Toto by mal povedať každý otec dcére skôr, ako vyrastie

Toto by mal povedať každý otec dcére skôr, ako vyrastie
Toto by mal povedať každý otec dcére skôr, ako vyrastie / Foto: Bigstock

Na súčasné ženy a dievčatá je zo strany spoločnosti vyvíjaný vysoký tlak vo viacerých smeroch. Ideálna žena je taká, ktorá sa vie perfektne postarať o rodinu, je úspešná v zamestnaní a okrem toho spĺňa nastolené kritériá krásy. Spoločnosťou predkladané rebríčky ideálu krásy sú v poslednej dobe vytvorené dosť nereálne, a tak mnoho žien aj napriek tomu, že by nemuseli, hlavne pod tlakom reklamy sú viac nespokojné ako spokojné. A tak spokojnosť a sebavedomie často strieda stres  a nespokojnosť. Čo hovoriť dcéram a tak ich chrániť pred tlakom spoločnosti? Ako z dcér vychovať šťastné, spokojné a úspešné ženy? Návodov existuje veľmi veľa, poďme sa pozrieť aspoň na niektoré z nich.

 

1. Krása nie je všetkým

Aby bola žena spokojná so svojím telom v dospelosti, je potrebné jej už v detstve vštepovať pozitívne myslenie v tomto smere. Naučte dcéru, aby sa sústreďovala na všetko krásne, čo na nej je a neučte ju porovnávať sa s inými alebo s ideálmi krásy, ktoré sa aj tak neustále menia. A čo je najdôležitejšie, povedzte jej, že sa nemá nechať ovplyvňovať názormi iných a sama seba má súdiť podľa svojich ďalších vlastností a nielen podľa vzhľadu. Povedzte jej, že v skutočnosti všetko, čo ju robí tak neuveriteľne nádhernou, nevychádza z jej dlhých vlasov alebo nádherných očí, ale z jej dobrého srdca. Je dôležité, aby  pochopila, že jej cena nie je len v dokonalej pleti, krásnych šatách alebo v perfektnej postave. Skutočné prednosti spočívajú v mnohých iných vlastnostiach, ktoré žiadna fotografia alebo zrkadlo nemôžu nikdy zachytiť.

 

2. Nemusíš sa páčiť všetkým

Dnes si mnoho dievčat buduje svoje sebavedomie na základe počtu lajkov pri fotke na Facebooku. Práve od tohto sa každý deň odvíja nálada mnohých dievčat. Ale reálny život takto nefunguje. Nikdy sa nemôžeme páčiť všetkým. Každý človek je iný a každý si vyberá priateľov podľa vlastných kritérií. A tak povedzte svojej dcére, že nie každý človek vie pochopiť, aká v skutočnosti je a nemôže to ani nijako ovplyvniť. Jediné, čo môže ovplyvniť je to,  ako sa bude sama na seba pozerať a čo bude v sebe vidieť. Každý človek túži s niekým zdieľať svoj život. A tak dcére povedzte, aby svoj čas a energiu venovala ľuďom, ktorí chcú vedieť, akým človekom v skutočnosti je a nech  nedovolí, aby niečí pokrivený  pohľad na ňu zatienil jej vlastnú predstavu o sebe.

 

3. Rob to, čo ťa baví

Je dobré, aby rodičia podporovali dcéru v tom, čo jej ide, v čom je dobrá, čo ju baví, do čoho sa nemusí nútiť. Keď si uvedomuje, že je v niečom dobrá, pomôže jej to v budúcnosti prekonať traumu z toho, ak v niečom dobrá nebude.

