Psychologička radí, ako si čo najlepšie užiť pázdniny a dovolenku

Prázdniny väčšinou v ľuďoch vzbudzujú pocity radosti. Nemusia takými vždy však byť.
Prázdniny väčšinou v ľuďoch vzbudzujú pocity radosti. Nemusia takými vždy však byť. / Foto: Shutterstock

Slovo prázdniny v nás väčšinou vzbudzuje pocity radosti a pohody. No niektorí rodičia pri tomto slove pociťujú aj určité obavy. Prenasleduje ich hlavne otázka, čo budú ich deti robiť počas dvoch mesiacov. Možností je veľa, no nie každý ich môže všetky využiť.

O tom, ako môžete prežiť leto nielen so svojimi deťmi, ale i partnerom či partnerkou, porozprávala v Českom rozhlase psychologička Barbora Downes.


Pre niekoho prázdniny znamenajú veľký stres

Znie to síce paradoxne, ale práve v čase dovolenky, ktorá sa vo všeobecnosti považuje za niečo pozitívne, vzniká v rodinách  stres a napätie a vyplávajú napovrch aj také problémy, o ktorých si členovia rodiny mysleli, že sú už dávno zabudnuté. Je to tým, že zrazu sú všetci 24 hodín denne spolu a tiež tým, že zaužívané správanie a aktivity, na ktoré sú všetci zvyknutí, sú zrazu narušené. Ďalší dôvod na stres spočíva i v tom, že počas bežných dní sa menželia rozprávajú väčšinou o bežných veciach, ktoré súvisia s chodom domácnosti a výchovou detí. Počas dovolenky sa zrazu otvára priestor aj na hlbšie rozhovory, ktoré môžu predstavovať priestor na stres kvôli tomu, že za posledné obdobie sa obidvaja partneri posunuli vo svojom vnímaní sveta. Problém nastáva hlavne  vtedy, keď zrazu zistia, že nevnímajú svet rovnako, že majú rozdielne sny, plány a predstavy. Niekto na dovolenke môže zistiť, že človek, s ktorým žije, je niekto úplne iný, ako bol pred rokom.

Ako predchádzať absolútnemu rozčarovaniu? Barbora Downes odporúča partnerom, aby o dovolenke nesnívali ako o niečom bezproblémovom, maximálne idylickom a ružovom. Základom je znížiť očakávania a nechať sa radšej príjemne prekvapiť. Potom nie je človek až tak veľmi sklamaný. Lepšie je, keď si aj dovolenku predstavujete v realistických farbách. Ideálne je, keď si s partnerom (partnerkou) pred dovolenkou očakávania vyjasníte, porozprávate sa o nich. Vždy je lepšie očakávať menej. Ak dokážete aktívne počúvať toho druhého, môžete sa dopracovať k zdravým kompromisom a potom sa dá dovolenka prežiť vo väčšej pohode. „ Prečo tak rád chodíš do hôr? Čo ti to dáva? Prečo tam musíš ísť každý rok?“ Vďaka týmto otázkam môžete hlbšie preniknúť do duše partnera a lepšie ho pochopiť. Čím lepšie chápete správanie partnera (partnerky), tým rýchlejšie sa môžete dopracovať ku kompromisu.

 

Odpojte sa cez dovolenku od práce

Predovšetkým muži, ktorí vykonávajú svoju prácu cez internet alebo sú so zamestnávateľom v neustálom telefonickom alebo e-mailovom spojení, často sa ani na dovolenke nevedia odpútať od práce a nevedia si užiť chvíle so svojimi deťmi. Čo môže v takomto prípade povedať manželka manželovi? Barbora Downes odporúča, že vždy je lepšie povedať, čo by ste si priali ako to, čo by ste si nepriali. Môžete mu napríklad povedať: „Som veľmi rada, keď s nami si, keď si tu so mnou a s deťmi. Včera ten večer, keď si bol mysľou pri mne a nie v práci, to bolo krásne a priala by som si takýchto dní prežiť čo najviac. Chýbaš mi, keď tu nie si, ale máš v rukách notebook.“


Čo robiť, keď sa deti nudia a tvária sa otrávene?

