Do príprav na dovolenku môžete zapojiť aj dieťa. Ako to urobiť?

Dovolenku či výlet môžu rodičia využiť aj na formovanie viacerých vlastností svojho dieťaťa.
Dovolenku či výlet môžu rodičia využiť aj na formovanie viacerých vlastností svojho dieťaťa. / Foto: Big Stock

Vyrážate na dovolenku? Rozhodne by ste nemali podceňovať kvalitnú a zodpovednú prípravu. Každý človek má svoje metódy, ako  dokáže najlepšie prípravu zvládnuť. Ale každý by sa mal držať určitých spoločných pravidiel. Je potrebné mať na pamäti, že na každý druh dovolenky je nutné sa pripraviť inak. Je totiž veľký rozdiel, či na dovolenku letíte lietadlom s minimom batožiny, máte na mieste zaistené ubytovanie, stravovanie a všetko ostatné,  alebo či idete individuálne vlastným automobilom a zabezpečiť si musíte skutočne všetko sami.

Dovolenku či výlet môžu rodičia využiť aj na formovanie viacerých vlastností svojho dieťaťa. Príprava je dôležitá,  ale  nemusia sa ňou zaoberať len rodičia, ale môžu do príprav zapojiť aj deti.

Už predškolákov zaujíma, kadiaľ povedie trasa, kto bude šoférovať alebo ponad ktoré štáty poletí lietadlo. Vedia, že každý člen rodiny bude potrebovať svoje veci, ktoré je potrebné pobaliť. Predškolák si už dokáže aj sám pobaliť niektoré svoje veci. Pri tejto činnosti bude mať pocit užitočnosti a na dovolenku sa bude tešiť ešte viac, keď bude môcť premýšľať nad detailami.

 

Nezabúdajte na nadšenie

Ak chcete, aby sa na dovolenku tešili deti, mali by ste sa tešiť aj vy. Plánujte spoločne cestu na dovolenku a  informujte deti o možnostiach, čo sa na mieste dovolenky dá robiť a dovoľte im, nech niečo zaujímavé vyberú. Pomôcť vám k tomu môžu rôzne cestopisné knihy, obrázky na internete či dokumentárne filmy. Nechajte deti, aby si vybrali niektoré zo svojich obľúbených hračiek, aby im navštívené miesto nepripadalo úplne cudzo. Príliš veľa hračiek by však bolo skôr na príťaž. Ideálny je bublifuk, lopta, spoločenské hry a rôzne športové potreby. Spoločenské hry vám spríjemnia spoločné chvíle, v prípade zlého počasia.

 

Pripravte zoznam vecí

Keď dieťa ešte nevie čítať, pripravte mu zoznam vecí v podobe obrázkov a povedzte mu, nech si ich poukladá na jedno miesto, napríklad na stoličku alebo voľnú poličku. Dieťa si pohľadá v skrini veci, ktoré sú namaľované na obrázku. Na prvom obrázku je batoh alebo menší kufor, do ktorého naukladá veci, ktoré zhromaždí podľa obrázka. V zozname môžu byť: tričká, plavky, uterák, kefka na zuby, hrebeň, pyžamo, kniha. Niekoľko hračiek si môže dieťa zobrať podľa vlastného výberu. S tým, čo nenájde, mu pomôžte vy. A keď všetko rodičia skontrolujú, dieťa sa nôže učiť baliť svoje veci do kufra. Môžete mu vysvetliť, že ťažké veci sa uložia naspodok a ľahšie navrch. Kufor  však pred odjazdom ešte skontrolujte a zistite presne, čo všetko si vaše deti zbalili. Nebudete tak nepríjemne prekvapení napríklad pri bezpečnostnej prehliadke na letisku.

Takýto zoznam vecí môžete použiť aj počas školského roka, keď sa dieťa pravidelne venuje nejakej činnosti, napríklad chodí na plávanie. V zozname na plávanie môže mať napríklad nakreslené vrecko na plávanie, plavky, uterák, čiapku do vody, mydlo, peňaženku, kľúče.

 

 

Foto: Big Stock

Prípravou  na dovolenku sa deti učia samostatnosti

Aj takýmito jednoduchými činnosťami môžete dieťa učiť samostatnosti. Vždy je lepšie, keď dieťa vie, čo v kufri má. Je to dobré aj z toho dôvodu, že keď neskôr pôjde do tábora alebo do školy v prírode, bude sa vedieť pobaliť a bude mať prehľad o tom, kde čo má. Keď si niečo na akciu nezoberie, tak sa môže hnevať len na seba. Naučí sa vnímať, že niečo nezvládlo, nebude hľadať chyby vo svojom okolí.

Pri cestovaní s deťmi pamätajte v prvom rade na ne. I ony majú svoje pocity a želania. Doprajte si dostatok času na prípravu dovolenky, aby sa nestalo, že cestovná horúčka vystresovaných členov rodiny vyvrcholí do hádok a zbytočného kriku.

Ak je to možné, snažte sa pre deti neustále pripravovať zaujímavý program, rešpektovať aj ich želania a rozčuľovať sa čo najmenej. Veď predsa nemusí všetko vyjsť podľa plánu. Najdôležitejšia je predsa dobrá nálada, spoločné zážitky a šťastný úsmev každého člena rodiny. Deti rastú veľmi rýchlo, a preto sa s nimi snažte tráviť čo najviac času. Dovolenka je ideálny čas pre spoločné chvíle s celou rodinou.

Čítajte viac o téme: Vývoj dieťaťa
Zdieľať na facebooku