 

4. Život ti prinesie dobré i zlé chvíle

Život prináša radosti i starosti, veselé i smutné chvíle. Práve bolestné udalosti, zlomené srdce a ťažké voľby človeka posilňujú. Aj tieto pocity sprevádzajú svet dievčat. Povedzte dcére, nech sa naučí vnímať dobré aj zlé pocity a nech sa učí z oboch prijímať to dobré.  Nech sa ich pokúša vidieť v rovnováhe tak, aby nedošlo k tomu, aby sa z nej stalo buď otrávené, znudené a nahnevané dievča, ktorému chýba radosť v srdci, alebo rozmarné a náladové dievča, ktorému chýba hĺbka a empatia. Život ponúka všestrannosť, a preto je dobré vedieť sa smiať a byť aj vážnou.

 

­ 5. Naša rodina je tu stále pre teba

Dnešná rýchla doba síce neprospieva vzťahom v rodine, rodičia často nemajú veľa času na svoje deti, pretože im to pracovné vyťaženie nedovoľuje, ale aj napriek tomu, vždy dcére hovorte, že sa vám môže so všetkým zdôveriť. Predídete tak tomu, že sa z nej stane samotárka, ktorá bude svoje pocity dusiť v sebe alebo sa dá zlákať do partie, do ktorej by sa za iných okolností nikdy nedostala. Vzájomná väzba a komunikácia medzi  dcérou a rodičmi je preto veľmi dôležitá. Už od detstva jej vštepujte, že ste tu pre ňu v čase radosti i smútku. Staňte sa pre dcéru záchranným bodom, pri ktorom vždy nájde oporu a pochopenie.

 

6. Som tvoj otec a môžeš za mnou kedykoľvek prísť

V dobe, kedy je tlak na ženy v súvislosti s dokonalosťou pomerne veľký, je o to dôležitejšie, aby dievča už v detstve malo oporu nielen v matke, ale aj v otcovi. Otcovská láska a podpora majú podľa odborníkov na sebavedomie dievčat výrazný vplyv. Ak sa dievča už v detstve naučí bez zábran komunikovať s otcom a pohybovať sa v jeho spoločnosti, veľmi jej to pomôže v nadväzovaní vzťahov  s mužmi v budúcnosti.

 

Viac o vzťahu otca a dcéry sa môžete dočítať v článku Akú rolu zohrávajú otcovia v živote dcér?

 

7. Klebetám sa radšej vyhýbaj

Klebetenie je najľahší spôsob ako nájsť spoločnú reč s inými dievčatami. Je to najjednoduchší začiatok priateľstva, smiechu a sebadôvery. Ale nakoniec aj tak každé dievča zistí, že musí žiť samo so sebou a mať sa rado aj bez toho, aby mu museli dievčatá, ktoré predtým ohováralo, vytvárať pocit sebavedomia. Povedzte dcére, aby si nevyberala  ľahšiu cestu, ale takú, ktorá jej pomôže zlepšiť charakter. A tiež jej povedzte, že ak ju niekto začne urážať,  nech radšej urážky nevracia späť.  Veď časom aj tak pochopí, že to, čo hovoríme o iných, vypovedá skôr o nás samých než o tom, koho ohovárame.

 

8. Nenechaj sa manipulovať chlapcami

Vo svete randenia nevládnu presne stanovené pravidlá.  Dcére povedzte, že veľa chlapcov, aj keď nie všetci, bude hovoriť a robiť čokoľvek, len aby mali pocit, že ju získali.  Sú aj takí, ktorí chcú dievčatá manipulovať tak, aby ich žiadosti vyzerali ako žiadosti dievčat a presviedčajú ich, že v prípade, ak nedostanú to, čo chcú, sa ich sklamanie stane aj  bremenom dievčat. Takýmto chlapcom je lepšie sa vyhnúť. Pri tomto type chlapcov majú dievčatá stále pocit, že  už dali zo seba všetko a nedostali nič. Určite ani vaša dcéra si nechce na tento pocit zvyknúť, a tak ju na toto nebezpečenstvo vopred upozornite.

Čítajte viac o téme: Oteckovia, Dcéry
Zdieľať na facebooku