Chcete byť úspešní? 10 tipov na knihy, ktoré vám v tom môžu pomôcť

Knihy o úspechu iných a ich životných skúsenostiach sú ideálne na naštartovanie a rozprúdenie nových myšlienok aj o vašom vlastnom živote.
Knihy o úspechu iných a ich životných skúsenostiach sú ideálne na naštartovanie a rozprúdenie nových myšlienok aj o vašom vlastnom živote. / Foto: Pexels

Mnohí ľudia chcú byť úspešní, no často sa spoliehajú len na šťastie či náhodu. Nestačí však len čakať na náhodu alebo šťastie. Človek pre svoj úspech musí aj veľa vecí urobiť. A možno vám na začiatku pomôže, keď si prečítate vhodnú knihu, ktorá vás dokáže naštartovať. Využite skúsenosti iných. Možno vám k naštartovaniu vysnívanej kariéry pomôže práve niektorá z nasledujúcich kníh.

 

1 | Robert T. Kiyosaki - Bohatý otec, chudobný otec

Kniha je skutočný príbeh doplnený mnohým vysvetľovaním a rôznymi radami. Robert Kiyosaki je syn veľmi vzdelaného, ale chudobného vysokoškolského profesora. Doma dostával výchovu, ktorá z neho mala urobiť inteligentného, ale zadĺženého muža.

Našťastie už vo svojich detských časoch sa začal priúčať aj u otca svojho najlepšieho kamaráta, ktorý bol začínajúci podnikateľ. Ten síce nemal dokončenú ani strednú školu, avšak už vlastnil niekoľko firiem a jeho bohatstvo každým dňom rástlo. Preto hovorí o dvoch otcoch a o tom, čo ho obaja naučili.  Vďaka tomu autor zrozumiteľne vysvetlí, ako fungujú financie a ako sa z nuly dopracovať k finančnej nezávislosti. Kniha poodhaľuje tajomný závoj, za ktorým existuje vrstva ľudí, ktorí nepracujú pre peniaze, ale ovládli peňažný systém a nechali peniaze pracovať pre nich.

V knihe má najväčší priestor porovnávanie medzi tým, ako uvažujú bohatí a ako chudobní ľudia.

 

| Nigel Cumberland - 100 vecí, ktoré robia úspešní ľudia

Úspech znamená pre každého niečo iné a nemusí to byť len niečo materiálne. Človek je skutočne úspešný, len ak má zároveň pocit spokojnosti a naplnenia. Ako sa dopracovať k úspechu a zároveň k dobrému životu, na to vám dá odpoveď táto kniha. Každá z jej sto kapitol obsahuje dôležitú myšlienku, ktorá vám pomôže osvojiť si optimálny postoj a spôsob myslenia, ktorý vedie k úspechu v akejkoľvek oblasti života: v práci, vo vzťahoch, v rodičovstve, v starostlivosti o zdravie a kondíciu, vo finančnej oblasti, vo vzdelávaní sa a v osobnom raste či v príprave na pokojný dôchodok. Tieto myšlienky autor, uznávaný kouč, doplnil o praktické rady a tipy, ako ich ihneď začať uplatňovať.

 

3 | Paul McKenna - Zmeňte svoj život za sedem dní

Paul McKenna pracoval ako úspešný rozhlasový hlásateľ, keď si zrazu uvedomil, že napriek svojim úspechom nebol ani taký šťastný, ani taký spokojný, ako by si želal. Začal teda študovať zvyky mimoriadne úspešných a výkonných ľudí z celého sveta. Podarilo sa mu zistiť, že úspech a šťastie nie sú dielom náhody, ktorá prichádza iba k niektorým. Keď využil svoje nové poznatky v praxi, od základov zmenil seba i svoj život, pričom dosiahol finančnú nezávislosť, medzinárodný úspech a pocit čoraz väčšej duševnej pohody. Paul tieto kľúčové stratégie a techniky výnimočných ľudí pretavil do úžasného  návodu na zmenu vlastného života, ktorý vám pomôže myslieť a konať pozitívnejšie  a sebavedomejšie a viditeľne zlepšiť svoj život už za týždeň.

 

4 | Dale Carnegie - Ako naštartovať svoju kariéru

V zamestnaní trávime viac času než v iných oblastiach života. Jedni svoju prácu milujú, druhí ju nenávidia, pre niekoho je práca znesiteľná, ale nejako zvlášť ho neuspokojuje. Mnohí sa na svoje momentálne pracovné miesto pozerajú ako na proces posúvania sa v kariére. Aby si postup zaslúžili, usilovne pracujú a snažia sa získať potrebné zručnosti a vedomosti. Ak patríte medzi ľudí, ktorí majú skutočný záujem posunúť sa v kariére ďalej, mali by ste si najskôr určiť, o aký druh pracovného miesta máte záujem. Napredovanie v kariére prináša so sebou finančné zlepšenie, ale aj zvýšenie postavenia v zamestnaní i v spoločnosti.  Pre tých, čo po takomto spôsobe života túžia, postup v kariére prináša aj spokojnosť. Kniha ponúka návody, ako to dosiahnuť.

