Vety, ktorými sa zbytočne trestáte

Vety, ktorými sa zbytočne trestáte
Vety, ktorými sa zbytočne trestáte / Foto: Pexels

Možno ste mali ťažký deň a možno celý týždeň sa nesie v pochmúrnej atmosfére. Nuž, život prináša aj takéto dni. Nech je to už akokoľvek, netrestajte sa zbytočnými vetami, ktoré vám vašu náladu ešte viac zhoršia. Ktoré sú to?

 

Nie som dosť dobrá/ dobrý

Každý občas urobí chyby a nikto učený z neba nespadol. Aj pomocou chýb sa učíte. Či už je skúsenosť dobrá alebo zlá, vždy je pre človeka prospešná. Aj keď chyby bolia, posúvajú vpred. Nevyčítajte si preto, že sa vám niečo nepodarilo. Každý človek je iný, niekto sa určité veci naučí skôr, iný neskôr. Nikto nevie všetko. Každý má nejaké prednosti, ale aj nedostatky. Kvôli tomu je každý jedinečný. V každom okamihu ste natoľko dobrí, koľko viete a prežívate presne to, čo je potrebné prežívať pre váš rozvoj. A tak po neúspechu si  nevyčítajte pridlho, že sa vám niečo nepodarilo. Nepomôže vám to. Budete len o niečo smutnejší. Povedzte si, že v danej chvíli ste urobili maximum a zbytočne sa netrestajte.

 

Som horšia/horší ako...

Ani táto veta nemá nejaké hlbšie opodstatnenie. Prečo? Totiž, nikdy neurobíte nejakú prácu presne tak isto ako niekto iný. Každý je jedinečný, a preto nemôžete byť lepší alebo horší ako niekto iný. Aby ste sa mohli s niekým objektívne porovnávať, museli by ste mať rovnaké gény, DNA, výchovu, museli by ste prežiť rovnaké situácie. Preto napríklad na niektorých školách udeľujú dve známky. Jednu za všeobecné vedomosti a druhú za snahu a vlastné individuálne napredovanie.

 

Som nemožná/nemožný, keď sa ľudia ku mne takto správajú

Všetko, čo poviete, urobíte alebo vám napadne, vychádza z vás. Všetko, čo urobia druhí, vychádza z nich. Ak sú ostatní naplnení negatívnymi pocitmi a myšlienkami, tie ich vedú aj k negatívnym činom. Ak sa niekto voči vám negatívne správa, svedčí to hlavne o jeho negatívnych pocitoch. To, ako sa ľudia správajú a vyjadrujú, odráža ich život a má to veľmi málo spoločného priamo s vami. Oni hľadajú len hromozvod na odvedenie svojho napätia. A prečo si vybrali práve vás? Pravdepodobne ste boli práve v tesnej blízkosti. Čo robiť? Najlepšie je nahnevaného človeka ignorovať. Čokoľvek by ste mu vo chvíli, keď je nahnevaný  povedali, by nemalo v tej chvíli vôbec žiadny zmysel. Viac sa dočítate aj v článku Ako zostať optimistom medzi negatívne naladenými ľuďmi.

 

Nikto si ma neváži, nikto ma neocenil

Najrozumnejšie je, keď si nebudujete svoje šťastie a spokojnosť na tom, ako sa niekto o vás vyjadrí alebo ako sa k vám zachovajú druhí ľudia. Robte to, čo považujete za správne. Ťažko sa vám bude žiť, keď budete robiť to, čo druhí považujú za správne, ale vy za nesprávne. Medzi tým, čo si myslíte a čo robíte by mala byť rovnováha. Ináč by trpelo vaše svedomie. Najlepšie je hovoriť to, čo si myslíte a robiť to, čo hovoríte. A potom vás nemusí nikto za nič oceniť. Podstatné je v živote robiť veci, ktoré sú pre vás správne aj vtedy, keď sa nikto nepozerá. Dobré pocity, ktoré potrebujete k pocitu šťastia a spokojnému životu, vás sprevádzajú práve vtedy, keď konáte v súlade so svojím svedomím. K tomu, aby ste boli šťastní, vlastne ani nikoho ďalšieho nepotrebujete. Šťastie je stav mysle. Ak ste zvyknutí zakladať si na spokojnosti vášho okolia, myslite aspoň na to, že čo robí šťastnými iných ľudí, nerobí šťastných vás. Musíte si uvedomiť, či chcete v živote budovať svoju vlastnú spokojnosť alebo spokojnosť niekoho iného. Ak ste však  naozaj spokojní len vtedy, keď je spokojné vaše okolie, hľadajte si také prostredie, v ktorom máte približné rovnaké názory, pocity, myšlienky, vízie a hodnoty s ostatnými ľuďmi.

 

Toto mu/jej neodpustím

Tým, že niekomu neodpustíte, škodíte hlavne sebe. Viac sa dočítate aj v článku o siile odpustenia. Odpustenie znamená akési odstrihnutie sa od situácie, ktorú vám niekto iný spôsobil. Keď odpustíte, zbavíte sa  problému, ktorý nosíte v sebe a necháte ho odísť do minulosti. V podstate osoba, ktorá vám ublížila ani nemusí vedieť, že ste jej odpustili. Dôležité je, že sa vám uľaví. Minulosť už aj tak nezmeníte, tak na čo krivdy vláčiť so sebou ešte aj v prítomnosti?

 

Som smoliarka/smoliar, mám ťažký život

Ďalšia veta, ktorú by ste si nemali hovoriť. Ja viem, život je nespravodlivý. Niekto to má ľahšie, iný ťažšie. Ale čo ak je to zariadené tak, že si život pre každého pripravil prekážky šité na mieru, ktoré musí prekonať? Čo ak sú prekážky pre človeka užitočné a život bez nich by nemal zmysel? Ale to by ste asi nežili naplno? A úspech po prekonaní prekážok predsa len chutí najlepšie! Čo ak podstata života súvisí práve s prekonávaním prekážok? Mnohí psychológovia tvrdia, že každý človek má taký ťažký život, do akej miery ho ako ťažký vníma. Je v ňom toľko krásy, koľko krásy v ňom vidíte. Stačí pomyslieť na to, že prekážky vás robia silnejšími a možno sa na každú z nich pozriete iným spôsobom. Možno raz práve za prekážky budete životu vďační.

 


Zdroj: Templar Richard: 100 zlatých pravidel pro spokojený život
Zdieľať na facebooku