Čo by vám poradil Albert Einstein pri riešení problémov?

 Podľa  Alberta Einsteina, tajomstvo riešenia problémov spočíva v naplnení 6 základných bodov.
Podľa Alberta Einsteina, tajomstvo riešenia problémov spočíva v naplnení 6 základných bodov. / Zdroj: Business Zoom

Konfliktom a problémom sa niekedy nedá vyhnúť a namiesto ignorovania ich treba okamžite riešiť. Čo teda robiť, ako sa správať, keď sa ocitneme v nepríjemnej situácii, ktorá v nás vyvoláva nervozitu a stres?

 

Existuje veľa spôsobov a rôznych metód, ktoré ponúka dnešná doba a mnohé z nich ste možno už aj vyskúšali. Niekedy je však dobré inšpirovať sa tými, ktoé pre tento svet boli obrovským prínosom. Zaujímavé spôsoby riešenia problémov vymyslel aj Albert Einstein, nemecko-švajčiarsko-americký teoretický fyzik, jeden z najväčších fyzikov všetkých dôb a zároveň jeden z najhumánnejších ľudí, ktorý je považovaný za najvýznamnejšieho vedca 20. storočia. Predložil teóriu relativity a významne prispel k rozvoju kvantovej mechaniky, štatistickej mechaniky a kozmológie. V roku 1921 mu bola za vysvetlenie fotoelektrického javu a zásluhy v oblasti teoretickej fyziky udelená Nobelova cena za fyziku. Dnes sa pozrieme na to, ako sa tento významný človek pozeral na riešenie problémov.

 

Podľa  Alberta Einsteina, tajomstvo riešenia problémov spočíva v naplnení 6 základných bodov:

 

1. Dôkladne sa oboznámte s problémom

Einstein pri riešení akéhokoľvek problému zdôrazňoval jednu základnú zásadu, v ktorej odporúčal, aby sme si  nechali dostatok času na premýšľanie. Keď sa jeho samotného pýtali, čo robí, keď rieši nejaký problém, povedal: „55 minút venujem čo najpresnejšiemu vymedzeniu samotného problému a možností a iba zvyšných 5 minút venujem riešeniu. Je to presný opak toho, ako by postupovala drvivá väčšina ľudí, ktorí by väčšinu času strávili priamou snahou o jeho vyriešenie.“

Albert Einstein odporúča, že skôr, než sa pustíme do riešenia problému, mali by sme sa snažiť o to, aby sme čo najlepšie  daný problém pochopili. Presné a zrozumiteľné vymedzenie problému je základnou nevyhnutnosťou.

Mnohí ľudia si  myslia, že vytvoriť niečo inovatívne znamená, že to musí byť originálne a úplne nové. Toto presvedčenie je však nesprávne a predstavuje skutočnú prekážku tvorivosti. Veľa skvelých vynálezov pochádza práve z riešenia každodenných problémov, s ktorými sa ľudia stretávajú. Často ľudia vymyslia niečo originálne len preto, lebo si potrebujú vylepšiť vlastnú situáciu, v ktorej sa práve nachádzajú.  A preto sa pozorovanie problémov javí ako najlepší začiatok ich budúceho možného riešenia.

 

2. Všímajte si problémy, ktoré sa vás bezprostredne týkajú

Problémy sú všade okolo nás a v každej oblasti života. Keby ste sa mali  zaoberať všetkými problémami sveta, po čase by ste boli úplne zmätení. Preto je veľmi dôležité  zamerať sa na tie problémy, ktoré sa vás bezprostredne  týkajú a objavujú sa v oblastiach, ktoré sú vám blízke.  Sú to väčšinou oblasti, v ktorých pracujete alebo sa im venujete vo voľnom čase. Len v tej oblasti, ktorej sa venujete, môžu vyniknúť vaše vedomosti a zručnosti. V tejto oblasti nepociťujete ani strach z neznámeho. Keď sa dôkladne zameriate na problémy, ktoré sa neustále opakujú, je dobré sa pýtať seba samého, prečo sa problém neustále opakuje. Hľadajte príčiny. Ak problém správne pochopíte, ste na dobrej ceste k jeho vyriešeniu.

 

3. Ak sa vám podarilo zistiť príčiny problému, pokúste sa ich riešiť

Najprv  sa zamyslite nad tým, či existujú nejaké dostupné riešenia vášho problému. Ak existujú, pokúste sa zistiť, prečo nefungujú.  Pokúste sa prísť na to, ako by ste ich dokázali vylepšiť. Toto je jednoduchšia cesta ako tá, pri  ktorej musíte premýšľať nad niečím úplne novým.

Pokiaľ žiadne riešenia neexistujú, budete musieť popremýšľať nad  novými riešeniami. Musíte však rátať s tým, že v tomto prípade to bude trvať dlhšie a možno ho ani úplne nevyriešite. Problém si rozdeľte na menšie časti  a hľadajte čiastkové príčiny a riešte ich postupne, jednu po druhej. Ak budete postupovať pomaly a po častiach, môže vám to  pomôcť dosiahnuť komplexné riešenie celého problému.

 

4. Skúste sa na problém pozerať rôznymi spôsobmi

Albert Einstein odporúča pozerať sa na problém z viacerých uhlov pohľadu. Napríklad ak máte firmu, skúste problém vidieť aj z pohľadu zákazníkov, zamestnancov, dodávateľov a podobne.

 

5. Problém definujte formou otázky

Ľudský mozog miluje otázky. Ak je otázka silná a pútavá, mozog urobí všetko preto, aby našiel  odpoveď.

 

6. Otočte problém

Ak vám nič nenapadá, skúste otočiť problém. Ak sa napríklad zaoberáte tým, ako zvýšiť predaj, tak sa skúste opýtať, ako by ste mohli znížiť predaj. Táto zdanlivo neefektívna metóda sa na prvý pohľad zdá nelogická, ale otáčanie problému naopak môže odhaliť riešenia pôvodného problému.

 


Zdroje: lifehack.org, litemind.com
Zdieľať na facebooku