Aleš Kalina: Detstvo ovplyvňuje 4 oblasti nášho života

Český kouč Aleš Kalina
Český kouč Aleš Kalina / Foto: Zuzana Granska

V akých oblastiach nášho života sa odraz nášho detstva prejavuje najviac?

 

Všetci sme geneticky ovplyvnení svojimi rodičmi. Ale nie je to len genetika. Sú to často aj slová a vety, ktoré  sme doma o sebe počuli. Mohli sme počúvať napríklad toto: „Ty si úžasný človek. Ty si nádherná osoba. Ty sa tak snažíš.“ Ale mohli sme tiež počuť: „Čo to zase táraš? Čo to hovoríš zase za nezmysly? Mala by si robiť radšej niečo iné! A pozri sa na Janu, tá to robí dobre!“ Práve tieto výroky rodičov potláčajú v deťoch ich sebavedomie. V dospelosti potom nedokážu povedať svoj názor ani partnerom, ani šéfovi v práci.

Známy český spisovateľ, autor metódy emočných rovníc a kouč Aleš Kalina tvrdí: „Tieto a podobné výroky rodičov spôsobujú mnohým ľuďom v dospelosti také traumy, že sa nedokážu ani postaviť sami za seba.“ Upozorňuje však aj na to, že nič nie je stratené a veľa vecí sa dá zmeniť, len ľudia musia o tejto možnosti vedieť. Pokiaľ človek žije a chce urobiť zmenu, môže urobiť akúkoľvek len chce. „Všetko, čo sme v živote videli a  počuli, zostáva v našej hlave. Najsilnejšie sa zapisujú emócie spojené s osobou našich vychovávateľov, ktorým mozog vždy prisudzuje hodnotu ÁNO i bez toho, aby sme nad pravdivosťou informácie premýšľali,“ konštatuje Aleš Kalina. Na mnohé zápisy v mozgu si v dospelosti ani nespomíname, ale aj napriek tomu mozog s nimi pracuje. Sú uložené v podvedomej pamäti, mimo dosahu nášho vedomia.

 

V ktorých oblastiach nás detstvo najviac ovplyvňuje?


1. Oblasť vzťahov

Deti veľmi pozorne sledujú správanie všetkých členov rodiny k sebe. Ak boli v detstve svedkami chladných vzťahov, často sa v dospelosti boja skutočnej lásky a nevedia ju ani otvorene prijať. Zapísané emočné rovnice v hlave majú dve funkcie. Ovplyvňujú správanie a premýšľanie človeka. Keď si predstavíme človeka, ktorý si podvedome osvojil, že nemôže mať dievča podľa svojich predstáv, tak tento človek v prítomnosti dievčat bude nevrlý, plný strachu, že je nedostatočný a že tú krásku zo svojho okolia si nezaslúži. Je presvedčený, že ju získa niekto iný, ale určite nie on. Náš mozog je nastavený na nejaký program. Je to niečo, čo nám niekto v živote povedal a my sme to prijali za vlastnú myšlienku. Do 7 rokov nášho života sa nám do mozgu uložilo 70 percent programov. Mozog si zapísal všetko, čo doma videl a počul. Všímal si, ako sa k sebe správali otec a mama, ako si prejavovali lásku, ako riešili nedorozumenia, ako sa správali k súrodencom, susedom a podobne. Toto všetko si mozog zapísal. Takže vzťahy, ktoré v dospelosti prežívame, sú na 70 percent odrazom toho, čo sme v detstve videli u rodičov. S týmito vzorcami správania sa však aj v dospelosti dá pracovať. Je potrebné len preprogramovať mozog, a to tým, že rozpojíme staré synapsie a nahradíme ich novými. V oblasti vzťahov sú nebezpečné hlavne tieto vzorce správania: lásky je málo, láska je podmienená, pre lásku sa musí niečo urobiť, vzťahy sú nevyvážené, vzťahy sa rozpadajú a podobne. „Ak to má človek takto v sebe zaznamenané, tak takéto niečo aspoň raz v živote zažije,“ konštatuje Aleš Kalina. My si však vždy môžeme priať niečo úplne iné, lepšie. Staré záznamy sa vymažú,  človek naň úplne nezabudne, ale prestávajú mať moc nás emočne ovplyvňovať. Potom mozog zaznamená nové rovnice, podľa ktorých sa začne v živote riadiť.

