Dôvody, ktoré nás ovplyvňujú v tom, do koho sa zamilujeme

Podľa vedcov najväčší vplyv na vznik lásky majú rôzne psychologické a biologické dôvody.
Podľa vedcov najväčší vplyv na vznik lásky majú rôzne psychologické a biologické dôvody. / Foto. Big Stock

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo sa do niekoho dokážeme zamilovať a do niekoho nie? Nielen bežní ľudia, ale aj vedci sa týmto fenoménom často zaoberajú. Každého predsa zaujíma, ako vlastne vzniká láska. Podľa vedcov najväčší vplyv na vznik lásky majú rôzne psychologické a biologické dôvody. Ktoré to sú?

 

Výchova

V ranom štádiu svojho života sa toho o medziľudských vzťahoch naučíme viac, než sa zdá. Naučíme sa, čo od nich môžeme očakávať, ako ich nadviazať a udržať, akú v nich zohrávame úlohu. Vzťahy, ktorých súčasťou sme ako deti, majú výrazný vplyv na to, aké vzťahy budeme vyhľadávať ako dospelí. Ak boli napríklad rodičia dominantní, v dospelosti budeme hľadať práve takého partnera, pretože to je to, čo sme sa v detstve naučili a čo je nám dobre známe.

 

Vek rodičov v čase, keď sme sa narodili

Za atraktívnejších považujeme tých ľudí, ktorí sú v rovnakom veku, ako boli naši rodičia v čase, keď sme sa narodili. Ak boli teda naši rodičia starší, skôr zareagujeme na niekoho staršieho. Mužov tak isto priťahujú skôr ženy, ktoré sú v rovnakom veku, v akom bola ich mama, keď sa narodili.

 

Tri úrovne komunikácie

Psychológ Eric Berne tvrdí, že ľudia komunikujú naprieč trom vrstvám, a to: rodič, dieťa a dospelý. Vrstva rodiča znázorňuje všetko, čo sme sa naučili, naše hodnoty a to, čomu veríme. Vrstva dieťaťa znázorňuje naše pocity, hravosť a tiež to, nakoľko si užívame spoločnosť toho druhého. Vrstva dospelého znázorňuje tiež, čo sme sa naučili, ale aj to, nakoľko si myslíme, že je náš partner schopný a inteligentný. Ľudia prechádzajúci všetkými troma úrovňami majú vyššiu pravdepodobnosť, že zažijú s partnerom dlhý a naplňujúci vzťah.

 

Foto: Big Stock

Vzájomná pozornosť

Všetci sa snažíme o to, aby nám partner v priebehu dňa venoval trochu pozornosti. To, ako na jeho/jej pozornosť reagujeme, môže naznačiť, ako dlho s partnerom vydržíme. Dbaním na uspokojenie potreby vzájomnej pozornosti sa medzi partnermi posilňuje puto. Ak partnera ignorujeme, naruší sa kolobeh spätnej väzby a nedostaví sa pocit spokojnosti.

 

Atraktivita

Štúdie ukazujú, že jedinci, ktorí sú atraktívni, majú oveľa prísnejšie kritériá na hodnotenie atraktivity. Vyhľadávame teda partnerov na rovnakej úrovni atraktivity, ako sme my. Priemerná osoba je preto so svojím ľúbostným životom omnoho spokojnejšia, než osoba, ktorá je nadpriemerne atraktívna.

 

Keď je žena nedobytná

Štúdie z roku 2014 dokázali, že mužom sa páčia viac ženy, ktoré sú nedobytné a neprejavujú o muža príliš veľký záujem. Avšak toto platí len na začiatku vzťahu a iba v určitých situáciách. Konkrétne sa jedná o situácie, v ktorých si muž vyberá ženu podľa svojich predstáv.

 

Foto: Big Stock

Ak dokážete komunikovať aj neverbálne

Hľadáte lásku? Vedci dokázali, že pravdepodobnosť ďalšieho rande sa dvojnásobne zvyšuje v prípade, že na tom prvom nesedíte nečinne na stoličke, ale snažíte sa do vašej komunikácie zapojiť aj rôzne gestá a pózy.

Psychologička Joan Kellerman z univerzity v Massachusetts požiadala 72 náhodných respondentov, aby sa v pároch – muž a žena, pozerali jeden druhému do očí po dobu dvoch minút. „Na záver páry vyhodnotili, že sa po čase u nich začali objavovať pocity vášnivej lásky a náklonnosti voči inej osobe,” tvrdí vedecký americký ústav. To naznačuje, že dlhou dobou očného kontaktu môžete upútať pozornosť opačného pohlavia a dokonca aj vznietiť pocity lásky voči osobe, ktorú ste nikdy predtým nestretli.

 

Dopamín

Vyplavovanie dopamínu v počiatkoch vzťahu navodzuje pocity šťastia a vzrušenia. Dopamín stimuluje určité časti mozgu, vďaka čomu sa cítime dobre. Spôsobuje však zmeny aj v iných častiach tela, nielen v mozgu. Následkom vyplavenia dopamínu sa nám napríklad zosilnia zmysly a viac sa potíme. Svet vnímame akosi jasnejšie a ostrejšie.

 

Testosterón

Okrem dopamínu sa do tela vyplavuje aj testosterón. Ten môže spôsobiť zvýšenie agresivity a osoba, ktorá je zamilovaná, preto môže vyvíjať na druhú nátlak. Zvyšuje však aj sexuálnu túžbu, zamilovaný muž preto môže mať viac odvahy osloviť slečnu, ktorá sa mu tak páči.

 

Feromóny

Feromóny sú chemické látky, ktoré vyžarujeme nielen my, ale aj väčšina cicavcov a niektoré druhy hmyzu. Ovplyvňujú správanie a pocity ľudí, ktorí sa nachádzajú v našej blízkosti. Môžu zmeniť alebo vyvolať isté správanie u človeka, ktorý je v našej tesnej fyzickej blízkosti alebo má oblečené napríklad naše tričko. To je dôvod, prečo ženy tak rady nosia tričká svojich partnerov.

 

Systém odmeňovania

Náš mozog je vybavený systémom , ktorý je zodpovedný za pocit odmeny, ktorý výrazne ovplyvňuje naše telo. Spôsobuje pocit šťastia a spokojnosti. Mozog vyplavuje do tela potrebné látky, ktoré stimulujú telo, a to následne vyšle mozgu spätnú väzbu. Systém odmeňovania nie je spúšťaný len aktuálnou stimuláciou, ale aj očakávaním niečoho pozitívneho.

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy, Manželstvo
Zdieľať na facebooku