Niekoľko tipov na rozvoj slovnej zásoby detí

  Foto: Bigstock

Úplne malé deti používajú na dorozumievanie sa s okolitým svetom najrôznejšie zvuky, ktoré postupne nahradia slovami, ktoré poznáme. Lenže nie je dobré čakať, kým dieťa začne hovoriť samo. Skutočnosť, že ešte nepoužíva "náš" jazyk, ale len nejaký "svoj", neznamená, že jeho mozog nerozumie konceptu ľudskej reči a že sa v ňom nevytvárajú základy slovnej zásoby. Ak chcete, aby vaše dieťa malo bohatú slovnú zásobu, musíte priložiť ruku k dielu. Ako na to?

 

Stimulujte reč dieťaťa prostredím

Ak vaše batoľa nepozná nič iné ako steny vášho bytu, dvor alebo pieskovisko, rozšírte mu obzor. A to doslova. Choďte spolu niekam, kde ste predtým neboli alebo kde je toho veľa na pozorovanie. A všetko dieťaťu popisujte. Výborná je napríklad návšteva zoologickej záhrady, ale aj návšteva lesa alebo výstavy pre deti. Ak máte predsa len obmedzené možnosti, vystačíte si aj s prechádzkou po okolí. Dôležité je, aby toho dieťa videlo čo najviac. A hlavne počulo z vašich úst, čo všetko vlastne vidí.

 

Popisujte, čo sa deje

Dieťaťu nemusíte popisovať len prostredie, v ktorom sa nachádzate. Hovorte mu o všetkom, čo práve robíte. Umývate riad? No a čo? Aj to sa dá pekne opísať. Tak isto ako všetky činnosti, ktoré s dieťaťom robíte - od obliekania cez umývanie až po kŕmenie. Žiadne mlčanie z vašej strany, naopak, všetko vykreslite čo najpodrobnejšie a najzaujímavejšie.

 

Siahnite po knihe

A to tak často, ako sa len dá už od útleho veku vášho batoľaťa. Knihy sú pre dieťa nekonečnou studnicou slov, rozvíjajú fantáziu (áno, aj u tých najmenších) a navyše bývajú napísané krásnou slovenčinou, ktorú väčšina z nás predsa len v bežnej konverzácii až tak nepoužíva. Detské knihy sú navyše plné ilustrácií, ktoré dodajú rozvíjajúcej sa slovnej zásobe ďalší rozmer a možnosti.

 

Spievajte mu

Aj keď nemáte práve talent na spev, odhoďte všetky zábrany a svojmu dieťaťu spievajte. Nemusia to byť iba detské pesničky, zaraďte aj nejaké ľudové alebo niečo od vášho obľúbeného speváka alebo speváčky. Dieťa zabavíte a obohatíte jeho slovnú zásobu.

 

Kreslite si spolu

Kreslite si spolu s vaším dieťaťom a rozprávajte sa o tom, čo kreslíte.

 

Hrajte spolu s hračkami bábkové hry

Zoberte si do rúk gumené alebo plyšové hračky. Hrajte sa spolu, veďte dialóg, vymýšľajte spoločne, čo by hračky mohli spolu zažiť.

 

Čítajte viac o téme: Reč detí
Zdieľať na facebooku