Zlodeji energie

  Foto: Pexels

Každý človek pozná situácie, keď stretne človeka, s ktorým mu je príjemne a ani nevie, ako utečie čas. Poznáme však aj opačné situácie. Čas plynie pomaly, ťažko sa nám dýcha, cítime tlak v žalúdku. Máme pocit, ako by sme sa zmenšovali a prestávali byť sami sebou. A keď sa tento typ človeka od nás aj vzdiali, stále ho cítime a nedokážeme prestať na neho myslieť.

 

Keď sa psychológovia zamýšľali nad  ľuďmi, ktorí iným berú energiu, jednoznačne sa zhodli na tom, že to robia predovšetkým tým, že upozorňujú na chyby iných ľudí. Hlavne týmto sa stávajú pre ostatných nepríjemnými. Niekedy stačí jediná veta, aby niekoho zbavili optimizmu či chuti niečo robiť. Ich taktika spočíva v tom, že zameriavajú svoju pozornosť na problémy a nie na pozitívne stránky. Prečo to robia? Majú na to množstvo dôvodov. Väčšinou to súvisí s ich vlastným vnútorným komplexom, závisťou, nenávisťou, pýchou a túžbou ubližovať iným. Manipulácia je pre nich cestou, ako sa cítiť lepšie, lebo sú sami so sebou nespokojní. Zlodeji energie sa pri nás cítia dobre a my sa trápime. Prečo to tak je?

 

1.Nevieme ich rozoznať, a preto s nimi strácame čas

Základným pravidlom, ako zlodeja energie rozpoznáme je to, že nás zráža nadol. Nepomáha nám napredovať. Aj keď nás niekto upozorňuje na chybu, nemusí nás hneď zrážať a potupovať. Ak to s nami niekto myslí dobre, tak nás práve pri upozorňovaní na chyby povzbudí, podporí, dodá silu na prekonávanie prekážok. Ten, komu na nás nezáleží, nám berie chuť pokračovať a znevažuje nás. Všímajme si dostatočne, ako sa pri kom cítime. Je nám s ním dobre alebo zle?

 

2. Ovplyvňujú nás iba tí, ktorým to dovolíme

Niekedy stačí jedna veta a my sa zarazíme a zamyslíme nad tým, čo sme zase zle urobili. I keď sme sa doteraz cítili dobre, po príchode zlodeja energie klesáme s náladou nadol a pociťujeme únavu. Práve do nás zasial semienko pochybovačnosti o sebe samých. My na toto semienko myslíme a ono zákonite v nás stále viac a viac rastie. Ako sa brániť? Nevšímať si slová, vety či neverbálne gestá od danej osoby. Proste ho nevpustiť do vlastného sveta. Čo urobiť preto, aby to nebolo až také ťažké? Je potrebné si uvedomiť, že to, čo niekto hovorí, sa týka hlavne jeho. Nehovorí o nás, ale o sebe. Nie je naším problémom, čo si o nás niekto myslí, čo o nás hovorí alebo čo voči nám robí. Veď to vlastne ani nemôžeme ovplyvniť. Ale naším problémom je to, keď jeho slová a činy vnímame osobne. Vždy sa môžeme rozhodnúť, či tohto človeka do svojho života prijmeme alebo nie. Musíme sa zamyslieť nad tým, či naozaj chceme venovať myšlienky tomu, kto nám ubližuje.

 

3. Venujme svoje myšlienky tým, ktorí nás majú radi

Väčšinou každú chvíľu na niekoho alebo na niečo myslíme. Nesmie zabúdať na to, že na čo myslíme, to v nás rastie. Prečo by sme teda mali venovať svoje myšlienky tým, ktorí nám chcú škodiť? Keď začneme hľadať to, čo nás teší, nabíja, napĺňa, rozosmieva, začneme tým pomáhať sami sebe. Niekedy stačí zmeniť zvyky. Dobré je viac sa hýbať, zmeniť prostredie, zmeniť spoločnosť, robiť iné činnosti ako doteraz a možno zlodeja energie ani nestretneme. Keď prestaneme na neho myslieť, zmizne z nášho života. Tok myšlienok sa dá zmeniť aj tak, že sa sústredíme v predstavách na iných ľudí. Aby sme nemysleli na tých, ktorí nám škodia, je dobré myslieť na tých, ktorí nás podporujú, majú nás radi a ktorí nám prajú len všetko dobré. Takto sa aj viac otvoríme úprimnosti, láske, dôvere. Ak robíme veľa dobrých vecí a stále nemáme spätnú väzbu, je to hlavne tým, že to všetko adresujeme nesprávnym ľuďom. Čím menej pozornosti  budeme venovať zlodejom, tým spokojnejší život budeme mať. Niekedy to naozaj nie je jednoduché, ale stojí za to aspoň sa o to pokúsiť. Najťažšie je to vtedy, keď máme zlodeja energie vo vlastnej rodine. Vtedy sa odporúča vysielať takým ľuďom energiu lásky. Môže sa stať zázrak a intenzita vašej lásky zmení ich postoje k vám.

 


Zdroj: B. Burchard: Životný náboj

 

Zdieľať na facebooku