4 zásady, ktoré vám pomôžu organizovať si svoj čas a produktivitu

Neúspešní ľudia si necenia svoj čas. Sú všade, kdekoľvek a kedykoľvek, pretože im chýba schopnosť venovať svoj čas tomu, aby dosiahli svoje ciele.
Neúspešní ľudia si necenia svoj čas. Sú všade, kdekoľvek a kedykoľvek, pretože im chýba schopnosť venovať svoj čas tomu, aby dosiahli svoje ciele. / Foto: Pexels

Neúspešní ľudia si necenia svoj čas. Sú všade, kdekoľvek a kedykoľvek, pretože im chýba schopnosť venovať svoj čas tomu, aby dosiahli svoje ciele. A rok čo rok robia nové sľuby, ktoré sa nikdy jednoducho neuskutočnia, pretože sa neobťažujú, aby venovali svoj čas na dosiahnutie svojich cieľov.

Máte aj vy  pocit, že vám život preteká pomedzi prsty? Nestíhate termíny v práci, v škole, nemáte čas na rodinu alebo vaše záľuby?  Len málokto si vie zorganizovať čas tak, aby bol so svojím životom na 100 percent spokojný. So správnym time manažmentom sa však k tomuto ideálnu môžete aspoň priblížiť.

Anglický výraz time management sa doslovne prekladá ako riadenie času. V skutočnosti však neriadite čas, ten bude plynúť stále rovnako, ale váš prístup k sebe, práci, rodine či svojim záľubám. Time manažment predstavuje súbor nástrojov a prístupov, ktorých využívanie vedie k vyrovnanejšiemu a plnohodnotnejšiemu životu. Nejde pritom len o parametre ČO, KEDY a AKO, ale aj celkovú kvalitu života.

Ak sa učíte nejakú novú zručnosť, je potrebné sa ju učiť od základov. Existujú štyri základné stratégie, ktoré vám môžu pomôcť naučiť sa správne využívať čas. Základom je správna voľba a správne návyky.

 

1. Naplánujte si svoj deň

Každý deň je vhodný na to, aby ste ho využili naplno. Urobte si plán na každý deň. Nemusí byť veľmi podrobný, jeho plánovanie nezaberie veľa času, ale funguje. Niektorí ľudia tento plán nazývajú „zoznam vecí, ktoré je potrebné urobiť“.  Nech sa volá akokoľvek, jedno je isté. Všetci úspešní ľudia ho využívajú. Zoznam úloh, ktoré chcete urobiť, si napíšte ešte večer alebo skoro ráno. Jednotlivé položky očíslujte podľa dôležitosti a celý deň majte zoznam na očiach. Budete prekvapení, ako sa zvýši vaša efektivita a produktivita. Každú splnenú úlohu zaškrtnite. Zrazu sa dostaví aj pocit uspokojenia z dobre vykonanej práce. Je to jeden z najkrajších pocitov.Veď keď si niečo naplánujete a potom to splníte, určite sa budete cítiť skvelo. A každý deň na vlastné oči môžete vidieť svoj pokrok. Zrazu začnete tiež cítiť, že žijete naplno. Každodenné úspechy sú stavebným kameňom úspešného života.

 

2. Dohovorte si schôdzku sami so sebou

Potrebujete niečo urobiť, ale stále to dokladáte? Dohovorte si schôdzku sami so sebou. Povedzte si, že skôr, než sa pustíte do ďalšej práce, dokončíte to, čo ste už dávno dokončiť mali. Rozhodnite sa, kedy to urobíte a sľúbte sami sebe, že čas dodržíte. Pomocou tejto jednoduchej techniky stihnete urobiť viac práce a ešte sa naučíte sebadisiciplíne, naučíte sa dodržavať a stanovovať si  svoje ciele, prekonávať večné odkladanie a budete efektívnejšie využívať čas.

 

3. Používajte postup po častiach

Jeden z najúčinnejších spôsobov, ako sa vysporiadať s veľkou úlohou, je robiť ju po častiach. Namiesto toho, aby ste čakali, kedy budete mať dosť času a správnu náladu, venujte úlohe každý deň určitý čas. Najlepšie je, keď sa úlohe venujete stále v tom istom čase. Dôležitá je vytrvalosť, vytvoríte sa tak návyk. Túto techniku môžeme prirovnať k stavbe domu z tehál. Jednotlivé tehly sú malé a poukladať ich po jednej na prvý pohľad vyzerá dosť náročne, ale keď sa každý deň pridáva tehla ku tehle, nakoniec sa postaví celý dom. Podobne môžete využívať malé časové úseky. Úspech je výsledkom tvdej práce, ktorú denne po malých častiach vykonávame.

 

4. Uvedomte si, kedy pracujete najproduktívnejšie

Každý človek má svoje telesné hodiny, ktoré súvisia s jeho výkonnosťou. Niektorí ľudia sa cítia výkonní ráno, iní zase viac večer. Dôležité je zistiť, aké je vaše vlastné načasovanie, kedy ste najvýkonnejší a najdôležitejšie úlohy si zaraďte do plánu práve na tento čas. Tomuto postupu sa hovorí maximálne využitie času.

Každý človek má svoje telesné hodiny, ktoré súvisia s jeho výkonnosťou. Niektorí ľudia sa cítia výkonní ráno, iní zase viac večer. Dôležité je zistiť, aké je vaše vlastné načasovanie, kedy ste najvýkonnejší a najdôležitejšie úlohy si zaraďte do plánu práve na tento čas. Tomuto postupu sa hovorí maximálne využitie času.

 


Zdroj: Hal Urban: To nejdůležitější v životě
Čítajte viac o téme: Produktivita, Úspech
Zdieľať na facebooku