 

2. Oblasť financií

Aj v oblasti financií môžu existovať určité nastavenia od rodičov. Určite poznáte takéto vety: „Z teba nikdy nič nebude. Ty budeš navždy chudobný. Ak začneš podnikať, prídeš o všetko. Peniaze na strome nerastú. Ak budeš bohatý, nikto ťa nebude mať rád.  Ak nepôjdeš na vysokú školu, navždy zostaneš chudobný.“ Je dobré sa zbaviť týchto vzorcov a nastaviť si svoje vlastné. Aleš Kalina odporúča, aby ste si predstavili sumu, ktorú by ste chceli zarábať a dali si sľub, že urobíte všetko pre to, aby sa tak stalo. Nestačívšak len predstava, musíte pre to aj niečo robiť.

 

3. Pracovná oblasť

Práca je niečo, na čo by sme sa mali každý deň tešiť. Ideálne by bolo, keby človek mal predstavu, že práca je niečo, čím môže robiť radosť sebe aj druhým na tejto planéte. Každý človek má v sebe zakódované svoje jedinečné poslanie. A nádherné je, keď ho počas života dokážeme odhaliť a robiť podľa toho. Je rozdieľ, keď človek dokáže využiť svoj potenciál naplno alebo žije len preto, aby zaplatil nájom a hypotéku. Ako sa dá spoznať, ako na tom sme? Dnes existuje množstvo talentových testov, ktoré vám pomôžu v správnom nasmerovaní, keď svoje poslanie sami v sebe necítite.

 

4. Oblasť zdravia

Dnes už aj v oblasti zdravia vieme, že choroba často signalizuje, že niečo musíme vyriešiť vo svojom živote. Mnohé choroby totiž signalizujú, že máme v sebe problém, ktorý  súvisí s nespracovanými emóciami. Často sa stáva, že keď si človek vyrieši svoje emócie, uzdravuje sa aj telo. Napríklad pri nespavosti Aleš Kalina odporúča, aby sme si sadli a napísali na papier všetko, čo sa nám v noci premieta v hlave. Keď má človek emočné problémy, tak mozog potrebuje viac energie, a preto telu nezostáva energia na vlastné čistenie. Keď sa vyriešia emočné problémy, často človek schudne, vyčistí sa mu pleť, stratia sa ekzémy a podobne.

 

Ako môže dôjsť k zmene?

Aleš Kalina hovorí: „Keď ľudia za mnou prichádzajú s rôznymi problémami, tak im neradím, čo majú robiť. Ja im len pomáham vytiahnuť z hlavy to, čo sa ich mozog niekedy naučil. Tým, že si to uvedomia, začnú mať iný prístup, ich život sa sám od seba mení. Keď mi klient rozpráva, čo kedy zažil, tak ja z jeho rozprávania vytiahnem vzorce správania, ktoré ho brzdia. Je to také skenovanie životnej cesty.“

Tento proces sa dá využiť vo všetkých oblastiach života. A hlavne vtedy, keď si ľudia stále  berú tých istých nevhodných partnerov, majú nedostatok financií, nevedia si nájsť prácu, majú panický strach, arytmiu srdca alebo iné zdravotné problémy. „Nejde o žiadnu manipuláciu. Všetko je to ich dobrovoľná cesta. Ja im len pomáham tie vzorce nájsť. Zvyšok robí človek úplne sám. Dôležité je prijať plnú zodpovednosť za to, ako žijeme, ako si vytvárame v hlave myšlienky a predstavy. Mnoho vecí sa nám v živote deje len preto, lebo sme si to tak v hlave vytvorili, “ upozorňuje Aleš Kalina. Podľa jeho názoru by sme si tiež  každý deň mali hovoriť. „Ja som tvorcom svojho vlastného sveta a nesiem za svoj život zodpovednosť. Ja si vytváram veci, ktoré okolo seba mám. Keď toto človek prijme, jeho svet začne meniť.“ A ako vieme, že náš život je v poriadku? Zistíme to podľa toho, že keď všetky štyri oblasti hodnotíme na pomyselnej stupnici od 0 po 10 a pohybujú sa nad deviatkou, tak je všetko v poriadku. V takomto okamžiku sa začína liečiť aj ľudské telo.

 

Život je premyslená vec a naše emócie sú navigátormi k tomu,
aby sme žili v láske, v prijatí, v hojnosti a v zdraví.

- Aleš Kalina

Zdieľať na facebooku