Občasná samota má aj svoje výhody. Ako si ju užiť?

  Foto. RawPixel

Človek je tvor spoločenský. Potrebuje blízkeho človeka a potrebuje prirodzenú ľudskú podporu. Potrebuje tiež kontakt s okolím, chce cítiť priateľstvo, pochopenie a podporu. Žiadnemu človeku sa nežije dobre v samote a izolácii. Ľudia potrebujú komunikovať a cítiť záujem a pochopenie. Partner nemôže všetko presne pochopiť, no môže v mnohých prípadoch správne a objektívne usmerniť.

No existujú ľudia, ktorí v niektorých obdobiach svojho života túžia byť sami. Možno ich niekto sklamal, možno pracujú vo veľkom kolektíve alebo ich vyčerpáva veľké množstvo kontaktov s príbuznými. A možno túžia po samote len preto, že sa potrebujú  zastaviť a hlbšie popremýšľať sami nad sebou a nad svojím ďalším smerovaním. Potrebujú pokoj. Netreba mať z tejto túžby výčitky svedomia, práve naopak. Z obdobia, keď je človek sám, sa dá vyťažiť veľa dobrých vecí. Ako si ju môžete užiť?

 

1. Vychutnávajte si voľné dni osamote

Nemusíte si na deň voľna robiť žiadne plány. Nemusíte vlastne robiť nič. Konečne sa nemusíte nikomu prispôsobovať a chodiť tam, kde sa vám vôbec nechce ísť. Konečne môžete len tak voľne behať po byte, sadnúť si na balkón alebo čítať knihu, ktorú už máte roky položený na poličke. Nemusíte sa kúpať v preplnenom bazéne, lebo ste to niekomu sľúbili ani ísť večer na diskotéku, ktorá vás už dlhšie mesiace nebaví, ale chodili ste tam kvôli svojej bývalej láske alebo kvôli  kamarátkam.

 

2. Konečne môžete ísť do kina na film, na ktorý nikto s vami nechcel ísť

Ste človek, ktorý má špecifický vkus pri výbere filmov? Využite obdobie samoty aj na prehliadku tých filmov, ktoré s vami nikdy nikto nechcel pozerať.

 

3. Môžete si uvariť jedlá, ktoré ste už dávno chceli ochutnať

Stále ste sa prispôsobovali pri varení niekomu z rodiny, kamarátom  alebo partnerovi? Stále ste to boli vy, kto ustupoval a prispôsoboval sa? Tak, v období samoty je už aj s týmto koniec. Vychutnajte si všetko, čo ste už dávno chceli cítiť na jazyku.

 

4. Cestujte tam, kde ste už dávno chceli cestovať

Aj pri cestovaní ste doteraz prispôsobovali iným? Máte nesplnené tajné cestovateľské sny? Teraz je práve ten správny čas na ich splnenie. Na svojich cestách môžete robiť to, čo vám práve napadne, čas a plány nemusíte nikomu prispôsobovať. Choďte tam, kde ste už dávno chceli ísť a navštívte miesta, ktoré ste si doteraz prezerali len na internete. A možno vďaka cestovaniu osamote ešte lepšie spoznáte sami seba.

 

5. Upratovať môžete práve vtedy, keď na to budete mať chuť

Keď  ste sa rozhodli pár mesiacov prežiť v samote a máte istotu, že dlhšiu dobu nikto nepríde na návštevu, ani pri upratovaní sa nemusíte prispôsobovať žiadnemu termínu. Urobte ho vtedy, keď budete mať na to náladu.

 

6. Môžete obmedziť telefonovanie a pôsobenie na sociálnych sieťach

Niekto si rád vychutnáva samotu aj tak, že sa cez telefón alebo na sociálnych sieťach nepotrebuje deliť s novinkami zo svojho života. Jednoducho obmedzí telefon i internet. A možno práve v tej chvíli pocítite záblesk skutočnej slobody. Dokážete to urobiť aspoň na pár dní?

 

7. Môžete nerušene premýšľať nad vlastným životom

Zo psychohygienického hľadiska občasná samota je veľmi dôležitá. Konečne nikto nie je dôležitejší ako vy sami. Konečne môžete nerušene premýšľať nad  ďalšou cestou v živote, nad vaším ďalším smerovaním. Nikto vám neradí, nikto za vás nerozhoduje, nikto vás nemanipuluje. Ste slobodní a sami so svojimi myšlienkami. Využite tieto chvíle vo svoj prospech. A po čase, keď už budete samotou presýtení, s novým odhodláním sa opäť odovzdajte svetu. Možno o čosi múdrejší, skúsenejší a možno i šťastnější. A práve takých vás iní ľudia potrebujú, aby ste im opäť dokázali byť oporou.

Zdieľať na facebooku