Akú pamäť má vaše dieťa?

Akú pamäť má vaše dieťa?
Akú pamäť má vaše dieťa? / Foto: Bigstock

Už v predškolskom veku je dobré vedieť, aký druh zapamätávania preferuje vaše dieťa. Je vizuálny, sluchový, pohybový alebo hmatový typ? Ako už pred nástupom do školy vstrebáva nové informácie? Deti sa pamätajú pomocou zraku, sluchu, pohybu alebo hmatu. Vaše dieťa môže mať sklon k jednej z týchto možností alebo môže kombinovať všetky naraz. Je dobré, zistiť to už v predškolskom veku. Keď dieťa bude chodiť do školy, budete lepšie vedieť, ako mu pomáhať pri učení.

 

Sluchový typ

Deti, ktoré majú rozvinutú sluchovú pamäť, najviac vnímajú ľudský hlas a rôzne zvuky. Rady sa nahlas smejú, nahlas plačú a vychutnávajú si aj svoj vlastný krik. Väčšinou majú logické myslenie a matematický talent, vo všetkom hľadajú poriadok a systém. Vedia sa rýchlo zľaknúť. Rady počúvajú hudbu. Ak sa na niečo hnevajú, rýchlo ich upokojíte rozprávaním alebo spievaním. Ak chcete, aby vám v niečom vyhoveli, prihovárajte sa im pokojným hlasom. Najlepšie sa učia tak, že im niečo prečítate. Predškoláci so sluchovou pamäťou si ľahko pamätajú básničky, riekanky, pesničky. Tieto deti rady aj rozprávajú. A tak ich často motivujte k tomu, aby vám recitovali, spievali a rozprávali, čo prežili. Tešte sa spolu s nimi z ich prejavu a z toho, čo sa už naučili.

 

Vizuálny typ

Tento typ detí sa najlepšie učí pozorovaním a napodobňovaním. Rady triedia hračky podľa tvaru, farby alebo veľkosti. Väčšinou sa rýchlo naučia čítať. Televízia ich veľmi rozptyľuje. Sú to väčšinou bezproblémové bábätká, lebo sa vedia dlhú dobu zabávať pozorovaním okolia. Keď sa však nahnevajú, ich výbuchy zlosti dokážu byť silné. Vtedy treba dieťaťu odviesť pozornosť iným smerom. Najväčšiu radosť majú z obrázkovej knihy a pasteliek. Tento typ detí sa ľahko učí z obrázkov, máp, z modelov alebo náučných videí. Ak ho chcete niečomu naučiť a dieťa sa tomu bráni, vyfotografujte jednotlivé kroky danej činnosti (napríklad umývanie zubov) a povešajte fotky v poradí, ako sa činnosť vykonáva. Nevýhodou vizuálne založených detí je niekedy to, že sa nevedia sústrediť na jednu vec, pretože sú okúzlené všetkým, čo vidia.

 

Pohybový typ

Tento typ detí si najlepšie  pamätá to, čo je spojené s pohybom. A tak je dobré aj učenie spojiť s pohybom. Veď dieťa môže recitovať a spievať aj tak, že pri tom cvičí. Ste nespokojní, že vaše dieťa pri čítaní nevie obsedieť? Keď mu dočítate, dovoľte mu zahrať príbeh, ktorý počulo.

 

Hmatový typ

Tieto deti sa najviac sa prejavujú telesne. Často skáču od šťastia, ale keď sú smutné, potrebujú sa maznať a pohladiť. Ak sú veľmi nahnevané, strkajú do iných. Hlavne niektorí chlapci sa dokážu v zlosti hádzať na zem a kopať okolo seba. Vtedy je dobré k nim pristúpiť, jemne nimi potriasť, aby si vás všimli. Alebo ich pošteklite. Ak ani to nepomôže, vzdiaľte sa. Hmatové deti nie sú rady samy a predstava, že ste odišli, ich vystraší a ony sa spamätajú. Najradšej sa učia tým, že si môže mnohé veci vyskúšať. Malé deti potrebujú dostatok telesného kontaktu. Chcú sa stále túliť, maznať a hladiť. Najradšej sa učia pomocou hračiek a učebných pomôcok, ktoré môžu držať v rukách alebo sa ich aspoň dotknúť. Zbožňujú stavebnice a puzzle.

 


Zdroj: Bernard Croisile: Pamäť
Čítajte viac o téme: Pamäť
Zdieľať na facebooku