Čo robili džentlmeni kedysi a čo robia dnes?

Džentlmen je človek, ktorý svojím správaním vnáša do spoločnosti zdvorilé a etické správanie. V minulosti o džentlmenov núdza nebola. Akí boli džentlmeni kedysi a dnes?
Džentlmen je človek, ktorý svojím správaním vnáša do spoločnosti zdvorilé a etické správanie. V minulosti o džentlmenov núdza nebola. Akí boli džentlmeni kedysi a dnes? / Foto: Shutterstock

Džentlmen je človek, ktorý svojím správaním vnáša do spoločnosti zdvorilé a etické správanie. V minulosti o džentlmenov núdza nebola a väčšinou boli za džentlmenov označovaní muži vyššieho postavenia alebo muži vyberaného zdvorilého a čestného správania. V dnešnom svete sa už tradičné prejavy džentlmenov veľmi nevysktujú, mám na mysli napríkad bozkávanie ruky ženám, otváranie dverí, dávanie prednosti, pomáhanie do kabáta či usádzanie žien po svojej pravici. Dnes už tieto prejavy nie sú bežnou praxou, ale výnimočne sa vyskytujú.


Galantnosť sa zrodila vo Francúzsku v 17.storočí. Pravdou je, že aj iné spoločnosti mali svoje systémy zdvorilostí, ale len v tejto krajine do nich zahrnuli aj pravidlá správania k ženám.  V minulosti sa džentlmeni prejavovali takto:

 

Postavili sa, keď žena vstúpila do miestnosti

Pred niekoľkými rokmi sa muži postavili na dôkaz rešpektu zakaždým, keď do miestnosti vstúpila žena, niekto významný alebo starší človek. Prejavovali tým úctu a pokoru. V upravenej podobe to vidíme u väčšiny aj dnes. Väčšina mužov sa, našťastie, postaví, keď do kancelárie vojde hosť, s ktorým má dohodnutú schôdzku, aby ho privítal a prejavil tak úctu.

 

Chodili vedľa ženy bližšie k ceste

Dôvod? Úplne prozaický, aby ochránili ženu pred nechcenou spŕškou vody od auta, ak je nepriaznivé počasie. Toto pravidlo je dnes už takmer zabudnuté.

 

Podržali žene dvere

Asi najznámejšie pravidlo a v minulosti aj praktické. Ženy totiž mali objemné sukne, ktoré si museli pridŕžať, takže muž vždy podišiel k dverám, otvoril ich a podržal. Dnes už ženy objemné sukne bežne nenosia, ale táto zdvorilosť určite poteší každé ženské srdce.

 

Usadili ženu k stolu

Bežné bolo, že keď muž usádzal ženu k stolu, vysunul jej stoličku a pomohol jej sadnúť si. Žena sedela čelom do miestnosti, takže mala prehľad o dianí. Muž sa tak naopak mohol venovať iba žene, s ktorou sedel pri stole bez toho, aby ho niečo rozptyľovalo.

 

Muž si sadol až potom, ako si sadla žena

Kým si sadol muž k stolu, počkal pri svojej stoličke dovtedy, kým nesedeli všetky ženy, ktoré s ním boli pri stole.

 

Nikdy nekritizovali jedlo, ktoré pre neho niekto uvaril

Kritika jedla totiž znamenala urážku hostiteľa, ktorý si dal tú námahu a pripravil obed či večeru. Takže aj keď nechutilo, nechali si to pre seba.

 

Pomohli žene obliecť si kabát

Jedno z pravidiel, ktoré môžeme dosť bežne vidieť v praxi aj dnes. Kedysi to bolo opäť aj veľmi praktické. Ženy totiž nosili tesné korzety, takže sa im ťažko hýbalo. Pomoc muža pri obliekaní bola v podstate takmer nevyhnutnosť. A dnes je to milá pozornosť.

 

Po schodoch chodili vždy za ženou

To preto,  aby ju zachytili, ak by sa jej pošmykla noha a hrozilo by, že padne.

 

Uvoľnili svoje miesto na sedenie

Muži uvoľnili svoje miesto žene, ak nebolo iné miesto na sedenie v autobuse alebo vo vlaku. V dnešnej dobe je vhodné dodržiavať toto pravidlo aspoň pri starších ľuďoch a tehotných ženách.

 

Pomohli žene s taškami

Samozrejme, toto pravidlo neplatí pre dámsku kabelku, ale pre veľké tašky alebo kufre.

 

Vždy zaplatili účet

Džentlmen nikdy nenechal za obed zaplatiť ženu. V dnešnej dobe toto pravidlo neplatí, pracujú obidve pohlavia, ale na prvom rande by mal peňaženku vytiahnuť muž.

 

Keď pršalo, podržali žene dáždnik

Bolo bežné, že mladší podržal dáždnik staršiemu, muž žene a nevadilo mu, ak trochu zmokol.

 

Dali žene svoje sako

Ak džentlmen videl, že sa dáma trasie zimou, bolo bežné, že si vyzliekol sako a ponúkol jej ho.

 

Doviedli ju k autu alebo ku dverám

Džentlmen vždy doviedol dámu ku dverám alebo počkal, kým nasadne do auta. Dôvodom je, samozrejme, jej bezpečnosť a to, aby sa presvedčil, že sa o ňu nemusí báť.

