Prečo niektorí ľudia nemajú čas?

  Foto: Pexels

Ľudia sa väčšinou časom nezaoberajú, pretože sa im nezdá až tak zaujímavý a dôležitý. Nevidíme ho, nepočujeme, necítime jeho vôňu. Akoby nebol. Opak je však pravdou. Je tu stále s nami, je súčasťou všetkých našich krokov a rozhodnutí. Rozumné hospodárenie s časom je pre každého človeka nanajvýš dôležité.  Pocit  dobre  využitého času patrí k najpríjemnejším u väčšiny ľudí. Naopak, premárnený čas vyvoláva mrzutosť a pocit zbytočného mrhania ľudského potenciálu, ktorý každý z nás má v tej, či onej miere už od narodenia.

 

Správne a zmysluplné hospodárenie s časom je vlastne veľké umenie. Vďaka tejto schopnosti, sa v priebehu rokov môžeme dopracovať k mnohým úspechom, radosti i  pekným vzťahom s ľuďmi. Dôležité je, aby sme dokázali nájsť správny pomer medzi jednotlivými činnosťami, aby sme nezabúdali na rovnováhu medzi jednotlivými krokmi, ktoré počas dňa robíme..

Veľa ľudí sa dnes neustále sťažuje, že nemajú dostatok času. Sú tak zaneprázdnení, že nemajú čas na svoje rodiny, pracovné úlohy, deti, priateľov. Avšak existujú aj ľudia, ktorí majú rovnako veľa starostí, možno aj viac a za deň zvládnu všetko s prehľadom, dokonca im zostane ešte pár hodín na relax a venovanie sa rôznym záľubám. Ľudia, ktorí stále nemajú čas, robia možno niečo nesprávne. Na čo by ste si mali dať pozor, aby ste sa nezaradili k tým, ktorí večne nemajú čas?

 

1.Naučte sa hovoriť NIE

Ľudia, ktorí nikomu neodmietnu pomoc, obvykle nemajú dostatok času pre seba. Ak vás niekto požiada o láskavosť, zamyslite sa, či na to máte čas a či vôbec zvládnete láskavosť rýchlo a kvalitne vykonať, či vás priveľmi nezaťaží. Samozrejme, ľuďom treba pomáhať, len je vhodné dávať si pozor na to, či to nie je nad vaše ľudské sily.

 

2. Robte si  zoznam úloh a plánujte

Plánovanie je kľúčom k úspechu. Ak vaše dni nie sú zorganizované, stratíte veľa času premýšľaním nad tým, čo urobiť ďalej, s ktorou úlohou začať a podobne. Robte si na každý deň zoznam úloh, ktoré treba vykonať a pred spánkom si kontrolujte, čo z toho sa vám podarilo naplniť. A nezabudnite aj na ciele. Keď viete, čo máte urobiť, tak sa vám to bude robiť ľahšie i rýchlejšie. Dobrá príprava a plánovanie je kľúčom k ušetreniu nejakého času. Niektorí ľudia strávia príliš veľa času rannou prípravou do práce, robením raňajok a hľadaním vecí. Avšak polovicu z týchto vecí si môžete spraviť už večer a ušetriť si ráno množstvo času.

 

3. Nenechajte sa rozptyľovať

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, koľko času strávite na sociálnych sieťach, čítaním správ, písaním si s kamarátmi, odpovedaním na telefonáty, písaním zbytočných e- mailov? Rozptýlenia vám bránia spraviť veci rýchlo a poriadne. Ak by ste sa ocitli v uzavretej miestnosti a okolo vás by nebolo nič iba vaša úloha, urobili by ste ju spravili veľmi rýchlo.  A preto, vyhraďte si počas dňa aspoň dve - tri hodiny, kedy nemôžete byť nikým rušení. Vypnite si zvonenie na telefóne, zavrite všetky nepotrebné webové  stránky a pustite sa do práce. Uvidíte, že počas týchto hodín spravíte viac ako za celý deň , počas ktorého vás sústavne niečo alebo niekto rozptyľuje.

 

4. Nerobte veľa vecí naraz

Pracovať na mnohých projektoch môže byť veľkou výzvou, ak však máte veľa úloh a chcete ich spraviť správne, nerobte ich všetky naraz. Môžete na niečo zabudnúť, spravíte chyby, nepodarí sa vám dostať z vás to najlepšie. Venujte sa naraz iba jednej, maximálne dvom úlohám a urobte ich najlepšie ako viete.

 

5. Nepodceňujte dostatočný spánok, pohyb a kvalitnú stravu

Spánok je pre zdravý a úspešný život jednou z najdôležitejších vecí. Ak chodíte spať nepravidelne, pravdepodobne nemáte ani dostatok času na úlohy počas dňa. Cítite sa sústavne unavení, malátni, bez energie. Pokúste sa preto ísť do postele a vstávať v tú istú dobu každý deň a čoskoro uvidíte rozdiel. Čím skôr vstanete, tým viac vám ostane času na prípravu do práce, raňajky alebo na cvičenie. Zo spálne je vhodné odložiť mobil, notebook, vypnúť televízor a wifi. Dôležitý je aj pohyb. Je dokázané, že fyzická aktivita robí mozog rýchlejším a lepším. Správne stravovanie vám tiež môže pomôcť v nedostatku času. Ak budete jesť pravidelne a zdravo, nebudete strácať čas pojedaním rôznych tyčiniek pomedzi jedlami a vaše telo nestrávi veľa energie na spracovanie veľkého množstva jedla pri nepravidelnom stravovaní.

 

6. Voľný čas využívajte produktívne

Aj oddychovať sa dá múdro. Ak si chcete pozrieť večer televíziu, využite tento čas a zacvičte si pri nej. Ak napríklad radi pečiete alebo varíte,  či cestujete autom, zapnite si nejaké náučné prednášky. Ak sa potrebujete s niekým porozprávať, môžete popri tom plávať alebo sa prechádzať v meste. A pri maľovaní môžete zároveň počúvať hudbu.

Čítajte viac o téme: Plánovanie
Zdieľať na facebooku