Ako podporiť ľudí, ktorých máme radi?

 Podpora nám dáva pocit, že nie sme sami, že sú okolo nás tí, ktorí nás chápu a dodávajú nám odvahu.
Podpora nám dáva pocit, že nie sme sami, že sú okolo nás tí, ktorí nás chápu a dodávajú nám odvahu. / Foto: Bigstock

Podpora  je jedným z najúčinnejších nástrojov proti strachu a stresu. Podpora nám dáva pocit, že nie sme sami, že sú okolo nás tí, ktorí nás chápu a dodávajú nám odvahu. Tí, ktorých podporujeme sa cítia silnejší, istejší a šťastnejší, ba dokonca žijú dlhšie ako tí, ktorí sa cítia osamelí. Pocit, že na nás niekomu záleží, že sme pre niekoho dôležití, že pri nás stojí niekto bez ohľadu na to, ako sa nám darí, nám dodáva obrovskú silu a stavia nás na nohy. Možno sa práve teraz zamýšľate nad tým ako najlepšie podporiť tých, ktorých máte radi a na ktorých vám záleží. Možno vám bude vyhovovať niektorá z nasledujúcich možností.

 

Urobte si čas na počúvanie iných

V súčasnosti tým, že niekoho budete počúvať, pripravíte pre neho obrovský dar. Dnešný svet je charakteristický tým, že na nič nemáme čas alebo sme priveľmi zahĺbení do seba. Tým, že si nájdeme čas pre iných a dokážeme ich aktívne počúvať, urobíme tým obrovskú a krásnu vec. Väčšinou ľudia ani nepotrebujú poradiť, potrebujú sa predovšetkým vyrozprávať zo svojich obáv, strachov, pochybností a podobne. Podstatou dobrej schopnosti počúvať je hlavne to, že využívame sústredenú pozornosť, že vieme prejaviť záujem o to, čo druhého naozaj trápi, že stojíme na jeho strane a hlavne ho nesúdime.

Keď sa človek človeku s niečím zverí, pocíti obrovskú úľavu. Vyjadruje tým aj svoju dôveru, že to nikomu neprezradíte a že ho tým nezraníte. A tak je naozaj niekedy lepšie počúvať, ako len stále rozprávať. Celkove však existuje oveľa viac tých, ktorí radšej o sebe rozprávajú, ako by mali aspoň chvíľočku iných počúvať. Dosť to súvisí hlavne s tým, že v dnešnej dobe má väčšina ľudí potrebu byť stredobodom pozornosti.

 

Ak to dokážete, vždy sa snažte iným poradiť, keď vás o to požiadajú

Pozitívna rada má veľkú moc preto, lebo ukazuje, že z negatívnej situácie nás môže vyviesť pozitívna cesta. Samozrejme, každý na to potrebuje iný spôsob, lebo každý z nás je iný. Čo je dobré pre jedného, nemusí byť vhodnú pre druhého. Dôležité je, že tým, že poskytnete nejaké rady, motivujete človeka  premýšľať ináč, a to konštruktívne. On sám začne hľadať nové cesty a riešenia. Keď mu nebude vyhovať vaše riešenie, aspoň začne premýšľať nad vlastným. Ale len tým, že začne premýšľať, môže sa pohnúť ďalej z miesta.

 

Prejavujte  lásku a lojalitu

Aby mal človek silu život meniť k lepšiemu, musí byť presvedčený, že si zaslúži lásku. Ak sa cíti milovaný, ináč sa stavia k problému ako vtedy, keď tomu tak nie je. Neopustiť kamarátov, priateľov alebo lásku v najhorších časoch, je znakom vyspelosti osoby. A ak ste vo vzťahu a pevne stojíte pri svojej láske, problémy váš vzťah posilnia. Stáť pri niekom, keď má problémy, vyžaduje veľa trpezlivosti a nadhľadu. Vyžaduje si to tiež schopnosť pochopiť, že to, čo sa nám zdá na prvý pohľad ako niečo zlé, pre toho druhého môže predstavovať tú najlepšiu a najzmysluplnejšiu cestu.

 

Buďte človekom, ktorému sa dá dôverovať

Psychológovia uvádzajú, že v prvom rade musí človek veriť sám sebe. Aby sme mohli vstúpiť do hlbokej dôvery v iného človeka, mali by sme najprv mať bezpečný pocit vedomia a identity. Čo z toho vyplýva? Buďte teda sami sebou a verte si.

Vzťah naplnený dôverou vytvára nielen ten, kto dôveruje, ale hlavne ten, kto dôveru iného človeka nesklame. Je jednoduché druhého súdiť, zradiť, vysmievať sa, ponižovať. Hodnotné je však to, keď dokážeme človeka chápať, vnímať jeho svet a byť pri ňom aj vtedy, keď nerobí najmúdrejšie kroky. Takto sa správa skutočný a dôverný priateľ. Keď takéhoto človeka stratíte, stratíte naozaj poklad.

 

Dôvera v dobrotu druhých je závažným svedectvom o vlastnej dobrote.
- Michel de Montaigne

Čítajte viac o téme: Komunikácia
Zdieľať na facebooku