Ako začať deťom dávať vreckové?

Ak majú vaše deti vyťažiť z vreckového čo najviac, je dobré dodržiavať niekoľko užitočných pravidiel.
Ak majú vaše deti vyťažiť z vreckového čo najviac, je dobré dodržiavať niekoľko užitočných pravidiel. / Foto: Bigstock

Približne vo veku 5 - 6 rokov si deti začínajú viac uvedomovať, že okrem iného žijú aj vo svete peňazí. Mnohé z nich sa práve v tomto období stretávajú aj so svojím prvým vreckovým. Väčšina rodičov dáva vreckové deťom preto, aby ich naučila hospodáriť s peniazmi. Deťom, ktoré majú s peniazmi problémy, to pomôže v tom, aby sa stali zodpovednejšími nielen v oblasti financií, ale aj v iných oblastiach života. Ak majú vaše deti vyťažiť z vreckového čo najviac, je dobré dodržiavať niekoľko užitočných pravidiel. Pozrime sa na pravidlá, ktoré vo svojej knihe Rodičovstvo s rozumom a láskou uvádzajú  psychiater Foster Cline a odborník na vzdelávanie Jim Fay.

 

PRVÉ PRAVIDLO: Deti si na svoje vreckové nezarábajú

To znamená, že im neplatíme za to, že si splnia domáce povinnosti. Plnením povinností by sa totiž  férovo mali podieľať v rámci rozdelenia povinností v rodine. Za plnenie povinností im môžete zaplatiť vtedy, keď urobia niečo, čo ste mali urobiť vy, teda že niečo urobia za vás.

 

DRUHÉ PRAVIDLO: Vreckové dávajte každý týždeň v rovnaký deň

Vreckové môžete vložiť do obálky. Vložte do nej hotovosť aj so stručnou faktúrou, na ktorej je rozpis finančných prostriedkov. Starším deťom môžete do jednej obálky vložiť vreckové a aj peniaze na obed v školskej jedálni  s presnou sumou, ktorú na tie obedy potrebujú. Takto sa učia hospodáriť a uvedomovať si hodnotu peňazí. Na obálku napíšte meno dieťaťa. Do faktúry môžete napísať aj povzbudzujúce slová: „Máme ťa radi. Peniaze využi múdro a nech ti čo najdlhšie vydržia.“

 

TRETIE PRAVIDLO: Nikdy nenaliehajte, aby si deti vreckové odkladali

S peniazmi sa nenaučia narábať tak, že si budú svoje vreckové skrývať a odkladať si ich, kým nevyrastú. Ak sa majú naučiť narábať s peniazmi, musia zažiť vlastnú hospodársku krízu, premrhať vlastné peniaze, zažiť pocit z nedostatku peňazí. Spravidla platí, že ľudia si najlepšie osvoja sporenie peňazí až potom, keď zistia, čo znamená byť na mizine.

 

ŠTVRTÉ PRAVIDLO: Pokiaľ sa deti nezapletú do nejakej nezákonnej činnosti, dovoľte im míňať, sporiť či premrhať peniaze tak, ako samy uznajú za vhodné

Podľa uvedeného môžu peniaze míňať, ako chcú. Má to však jeden háčik. Keď sa minú, tak sa minú. Ďalšie peniaze dostanú až v obálke na nasledujúci týždeň.

 

V súvislostu s peniazmi môžete deťom začať vysvetľovať niektoré zákonitosti, ktoré sa peňazí týkajú.

 

NAUČTE ICH ROZDIELY MEDZI CHCEM A POTREBUJEM

Určite sa neraz počas výchovy dieťaťa stretnete s tým, že niečo veľmi súrne potrebuje. Nie, nebudú to veci do školy či na krúžok. Najčastejšie to bývajú nové hračky, smartfóny, tablety či módne doplnky u starších dievčat.

V takejto situácii môžete dieťaťu vysvetliť rozdiel medzi potrebou a tým, čo chce, po čom túži, ale bez čoho dokáže reálne žiť.

 

ABY ČLOVEK MAL PENIAZE, MUSÍ PRACOVAŤ

Dôležité je deti odmalička upozorňovať, že na to, aby ľudia mali peniaze, musia pracovať. Preto je dôležité študovať a nájsť si zamestnanie.

 

CHOĎTE NAKUPOVAŤ S HOTOVOSŤOU

Deti si  vedia  ťažko  predstaviť, čo sa  deje s peniazmi,  keď platíte kartou. Preto je dobré učiť ich pracovať s fyzickými peniazmi, aby si vedeli predstaviť ich hodnotu, ako sa míňajú, ako pribúdajú, keď sa šetria a podobne.

 

ZAHRAJTE SA NA BANKU

Môžete sa zahrať hru, že dieťaťu dáte nejaký menší objem financií, ktoré akože zarobí. Ak si chce šetriť, zahrajte sa na banku. Vy budete jeho peniaze strážiť, ale za to vám vždy bude musieť dať malý poplatok. Avšak, ak vydrží šetriť, môže za to mať niečo, po čom veľmi túži.

 

ZAHRAJTE SA NA OBCHOD

Hra na obchod pomôže predškolákovi v mnohom. Dajte cenovky na niektoré predmety z vašej domácnosti – podľa toho, aký obchod budete realizovať.

Môžete si spraviť supermarket alebo len hračkárstvo, aby ste minimalizovali prípadne nehody s predmetmi, ktoré sú dôležité na každodenné používanie pre celú rodinu.

 


ZDROJ: Jim Fay, Foster Cline: Rodičovstvo s rozumom a láskou
Čítajte viac o téme: Peniaze
Zdieľať na facebooku