 

Tým, ako sa ženám dostávalo vyššie hierarchické postavenie a začali pracovať, muži začali strácať na galantnosti. Galantnosť  však úplne nezmizla, len je menej obradná. Etiketa speje k väčšej ležérnosti, prirodzenosti a neformálnosti. Prejavuje sa to v obliekaní, v účesoch i v asistencii mužov ženám. Muži sa často sťažujú, že ženy galantnosť nevyžadujú, ale ani to ich nezbavuje povinnosti byť k ženám pozorní, ohľaduplní a prejavovať im patričnú úctu.

Ako sa prejavuje dnešný džentlmen? Hlavným poznávacím znamením je, že sa správa ku každej žene úctivo a za každých okolností. Považuje ju za rovnocennú partnerku, ktorá si zaslúži zdvorilosť a špeciálnu pozornosť.

 

Ako sa prejavujú džentlmeni v dnešnej spoločnosti?

1. Dbajú na oblečenie

Šaty robia človeka, preto sa treba obliekať štýlovo a vkusne. Bez ohľadu na preferovaný štýl, musí byť oblečenie čisté a voňavé.

 

2. Sú upravení

Upravení a vyvoňaní, takých mužov majú ženy rady. Nemusíte sa pritom holiť každý deň, ani si robiť špeciálny účes.

 

3. Sú presní

Presnosť je výsada kráľov. Včasným príchodom dávate človeku najavo, že si ho vážite. V opačnom prípade môže vaše meškanie pôsobiť bezohľadne.

 

4. Vedia, čo urobiť v spoločnosti s mobilom

V spoločnosti treba nechať mobil odpočívať. Písať smsky, mailovať a hrať hry môžete doma, v škole či v práci.

 

5. Prejavujú úctu

Otvoriť dvere druhým, postaviť sa, ak vojde niekto do miestnosti či pustiť starších sadnúť si na svoje sedadlo v hromadnej doprave? To je samozrejmosť pre džentlmenov.

 

6. Nepoužívajú vulgarizmy

Džentlmen v spoločnosti nepoužíva hrubé výrazy ani nereprodukuje neslušné vtipy. Neskáče druhým do reči, a tak, ako dobre vie rozprávať, musí vedieť aj počúvať. Ocenia to hlavne ženy.

 

7. Vie sa slušne správať v aute

To, čo by malo byť pre každého šoféra povinnosťou, berie džentlmen ako samozrejmosť. Netrúbi, nenadáva, neukazuje nevhodné gestá. Na prechode zastaví.

 

8. Vie byť múdrym konzumentom alkoholu

V našich končinách je  pitie alkoholu spoločensky tolerované, ale džentlmen to s drinkami nepreháňa. Uspokojí sa s jedným.

 

9. Vie byť sám sebou

Džentlmen je prirodzený, na nič sa nehrá. Je úprimný, skromný, nevymýšľa si a vždy dodrží svoj sľub. To z neho robí správneho chlapa.

 

10. Vie používať zázračné slová

Vie sa pozdraviť, poďakovať či poprosiť. Komplimentom tiež nič nepokazí a možno tak spraví niekomu deň krajším.

 

11. A ako sa správa k ženám?

Dáme sa predstaví ako prvý, ale počká, kým mu ruku podá ako prvá ona. Na dohovorenú schôdzku nikdy nemešká a príde presne. Mobil nechá v taške alebo vo vrecku saka. Na sms-kovanie alebo telefonovanie ani nepomyslí. Do neznámych miest alebo po schodoch v električke či autobuse ide ako prvý on, aby dáme ponúkol oporu a naopak, na miestach bežných a známych jej dá prednosť. Nikdy nenechá ženu, aby sa predierala davom sama. Muž je predsa  vodca a ochranca, preto ženu chytí za ruku a razí  jej cestu dopredu. Na ulici, v divadle alebo v aute žene  prenechá čestné miesto po jeho pravej strane. Ak ide so ženou po ceste, hlavne v zlom počasí, je nepísaným pravidlom, že muž ide vždy na kraji chodníka, aby ženu jednak chránil pred premávkou, jednak pred prípadným pošpinením od prechádzajúcich áut. Ak žena vystupuje z auta alebo vstupuje do budovy, otvorí  a pridrží jej dvere. Avšak pozor! Vždy ide prvý, najmä ak vojde do baru, reštaurácie, kde to dotyčná dáma nepozná. Na neznáme teritórium vstupuje muž ako prvý, ale do dverí púšťa dámu ako prvú.

A ako je to v dnešnej dobe pri chôdzi do schodov? Tu platí jednoduché pravidlo: ak má dáma dlhú róbu alebo šaty, muž ide po schodoch vždy za ňou, aby ju chránil pred prípadným pádom. Ak má žena krátku minisukňu, z pochopiteľných dôvodov žena kráča hore schodmi až po mužovi.

Požičanie saka, ak je dáme zima a držanie dáždnika by malo byť pre každého gentlemana samozrejmosťou.

Muž aj v v 21. storočí  by mal vždy odprevadiť ženu k dverám alebo k autu a počkať, kým bezpečne odíde alebo vstúpi do svojho bytu.

Všetky tieto zásady sú podmienené dôležitou podmienkou. Džentlmenom sa muž môže stať až vtedy, keď je so ženou, ktorá je schopná správať sa elegantne a šarmantne. Takáto žena  dokáže muža premeniť na  skutočného džentlmena, ktorý ju bude v prípade potreby nosiť aj  na rukách.

 


Zdroje: wikihow.comwikihow.comlifehack.org
Zdieľať na facebooku