Po čom najviac túžia rodičia pri výchove svojich detí?

Každý máme pri výchove svoje metódy a preferencie. Občas je naša výchova jednoducho pokus a omyl. V procese neustáleho hľadania a skúmania si však takmer všetci rodičia prajeme to isté.
Každý máme pri výchove svoje metódy a preferencie. Občas je naša výchova jednoducho pokus a omyl. V procese neustáleho hľadania a skúmania si však takmer všetci rodičia prajeme to isté. / Foto: Bigstock

Väčšina rodičov berie svoje poslanie veľmi zodpovedne a zo začiatku aj s veľkými ideálmi. S prvými problémami však prichádzajú aj prvé sklamania. Názorov a teórií o výchove detí je veľmi veľa, a tak rodičia často nevedia, ako postupovať ďalej, a to hlavne vtedy, keď sa vyskytne nejaký problém. V procese neustáleho hľadania a skúmania si však takmer všetci rodičia prajú to isté.

 

1. Rodičia chcú svoje deti vychovať čo najlepšie

Väčšina rodičov zvláda svoju rolu bez väčších problémov. Veľmi v tom pomáha hlavne uvedomenie si, že nemusia byť dokonalí rodičia, stačí keď budú dosť dobrí. Ak oni sami boli v detstve vychovávaní správne, na štart vo výchove sú pripravení dobre. Ale ak tak tomu nebolo, vždy sa dá veľa vecí naučiť. Napríklad od svojho partnera, zo skúseností ľudí žijúcich v okolí, ktorí majú dobre vychované deti, od priateľov, z kníh, z médií a podobne. Samozrejme, rodičia majú právo robiť aj chyby. Na chybách nie je nič zlé. Je normálne ak rodičia cítia vinu, obavy, zlosť, zmätok, prepracovanosť a podobne. Všetci rodičia sa občas cítia previnilo a myslia si, že by výchovu mohli zvládať aj lepšie. Dobré je veriť aj inštinktom, väčšinou nás povedú správne. Deti sú milujúce, odpúšťajúce a prispôsobivé stvorenia. A taká je aj väčšina rodičov. Z chýb sa učíme všetci. Dokonalí rodičia chyby nerobia, ale dokonalí rodičia ani neexistujú.

 

2. Rodičia chcú svoje deti chrániť

Toto je prirodzený inštinkt. Každý rodič sa snaží uchrániť svoje deti pred chorobami, zraneniami a tiež všetkými zlými vplyvmi. Väčšina rodičov si praje, aby ich deti žili v bezpečí a chránené pred všetkým zlým. Dosiahnutie správnej rovnováhy však niekedy býva náročné. Niektorí rodičia  to totiž  s ochranou preháňajú a niektorí ochranu zase podceňujú.

 

3. Rodičia chcú zabezpečovať potreby svojich detí

Kto by sa nesnažil o to, aby jeho deti mali dostatok jedla, oblečenia, strechu nad hlavou a iné materiálne veci a zážitky? Často sa však aj v tomto smere ťažko hľadá rovnováha. Niekedy je ťažké nájsť hranicu medzi tým, čo je naozaj potrebné a čo už je už zbytočné. Veľmi nás v tomto smere ovplyvňuje okolie, susedia, priatelia, kolegovia v práci, reklama. Samozrejme, veľmi do toho zasahujú aj samotné priania detí. Dôležité je v tomto smere si uvedomiť, aby sme materiálnymi vecami nenahrádzali nedostatok času a pozornosti, ktorú by sme mali venovať deťom. Aj keď to tak v dnešnej dobe na prvý pohľad nevyzerá, ale práve ĆAS a POZORNOSŤ sú dva najdôležitejšie dary, ktoré môžeme darovať našim deťom.

 

4. Rodičia chcú výchovu svojich detí prežívať bez pocitov frustrácie a vyčerpania

Výchova dokáže byť často veľmi vyčerpávajúca. Keď sa snažíme vyhovieť každému detskému rozmaru,  hádame sa kvôli rôznym veciam, na ktorých v skutočnosti nezáleží alebo nútime deti do aktivít, ktoré ich vôbec nebavia, výchovu tak robíme ešte ťažšou a namáhavejšou. Je dobré nezabúdať na to, že deti sa potrebujú aj voľne hrať či už sami, alebo s kamarátmi. Aj toto je dôležitá súčasť detstva. Ideálne je  rozdeliť si rodičovské povinnosti medzi obidvoch rodičov, občas môžu pomôcť i starí rodičia. Takto sa výchova stáva menej náročnou a aj pre samotné deti zaujímavejšou.

 

5. Rodičia túžia aj po tom, aby ich okolie považovalo za dobrých rodičov

Niektorí rodičia si na tejto skutočnosti až priveľmi zakladajú. Túžia po pocite dokonalosti viac ako po niečom inom. Neuvedomujú si však, že sa dostávajú do pasce. Práve táto túžba ich môže priviesť až k pocitu frustrácie. Psychológovia radia, že stačí, ak nás okolie považuje za rodičov priemerných, ktorí sa ale usilovne pri výchove detí snažia a hlavne sa dokážu poučiť z chýb. To stačí.

 

6. Rodičia túžia, aby ich deti milovali a rešpektovali ich

Ani jeden rodič netúži žiť s pocitom, že ho jeho dieťa nemiluje a že si ho neváži. V puberte sa stáva, že sa deti za svojich rodičov hanbia, prípadne majú pocit, že sú rodičia nemoderní a ničomu nerozumejú, ale väčšina aj tak svojich rodičov miluje a rešpektuje. A to aj vtedy, keď sa na nich nahnevajú alebo im odvrávajú. Deti sa učia láske a rešpektu od svojich rodičov. Pokiaľ svoje deti vychovávame s láskou  a dôsledne, berieme ohľad na ich pocity a sme dobrým príkladom, keď nerobíme rozdiely medzi súrodencami, zvyšujeme tým pravdepodobnosť, že i ony nás budú milovať a rešpektovať.

 

7. Rodičia túžia i po tom, aby im zostalo trochu času aj pre seba

Rodičia, ktorí žijú len pre svoje deti, sa vystavujú riziku sklamania a frustrácie. Potrebné je venovať sa aj partnerovi a širšej rodine. Rodičia sú tiež len ľudia a potrebujú čas, kedy môžu byť sami sebou. Dôležitá je aj sebarealizácia v práci, rozvíjanie záľub a aktivity s priateľmi či kolegami. Ak dokážu rodičia vo všetkých týchto oblastiach nadobudnúť rovnováhu, stávajú sa nielen lepšími rodičmi,  ale aj lepšími vzormi pre  svoje deti.

 


Zdroje:
Sal Severe: Co dělat, aby sa vaše děti správně chovali
Raul Posse, Julian Melgosa: Umenie výchovy
Čítajte viac o téme: Rodina
Zdieľať na facebooku