Ktoré zásady pri výchove svojich detí využíva Bill Gates?

Bill Gates pri výchove svojich detí využíva niekoľko zásad, ktoré formujú hlavne ich sebavedomie.
Bill Gates pri výchove svojich detí využíva niekoľko zásad, ktoré formujú hlavne ich sebavedomie. / Zdroj: Melinda Gates Twitter

Bill Gates - spoluzakladateľ spoločnosti Microsoft Corporation má tri deti a v amerických médiách sa často vyjadruje aj k ich výchove. Hoci má na účte mnoho miliónov, hovorí, že najdôležitejšie na výchove je to, aby si deti samy našli svoju cestu v živote, skúmali, čo ich naozaj baví, aby si raz dokázali zarábať peniaze tým, čo ich naozaj zaujíma. Vo výchove svojich detí využíva niekoľko zásad, ktoré formujú hlavne ich sebavedomie. Ktoré to sú?

 

Či budeme žiť úspešný a šťastný život záleží v prvom rade na našom vlastnom rozhodnutí

Bill Gates hovorí, že všetci sme produktom svojich rozhodnutí a náš život nevytvára to, čo sa stane, ale to, ako na určité skutočnosti reagujeme. Úspešný podnikateľ upozorňuje svoje deti hlavne na to, aby si dávali pozor, aby strach neprevzal kontrolu nad ich budúcnosťou.

 

Neporovnávajte svoj pokrok s druhými

Bill Gates vždy hovorí svojim deťom, aby sa nikdy neporovnávali s inými deťmi, pretože každý človek potrebuje iný časový úsek na to, aby prišiel do svojho vysnívaného cieľa. Vždy ich upozorňuje na to, aby ich cieľom nebolo prekonávanie spolužiaka, ale aby sa zamerali na svoj vlastný najbližší krok a snahu urobiť ho čo najlepšie. Ľudia často zabúdajú na to, že sú odlišní, a teda aj na to, že ani v škole nemôžeme mať všetci rovnaké výsledky. Nie je to vôbec o tom, že by niekto z nás bol lepši alebo horší, je to len o tom, že ľudia sú rôzni. Človek musí veriť svojim schopnostiam, lebo každý človek je jedinečný. Preto nemá zmysel závidieť niekomu niečo, čo my nemáme. Každý dostal do vienka niečo iné. Dôležité je povedať svojim deťom, aby sa trénovali to, v čom sú dobré a čo ich najviac zaujíma. Stačí mať trpezlivosť a úspech sa dostaví.

 

Nebojte sa neúspechu

Tak ako mnoho iných ľudí aj Bill Gates hovorí, že najhoršie zo všetkého je zľaknúť sa prekážky a zastať. Neúspech nemá odrádzať, ale má posúvať ďalej.  Zistilo sa, že výhry niekedy viac škodia, ako pomáhajú. Niektorí víťazi totiž  prestanú na sebe pracovať, zastanú a uspokoja sa. Porazení, naopak, môžu svoje zlyhania prehodnotiť, zapracujú na sebe, a tak si zlepšia život. Mnohí úspešní ľudia tvrdia, že ku skutočnému úspechu sa dostali až po viacerých pádoch, pretože tie ich motivovali k tomu, že začali meniť podstatu mnohých vecí. Prehry nám hovoria, čo už nemáme robiť. V podstate nezáleží na tom, či vyhrávame alebo prehrávame. Záleží na tom, ako k tomu pristupujeme. Dôležité je uvedomenie si podstaty toho, prečo prehrávame alebo vyhrávame. Bill Gates tiež svojim deťom hovorí, že život je ako prekážková dráha. Ak človek nedostáva to, čo by tak veľmi chcel, často je to aj preto, lebo ho chce život presmerovať k niečomu inému, možno aj užitočnejšiemu. Ani jedna kniha neobsahuje len jeden príbeh, a tak ani život nemusí spočívať vo vykonávaní len jedinej jednej možnosti.

 

Úspech nikdy nepríde hneď

Bill Gates svojim deťom vždy zdôrazňuje, že nikto na svete nezačal svoju kariéru ako neomylný a hneď všetko vedel. Každý, kto niečo dosiahol, musel sa veľa učiť. A preto svoje deti odmalička nabáda k tomu, aby sa čokoľvek snažili urobiť najlepšie, ako v danej chvíli dokážu a aby sa netrápili tým, že to v tej chvíli nevedeli urobiť lepšie. Keď časom pochopia, že sa veci dajú urobiť aj lepšie, urobia to práve v tej chvíli tak. Všetko sa deje na základe postupných krokov. Každá životná etapa prináša niečo iné. Všetko však vyžaduje určitý čas, trpezlivosť a konkrétne činy.

 


Zdroje: dailymail.co.ukwired.com
Zdieľať na facebooku