Max Kašparů o dnešnom svete: Zhášame svetlo rozumu a ľudských vzťahov

Max Kašparů o dnešnom svete: Zhášame svetlo rozumu a ľudských vzťahov
Max Kašparů o dnešnom svete: Zhášame svetlo rozumu a ľudských vzťahov / Foto: YouTube/Eduworld

Jaroslav Maxmilián Kašparů je český psychiater, spisovateľ, pedagóg a  gréckokatolícky kňaz, ktorý sa často vyjadruje v médiách k najrozličnejším témam. Vychádza pritom priamo zo svojich bohatých skúsesností. Ako sa pozerá na prežívanie Vianoc, ale aj na vnímanie dnešného sveta v 21. storočí?

 

Vianoce charakterizujú hlavne tri slová: pokoj, pohoda a rodina. Bohužiaľ, tieto slová stratili v mnohých rodinách svoj obsah a sú naplnené všetkým možným, len nie tým, čím naplnené majú byť. Podľa Maxa Kašparů je to preto, lebo zhášame svetlo rozumu a svetlo ľudských vzťahov. Všimnite si, že 24.12. sú stále viac a viac pootvárané reštaurácie. V minulosti tomu tak nebolo. Je to aj preto, lebo mnohí ľudia nemajú pokojný domov. A ak ho aj majú, je v ňom ľudsky chladno. A preto stále viac ľudí Vianoce prežíva s kamarátmi ako napríklad s otcom a matkou. Mnohí ľudia strácajú zmysel pre hodnoty a zmysel pre správnu orientáciu. Naša spoločnosť blúdi. Súčasná doba prekonala takmer všetky vzdialenosti, ale nevytvorila žiadnu blízkosť. Podľa Maxa Kašparů sme si privlastnili nové vlastnosti, ktoré nás charakterizujú. Ktoré to sú?

 

1. Povrchnosť

Súčasná  spoločnost miluje povrchnosť.  Max Kašparů často hovorí o tom, ako za ním do ordinácie chodia manželia, ktorí sú často rozladení, rozhnevaní a nemajú často ani silu riešiť svoj problém do hĺbky. A nemáme povrchnosť len vo vzťahoch. Vidíme ju aj v názoroch, vo vzdelaní či v zábave. Zabúdame na to, že poklady sa ukrývajú v hlbinách.

 

2. Stratili sme smer

„Predstavte si loď. Jej kapitán musí poznať tri veci:

  • pravidlá plavby, aby nenarazil do inej lode,
  • techniku a znalosť prístrojov,
  • musí poznať cieľ a názov  prístavu, do ktorého chce priplávať.

My sme v situácii, že máme na palube dokonalú techniku, máme nekonečné množstvo právnych predpisov, ktoré nám hovoria, ako máme v živote plávať, ale stratili sme názov prístavu, kde máme doplávať. Tí, ktorí ku mne chodia, nepoznajú zmysel svojho života, zmysel materstva, otcovstva,“ hovorí Jaroslav Maxmilián Kašparů. Proces postupného blúdenia začal v dobe, keď technika začala byť na takej úrovni, že začala presahovať človeka.

 

3. Žijeme v zemi, kde nie nič je hanba

Kašparů hovorí, že ak človek raz stratí hanbu, potom si dovoľuje urobiť čokoľvek.

 

4. Stratili sme schopnosť odlišovať šesť základných vecí

Duchovný človek má vyvinutý cit pre rozlišovanie týchto šiestich vecí. Vie rozlišovať medzi:

  • dobrom a zlom,
  • krásou a škaredosťou,
  • pravdou a klamstvom

„Mnoho škaredého je považované za krásne, často sa klamstvo považuje za pravdu. A tento zmätok pripomína Babylonskú vežu. Tam si ľudia prestali rozumieť, pretože prestali odlišovať týchto šesť vecí,“ hovorí Jaroslav Maxmilián Kašparů.

 

5. Tradičné hriechy sme začali chápať po svojom

Pýcha sa zmenila na zdravé sebavedomie, lakomstvo na zákon ekonomiky, nestriedmosť na vyššiu životnú úroveň, závisť na boj o spravodlivosť, hulvátstvo na slobodu prejavu, lenivosť sa zmenila na prokrastináciu.

 

 

6. Nevieme sa navzájom počúvať

„ Trend je, že sa ľudia navzájom nepočúvajú. Každý je uzavrený do seba a nepočuje to, čo mu hovoria iní. Nazval by som to sebeckou hluchotou. Je to vážny problém, pretože bez komunikácie nie je život vo vzťahu,“ hovorí psychiater.

 

Odborníci nechcú strašiť, len poukazujú na nedostatky, ktoré keď sa včas odhalia a správne pomenujú, nás môžu priviesť na správnejšiu cestu. A práve obdobie Vianoc nás často motivuje k zastaveniu sa, premýšľaniu a hľadaniu nových východísk. Možno vás v tomto novom hľadaní inšpirujú aj slová skúseného psychiatra Jaroslava Maxmiliána Kašparů.

Čítajte viac o téme: Max Kašparů
Zdieľať na facebooku