 

5 | Libor Činka – Ovládněte svůj mozek

Autor knihy poskytuje cenné know-how, pomocou ktorého môžu študenti prekonať problémy pri učení. Pomocou užitočných techník zameraných na tréning pamäti sa ľahko zapamätajú desiatky údajov. Vďaka knihe  sa môžu naučiť  správne sa učiť, a to aj neuveriteľne rýchlo.

 

6 | Timothy Ferriss - Čtyřhodinový pracovní týden

V tejto knihe sa môžete dozvedieť:

  • ako eliminovať prácu,
  • ako presvedčiť svojho šéfa, aby oceňoval vašu výkonnosť a nie vašu prítomnosť,
  • ako si v priebehu 2-4 týždňov zaistiť stály príjem peňazí z malého podnikania,
  • ako za málo peňazí zamestnať asistentov a užívať si vlastný život,
  • ako si zabezpečiť kariéru, aby si žiadala len malé pracovné nasadenie a dovoľovala častý odpočinok,
  • ako bývať zadarmo kdekoľvek na svete a lietať za 50-20 percent bežnej ceny,
  • naučíte sa, čo je relatívny príjem, vzdialený management a množstvo iných tém.

Hlavným cieľom knihy je naučiť čitateľa, že peniaze majú hodnotu len vtedy, keď si ich vie človek užiť.

 

7 | Jack Canfield Janet Switzer - Pravidla úspěchu

V každej zo 64 kapitol nájdete okrem jasne a jednoducho vysvetlenej teórie aj veľké množstvo skutočných príbehov a cvičenia, ktoré vám pomôžu osvojiť si jedno pravidlo za druhým. Jack najskôr vysvetľuje základy úspechu. Potom pomáha zmeniť hlboko zakorenené predstavy a názory, ktoré človeka brzdia v činnosti. Následne vám vysvetlí, ako vytvoriť vlastný efektívny tím a udržiavať úspešné vzťahy. Dozviete sa tiež prekvapivé fakty o tom, čo najviac motivuje pracovníkov. Kniha je  vhodná pre tých, ktorí vedia, na akú cestu sa vybrať, ale nevedia ako, tak isto je tu pre tých, ktorí úspech pokladajú za niečo nedosiahnuteľné, ale aj pre tých, ktorí chcú riadiť svoj život smerom, po ktorom túžia.

 

8 | Gary Vaynerchuk - Roztoč to!

V knihe sa dozviete, ako využiť silu internetu a premeniť vaše záujmy na seriózny biznis. Autor porovnáva najdostupnejšie online platformy, ktoré pri tom môžete využiť. Krok za krokom vás prevedie vytváraním vlastného videa, audio či písaného blogu na stránkach ako Wordpress, Tumblr, YouTube či Viddler. Zrozumiteľne opisuje, ako prostredníctvom sociálnych sietí Twitter alebo Facebook zaujať potenciálnych zákazníkov a budovať svojmu produktu či svojej značke dobré meno. Navyše, kniha obsahuje zaujímavý výber autorových biznis nápadov, na ktorých sa dá s využitím internetu zarobiť.

 

9 | Brian Tracy - Najprv zjedzte žabu

Autor v knihe učí, ako sa upriamiť na tie najdôležitejšie úlohy a zorganizovať si každý deň. Spoznajte 21 spôsobov, ako prestať odkladať povinnosti a stihnúť viac za kratší čas. Stačí, ak si osvojíte len niektoré z nich a zmena by mala byť citeľná. Autor tiež píše o sile sebadisciplíny a koncentrácie, ktorá je dôležitejšia ako talent. Tracy v 21 kapitolách ukazuje, ako zaviesť disciplínu v rôznych oblastiach osobného života ako aj biznisu, či už je to vedenie ľudí, financie alebo predaj. Jednoducho vás naučí, ako za všetko, čo sa vám prihodí, prevziať zodpovednosť a prestať sa vyhovárať na niečo iné/iných.

 

10 | Stephen R. Covey - 7 návykov skutočne efektívnych ľudí

Uznávaný odborník a poradca mnohých svetových spoločností v knihe definuje sedem hlavných princípov, ktoré sú základom pre vytvorenie cieľavedomej, vnútorne vyrovnanej osobnosti a kľúčom pre dosiahnutie úspešného, harmonického života. Stephen Covey na konkrétnych príkladoch demonštruje, ako dodržiavanie jeho siedmich zásad úspechu prinieslo ľuďom úžasné výsledky v rozvoji ich vlastnej osobnosti aj vo vzťahoch k iným.7 princípov uvedených v tejto knihe je základom pre vytvorenie cieľavedomej, vnútorne vyrovnanej osobnosti a kľúčom pre úspešný, harmonický život. V knihe si môžete prčítať o týchto návykoch:

1. NÁVYK : BUĎTE PROAKTÍVNI

2. NÁVYK: ZAČNITE S MYŠLIENKOU NA KONIEC

3. NÁVYK: TO NAJDÔLEŽITEJŠIE DÁVAJTE NA PRVÉ MIESTO

4. NÁVYK: ROZMÝŠĽAJTE SPÔSOBOM VÝHRA/VÝHRA

5. NÁVYK: NAJPRV SA SNAŽTE POCHOPIŤ, AŽ POTOM BYŤ POCHOPENÍ

6. NÁVYK: VYTVÁRAJTE SYNERGIE

7. NÁVYK: OSTRITE PÍLU

Čítajte viac o téme: Úspech, Knihy
Zdieľať na facebooku