Rozprávať alebo počúvať?

  Bigstock

Žijeme v dobe, keď vám skoro každý hovorí o tom, ako sa máte presadiť, správne komunikovať, hovoriť o svojich nápadoch. Mnohí vás učia, ako máte   byť nápadní, viditeľní, nezabudnuteľní, neprehliadnuteľní. A niektorí z vás sú v tom naozaj majstri. Ústa sa vám nezavrú, nerobí vám problém rozprávať aj o intímnych detailoch zo súkromia, o svojich snoch, túžbach, cieľoch.  Často o všetkom rozprávate aj tým, ktorých poriadne nepoznáte. Ste majstrami monológu. Vedieť zábavne a rýchle vložiť svoje myšlienky  do viet je veľmi dôležité, ale nemenej cenná je aj schopnosť počúvať. Existujú situácie, v ktorých sa môže stať počúvanie výhodou, ktoré vás významne obohatí. Takže, aké výhody môže nadobudnúť človek, ktorý vie počúvať?

Ak je vrcholom umenia hovoriť, ešte väčším je mlčať. 
ROCHEFOUCAULD

 

1. Ten, kto vie počúvať, má viac času na premýšľanie

Ono sa to možno na prvý pohľad nezdá, ale nepremyslené slová, môžu spôsobiť viac zla ako dobra. Napríklad môže narušiť vzťahy, pokaziť kariéru alebo stať sa zdrojom rôznych nepríjemností. A tak, využite dobu, keď mlčíte na premýšľanie a na zvažovanie slov, ktoré chcete povedať. Veď predsa nemusíte vždy najrýchlejšie reagovať na všetky otázky. Niekedy nie je dôležitá rýchlosť, ale správnosť.

Buď mlč, alebo povedz niečo, čo je lepšie ako mlčanie. 
PYTHAGORAS

 

2. Ten, kto vie mlčať, lepšie chápe iných

Zásadnou príčinou mnohých problémov je nedostatok vzájomného porozumenia. Je to spôsobené tým, že človek sa nevie sústrediť na prijímanie informácie od svojho spolubesedníka, je až príliš zahĺbený do svojho sveta a v podstate okrem seba nikoho iného ani nevníma. Často vníma iba to, čo mu navrávajú emócie alebo vopred pripravený názor. Nepočuje teda to, čo mu druhý človek  naozaj hovorí, počuje akoby len určitú domnienku, ktorú si už pred rozhovorom vytvoril vo svojich predstavách. A tak výhodu majú tí, ktorí počúvajú a nie tí, ktorí si domýšľajú. Totiž, tí, ktorí naozaj sústredene počúvajú, sa v súčasnosti stávajú veľmi obľúbenými ľuďmi, lebo ich je čoraz menej. Takmer každý sa sústreďuje len na seba, na svoje ego, a tak, keď sa v spoločnosti vyskytne niekto, kto dokáže počúvať ušami i srdcom, sa stáva vzácnym. Mnohí si potom práve jeho vyberajú za kamaráta. Hlavne vtedy, keď sa niekto potrebuje vyrozprávať, potešiť, vypočuť. Hlavne v tejto chvíli sa počúvajúci stáva nenahraditeľným spoločníkom. Mnoho priateľov môžete získať hlavne vďaka tomu, že dokážete aj mlčať. Mnohí triedni šašovia, ktorým sa ústa nezastavia, bývajú často veľmi osamotení.

 

3. Slová toho, ktorý  rozpráva menej, sa stávajú hodnotnejšími

Ak sa teda rozhodnete rozprávať menej, vaše slová  sa zrazu budú dotýkať skutočne dôležitých vecí. V prípade rozumných reakcií, premyslených viet zbavených zbytočných sarkastických pripomienok, nepremysleného zosmiešňovania a hodnotenia iných, môžu vaše slová nadobudnúť určitú váhu a hodnotu. Ak si dáte na tom záležať, dá sa naučiť komunikovať tak, že vaše slová prinesú úžitok vám i iným. Treba sa len zbaviť prázdnych rečí a môžete seba aj iných veľmi obohatiť.

 

Predstavte si to ticho, keby ľudia hovorili len to, čo vedia. 
KAREL ČAPEK

 

4. Tí, ktorí  dokážu počúvať, získavajú viac informácií

Ak vás téma rozhovoru naozaj zaujíma, tak sa započúvajte a neponáhľajte sa s rýchlym vyslovením svojho názoru.  Vypočujte si argumenty viacerých účastníkov diskusie. Možno sa naučíte viac, ako keby ste možno ako prvý, ale zároveň nepremyslene vystupovali v komunikácii.

 

Človek sa celý život učí rôzne pravidlá spoločenského správania a zákonitosti fungovania v spoločnosti. Aj keď žijeme v dobe, keď súťaživosť, rivalita, schopnosť presadiť sa, sú považované v mnohých oblastiach za dominantné vlastnosti, vďaka ktorým má mladý človek šancu zaradiť sa do existujúcej spoločnosti, schopnosť počúvať, mlčať a následne múdro reagovať má stále svoje opodstatnenie. A človek nikdy nevie. Možno spomínané osobnostné kvality budú o pár rokov tými, ktoré bude čoraz viac ľudí vyhľadávať. Začnite si ich osvojovať už dnes. Možno budete vo výhode.

Čítajte viac o téme: Aktívne počúvanie
Zdieľať na facebooku