Rozvod môže zapríčiniť aj zhoršené známky v škole. Ako dieťaťu pomôcť?

Rozvod môže zapríčiniť aj zhoršené známky v škole. Ako dieťaťu pomôcť?
Rozvod môže zapríčiniť aj zhoršené známky v škole. Ako dieťaťu pomôcť? / Foto: Shutterstock

V priebehu rozvodu a často aj po ňom prechádzajú deti komplikovaným obdobím. Reakciou na túto záťaž môžu byť rôzne výchovné problémy a tiež  zhoršené známky. Psychológovia, ktorí s takýmito deťmi pracujú, rodičom odporúčajú, aby sa postarali o stabilizáciu situácie a tiež o to, aby nové okolnosti oznámili učiteľom, ktorí môžu dieťaťu v škole pomôcť. Okrem týchto dvoch základných skutočností, je potrebné myslieť ešte na ďalšie faktory.

 

1. Svoju pozornosť zameriavajte na dieťa

Je samozrejmé, že keď sa rodičia rozvádzajú, riešia veľa vecí. Vlastný stroskotaný vzťah, majetok, financie, bývanie, niekedy aj nové zamestanie. Práve tieto skutočnosti spôsobujú, že rodičia majú menej času na dieťa. Tak ako existujú dobré a zlé manželstvá, existujú aj dobré a zlé rozvody. Pri dobrom rozvode rodičia naďalej spolu komunikujú a pomáhajú si navzájom pri výchove dieťaťa. Psychológovia odporúčajú, aby popri všetkých problémoch rodičia nezabúdali na svoje deti. Práve v tomto období potrebujú viac pozornosti.

 

2. Vytvorte si plán

Aby nedochádzalo k zbytočným problémom, vytvorte si plán, podľa ktorého budete jednotne vychovávať deti. V tomto pláne nezabudnite na také detaily, že kto a kedy bude chodiť s deťmi na krúžky, na rodičovské združenia, školské kultúrne programy, ktoré postupy budú deti využívať pri domácej príprave do školy, čo budú sledovať v televízii, ktoré  hry sa budú hrať na počítači a podobne. Je dobré, keď deti majú u otca i mamy vytvorené rovnaké stereotypy. Pri starších deťoch je potrebné sa dohodnúť, ako sa bude financovať štúdium na vysokej škole. Najdôležitejšie je mať jednotné pravidlá a byť pre dieťa oporou. Plán by nemal byť nemenný. Tým, ako dieťa rastie, menia sa aj jeho potreby a aktivity, o ktorých by rodičia mali vedieť a akceptovať ich.

 

3. Komunikujte spolu

Aj po rozvode by mali rodičia komunikovať spolu čo najviac. Ideálne aspoň raz do týždňa. Len tak môžu zabezpečiť dokonalú výchovu pre svoje deti. Môžete sa aj vopred dohodnúť na témach rozhovoru a ak je to nutné, komunikujte mimo dieťaťa. Svoje rozhovory zamerajte hlavne na to, ako pomôcť dieťaťu v tom, aby bolo čo najúspešnejšie v škole.

 

4. Dohodnite si čas a priestor, kde sa budete s dieťaťom stretávať

Dieťa musí mať aj v týchto veciach jasno a je dobré, keď si zvykne na nejaký stereotyp. Potom vie, čo môže očakávať, čo bude nasledovať, a to mu dáva istotu. Ak žije dieťa napríklad s matkou, vysvetlite mu, kde a kedy sa bude stretávať s otcom a čo približne budú spolu robiť. U oboch rodičov by malo mať dieťa vytvorené podmienky aj na prípravu do školy. Keď počas víkendu, keď bolo dieťa u otca a nestihne si urobiť všetky úlohy, je dobré o tom informovať matku, aby dohliadla na dokončenie úloh. Aj takto sa vyhnete zbytočným problémom v škole. Určite nie je dobré čakať len na vysvedčenie a začať problémy riešiť potom. Priebežná spolupráca a záujem o dieťa z obidvoch strán dokáže predchádzať zhoršeniu známok v škole.

 

5. So školou by mali mať kontakt obaja rodičia

Ideálne je, keď sa rodičia dohodnú tak, že informácie zo školy dostávajú obidvaja. Môžu to byť informácie z klasifikačných porád, oznamy o pochvalách a pokarhaniach, termíny konzultačných hodín a rodičovských združení, oznamy o významných udalostiach v škole a samozrejme informácie o vysvedčení. V dnešnej dobe sa dá ľahko o týchto veciach dohodnúť priamo s učiteľmi, ktorí môžu kontaktovať rodičov telefonicky alebo e-mailom. Je výborné, keď sa obaja rodičia informujú na prospech a správanie svojho dieťaťa, keď učitelia poznajú obidvoch rodičov.

 

6. Sledujte varovné príznaky

Rodičia by mali pozorne sledovať všetky zmeny v správaní a v prospechu dieťaťa. Ak máte pochybnosti, ako problémy riešiť, môžete navštíviť pedagogicko-psychologickú poradňu. A vždy je lepšie konať hneď, ako problém odsúvať do budúcnosti alebo čakať, že sa to časom vyrieši samo.

 

7. Zostaňte v kontakte aj keď jeden z rodičov je ďaleko

V súčasnosti čoraz viac ľudí cestuje za prácou aj do zahraničia. Našťastie vďaka moderným technológiám vám nič nebráni v tom, aby ste spolu komunikovali telefonicky alebo cez SKYPE. Ak potrebujete informácie od učiteľov zo školy, pošlú vám ich e- mailom. Tam, kde je aktívna komunikácia, skôr sa dá predísť problémom. Vzdialenosť dnes už nie je dôvodom na to, aby sa rodič o svoje deti nezaujímal.

 

Ak dieťa cíti, že rodičia komunikujú medzi sebou i s ním samotným, keď vidí, že sa majú obidvaja záujem aj o jeho prácu v škole a bez problémov komunikujú aj s učiteľmi, väčšinou nemá dôvod meniť svoje školské návyky a v prospechu či správaní nemusí dôjsť k žiadnym zmenám. A ak aj napriek všetkým týmto dodržaným zásadám sa vyskytnú problémy, najideálnejšie je navštíviť odborníkov v pedagogicko-psychologických poradniach, ktorí sa na problém pozrú detailnejšie a ponúknu vám riešenia zamerané priamo na problém vášho dieťaťa.

 


ZDROJ: greatschools.org

Čítajte viac o téme: Rozvod
Zdieľať na facebooku