažilo a podobne. Po tomto rituále sa môžete pokojne navečerať alebo robiť ďalšie veci. Ak sa dieťaťu nevenujete prvé tri minúty po príchode domov, bude celý večer chodiť za vami a bude si vyžadovať komunikáciu. Po čase vyrastie, bude v puberte a už ho prestane baviť za vami chodiť a prosiť o komunikáciu. Postupne sa začnete od seba vzďalovať. Natália Sirotič odporúča rodičom, aby si tieto tri minúty v živote veľmi vážili, využívali ich a celá rodina bude spokojná. Neskôr, keď deti vyrastú, vaše vzťahy budú stále s nimi veľmi priateľské a úprimné.

 

Nejde o to, ako dlho ste spolu, ale ako viete spoločný čas využiť

Je veľmi dôležité, aby ste dokázali kvalitne využiť spoločný čas s deťmi. Niekoľko minút kvalitného duchovného rozhovoru je pre dieťa viac ako spoločne prežitý  čas počas celého dňa tak, že si každý robil svoje a premýšľal len nad vlastnými radosťami a starosťami. Natália Sirotič upozorňuje tiež  na to, aby spoločné chvíle boli naplnené emocionálnou hodnotou. Mnohí rodičia ešte stále žijú v presvedčení, že musia byť v práci čo najdlhšie, aby zarobili čo najviac peňazí a aby tak zabezpečili šťastný život svojim deťom. Pre deti je však kvalitná, úprimná a priateľská komunikácia s rodičmi tou najväčšou hodnotou.  A ak k takejto komunikácii pravidelne dochádza aj neskôr, keď je dieťa už dospelé, väzby v rodine zostávajú naďalej pevné.

 

Je potrebné rozumieť pojmu spoločene strávený čas

Natália Sirotič upozorňuje aj na to, že mnohí rodičia nerozumejú pojmu spoločne strávený čas. Niektorí si myslia, že stačí, keď idú napríklad spoločne s deťmi do obchodu alebo pracujú spoločne v záhrade. Deti to však takto nevnímajú. Deti za spoločne strávený čas považujú chvíle, keď si s rodičmi pozerajú do očí, keď sú vypnuté mobily, keď rodičia nepremýšľajú nad vlastnými problémami, ale majú maximálne sústredenú svoju pozornosť len na ne. Keď ich pozornosť je sústredená len na svet dieťaťa a nič ich pozornosť neodvádza od nich, v  takejto chvíli sa deti cítia výnimočné, potrebné a milované. Vtedy cítia, že sú prioritou svojich rodičov. Ak sa dieťa necíti ako prirorita, nedôveruje svojim rodičom. Ak ste skutočne v časovej tiesni a nemáte čas a energiu na svoje dieťa, nájdite si čas aspoň na pár spoločných chvíľ a robte s dieťaťom to, čo ono chce. Môžete sa napríklad zahrať hry, ktoré vyberie dieťa. Takto máte šancu, že vaše dieťa na vás nezanevrie.

 

Čas rýchlo plynie, a preto je veľmi dôležité už odmalička budovať si so svojimi deťmi dôverné vzťahy, ktoré nikdy nepominú. Možno práve trojminútové pravidlo vám v tomto pomôže a bude pre vás výzvou, aby ste si nanovo utriedili svoje hodnoty a priority.

Čítajte viac o téme: Disciplína detí
Zdieľať na facebooku