Aké nebezpečenstvo hrozí deťom v kúpeľni?

Na malé deti číha nebezpečenstvo na každom kroku.
Na malé deti číha nebezpečenstvo na každom kroku. / Foto: Big Stock

I tá najlepšie riešená  kúpeľňa je väčšinou navrhnutá len pre dospelých. A batoľatám a malým deťom hrozí úraz kedykoľvek prekročia jej prah. Zvlášť vo veku 1- 3 rokov deti všetko láka  a túžia objavovať aj svet kúpeľne. Všímajú si aj to, čo by nám ani na um nezišlo. Všetko chcú chytiť, vyskúšať, ochutnať. V tomto období by sme teda mali zabezpečiť svoj byt alebo dom tak, aby sme preventívne predišli nebezpečenstvám, ktoré na malých výmyselníkov číhajú takmer na každom kroku. Čo deti v kúpeľni zaujíma najviac  a čo pre ne môže byť nebezpečné?

 

Kozmetika, lieky, čistiace prostriedky

V súčasnosti sa väčšina nebezpečných chemikálií alebo čistiacich prostriedkov predáva s bezpečnostným uzáverom pre deti, ale stať sa môže čokoľvek. Okrem chemikálií sa môže dieťa dostať aj k liekom. A na toto by  rodičia mali naozaj stále myslieť a lieky v kúpeľni umiestniť tak, aby sa dieťa k nim vôbec nedostalo. Najlepšie je všetko umiestniť do skrinky, ktorá je poriadne vysoko a ideálne je, keď ju môžete aj zamknúť.

 

Holiace strojčeky, žiletky, nožničky

Tieto veci tiež nepatria do rúk dieťaťa. Môže sa stať, že niektorú zo spomínaných vecí zabudnete na umývadle. Najlepšie je, keď použité nástroje hneď odložíte do skrinky.

 

Mokrá podlaha

Na mokrej podlahe sa dokáže pošmyknúť aj dospelý človek. Ako má mokrú podlahu zvládnuť dieťa? A malé dieťa padá často na hlavu, a tak si môže ľahko poraniť tvár alebo temeno hlavy. Najlepšie je podlahu, keď je mokrá,  hneď dosucha utrieť a umývať ju až večer, keď dieťa zaspí.

 

Vaňa

Dobré je, keď máte vo vani protišmykové podložky. V súčasnosti sa do vane dajú kúpiť aj rôzne pomôcky na kúpanie, ktoré sú pre bezpečnosť dieťaťa dôležité. Ale najdôležitejšie zo všetkého je to,  keď nikdy nenechávate dieťa osamotené v kúpeľni.

 

Fén

Fén nikdy nenechávajte zapnutý v elektrike. Nikdy nemôžete vedieť, čo vaše dieťa vymyslí a s fénom urobí. Najlepšie je, keď ho po použití odložíte.

 

Toaleta

Malé deti voda fascinuje. To, že veľmi rady dávajú ruky do záchodu, je známa vec, ale môžu sa stať aj oveľa horšie veci. Keď si dieťa priveľmi nakloní hlavu do toalety, môže ho to vtiahnuť dnu. A naspäť sa nedokáže bez pomoci dostať.

Deti tiež veľmi rady hádžu do toalety rôzne veci. Môžu začať toaletným papierom, pokračovať môžu hračkami a skončiť to môže aj tým, že raz tam hodia aj váš mobil.

Deti majú veľký problém dočiahnuť na umývadlo, toaletu aj vaňu. Tu je pár jednoduchých rád ako tomu zabrániť. Jednoducho ich zaveste nízko! Zožeňte si závesné modely a pripevnite ich o niekoľko centimetrov nižšie než býva obvyklé pre dospelých. To isté platí pre toalety. Dajú sa zohnať aj nižšie a menšie modely určené pre našich najmenších.

Pokiaľ nemôžete vyhradiť jednu kúpeľňu alebo aspoň umývadlo pre deti, postavte im vedľa vane stolček. Menší členovia domácnosti sa tak omnoho ľahšie dostanú do vane ako aj z nej. A ten istý stolček môže zároveň slúžiť rovnakému účelu aj pri umývadle. Dopredu sa však uistite, či sa nohy stolčeka nekĺžu na vašej podlahe.

 

Foto: Big Stock

Aj v kúpeľni sa deti môžu učiť samostatnosti

V kúpeľni sa deti môžu učiť aj samostatnosti. Vyprázdnite pre ne menšiu skrinku niekde v zodpovedajúcej výške a nechajte ich, nech si ju zariadia svojimi vecami. Ich uteráky a hračky tak môžu zostať pre deti  prístupné.

Okrem toho môžete preliať  šampón do menších fľaštičiek a pod vaším dozorom ich nechajte, nech si ho dávajú do vlasov samy. Na hygienické návyky si takto zvykajú už od útleho veku.

 


Zdroj: http://julie-rawding.eu/en/

Čítajte viac o téme: Poriadok v domácnosti, Zdravie
Zdieľať na facebooku