Barbora Downes upozorňuje na to, že v súčasnosti deťom neustále pripravujeme nejaký program, zábavu, činnosti, aktivity a práve preto deti často pôsobia unavene a otrávene. V dôsledku toho, že deti sa takmer nikdy neocitnú v situácii, že by sa mali samy zabaviť, tak to  niektoré ani nevedia. Vedci ale dokázali, že je dobré nechať sa deti nudiť, lebo nuda ich môže motivovať ku kreativite. Keď je dieťa chvíľku samo so sebou, po určitej dobe určite niečo vymyslí. Dobré je nechať deti vyskúšať aj viac činností. Ten kúsok utrpenia, ktoré deti musia pár minút prežiť, im vôbec neublíži.

 

Ako motivovať deti, aby sa tešili do tábora?

Niekedy sa deti do tábora netešia, ale rodičia ich tam musia poslať, lebo nemajú inú možnosť. V takomto prípade je potrebné sa s dieťaťom úprimne porozprávať o reálnej situácii a tiež vypočuť ho, prečo sa mu tam nechce ísť. Niekedy nie je potrebné okamžite poskytovať rady, niekedy je dobré dieťa iba vypočuť. Dieťaťu často pomôže len to, že ho niekto rád vypočuje. „Ja tomu rozumiem, že ti bude smutno. Poď, porozprávame sa o tom, čoho sa vlastne bojíš.Vieš, nemáme teraz iné riešenie, bolo by dobré, aby si do toho tábora išiel.Skúsme spolu zistiť, čo by ti pomohlo strach prekonať.“

Najväčšiu traumu rodičia prežívajú vtedy, keď dieťa plače,  volá z tábora, že chce ísť domov. „V tomto prípade je potrebné veľmi citlivo zvážiť situáciu. Niekedy dieťa domov volá preto, lebo to už naozaj nemôže vydržať, ale niekedy volá len preto, lebo je zvyknuté, že mu rodičia vždy vo všetkom vyhovejú,“ upozorňuje psychologička. V takomto prípade je vždy dobré, keď sa rodičia porozprávajú aj s vedúcimi tábora. Ak je dieťa naozaj vystresované a traumatizované, tak je lepšie ho z tábora odviesť domov.

 

Prázdniny u starých rodičov

Keď rodičia dávajú deti na prázdniny k starým rodičom, najväčším problémom sa stáva skutočnosť, že starí rodičia majú iný názor na výchovu ako rodičia. Čo robiť v takomto prípade? „ Deti sú veľmi flexibilné, a preto si netreba robiť až takú ťažkú hlavu z iných pravidiel u starých rodičov. Tak, ako deti vedia, že sa môžu ináč správať, keď sú s otcom a keď sú s mamou, tak isto dobre chápu, že to, čo môžu robiť u starých rodičov, nemôžu robiť doma,“ upozorňuje rodičov Barbora Downes. Často sa tiež stáva, že keď rodičia prídu po deti k starým rodičom, musia si vypočuť niekoľkominútový monológ o tom, čo ich deti všetko vyviedli. Niekedy je veľmi ťažké reagovať, pretože rodičia presne nevedia, čo sa stalo a keby začali hneď do detí kričiať alebo ich trestať, mohli by ich raniť.  Barbora Downes však odporúča rodičom, aby prejavili pochopenie starým rodičom a použili  napríklad  tieto vety: „Ja viem, mali ste to s tými našimi deťmi ťažké. Určite ste unavení a vynervovaní.“ Dôležité je uznať starým rodičom, koľko námahy museli pri starostlivosti o vnúčatá vynaložiť. Vyjadrite im pochopenie a hlavne vďaku.

Ak deti nechcú ísť ku starým rodičom, tak aj v tomto prípade je dobré vypočuť si dôvody, prečo tam nechcú ísť a prejaviť určité pochopenie. Zároveň však vysvetlite dieťaťu , že nemáte inú možnosť, a preto by ste boli radi, keby k starým rodičom  išlo.

Zdieľať na facebooku