Žite život po svojom. Spoznávajte SLOW LIFE

  Ilustračná foto: Bigstock

Možno ste si aj vy sami na sebe všimli, že často zápasíte s nedostatkom času. Už od rána myslíte na veci, ktoré musíte stihnúť a na to , čo sa stane, ak stanovené úlohy nesplníte. Takto ide deň za dňom, mesiac  za mesiacom plynie ako voda a vy stále zápasíte s nedostatkom času. Jedno je isté. Povinností je stále viac. Životný štýl sa zmenil. Veľa sa od ľudí vyžaduje v práci, v rodine i v spoločnosti. Okrem práce, rodiny a výchovy detí musíte stihnúť športovať, telefonovať, starať sa o vlasy, nechty, chodiť na spoločenské udalosti, posedenia, návštevy, odpovedať na množstvo mailov a sledovať televíziu. Takto si to žiada doba a človek, ktorý chce byť v centre tohto zaužívaného spôsobu života, sa prispôsobí, lebo si myslí, že takto to musí byť a iné možnosti neexistujú. A tak sa čoraz menej spí, pije sa stále viac kávy a energetických nápojov a niektorí už ráno musia vložiť do úst jednu alebo viac tabletiek, ktoré im pomáhajú prežiť deň. Mnohí odpočívanie považujú za ľudskú slabosť a neustále žijú v presvedčení, že žiť treba naplno a vyťažiť z ponúkaných možností čo najviac. Človek má obavu, že bude horší ako druhí, bojí sa, že ho odsúdi spoločnosť za to, že nežije, ako je zaužívané. Ale aj napriek tomuto všeobecne zaužívanému názoru sa  ľady pohli aj v tomto smere.

V Taliansku vzniklo hnutie, ktorého symbolom je slimák a  riadi sa jednoduchým mottom: „Každý by sa mal vedieť uvoľniť a naplno zažiť svoj vlastný život!“ Cieľom a motívom tohto zaujímavého hnutia, ktoré sa volá SLOW LIFE  je ponúknuť nový spôsob života. Nahradiť uponáhľaný, hektický a stresový život novou kvalitou. Cieľom hnutia je ponúknuť nový prístup k životu. Tým priniesť do života novú kvalitu a radosť. Princíp je jednoduchý. Ľudia by mali spomaliť svoj život. Správne a zmysluplné hospodárenie s časom je vlastne veľké umenie. Vďaka tejto schopnosti, sa v priebehu rokov môžeme dopracovať k mnohým úspechom, radosti i  pekným vzťahom s ľuďmi. Dôležité je, aby sme dokázali nájsť správny pomer medzi jednotlivými činnosťami, aby sme nezabúdali na rovnováhu medzi prácou, zábavou, športom, stretnutiami, odpočinkom, modlitbou či meditáciou a premýšľaním. Všetky tieto činnosti sú pre človeka nevyhnutné a pomáhajú prežívať zmysluplný život v prúdiacom čase, lebo  hlavnou podstatou času je predsa náš život.

 

Tento spôsob života si získava stále viac priaznivcov po celom svete. Je prirodzené, že hnutie vzniklo v Taliansku. Taliansko je krajina kultúry, umenia a gastronómie. Má krásne more i pohoria. Taliani milujú svoju kuchyňu, svoje víno a svoju krajinu. Boli to práve Taliani, ktorí touto svojou iniciatívou naštartovali hnutie, ktoré ma byť protiváhou fast foodov a konzumného života. Tento štýl života začína vyhovovať práve ľuďom, ktorí sú už unavení z predpísaných konzumných vzorcov života a chcú začať žiť po svojom. Títo ľudia  chcú viac  v živote chvíle prežívať, preciťovať, viac oddychovať a viac premýšľať nad zmyslom všetkého okolo seba i v sebe. Ciele a motívy hnutia smerujú do mnohých oblastí života. Ľudí motivuje k tomu, aby obmedzili používanie počítačov, televízorov, DVD, či telefónov na čo najúnosnejšiu a najmenšiu mieru. Tento štýl života je  výrazne zameraný i na umenie a krásu života. Návšteva divadla, výstavy alebo čítanie dobrej knihy sú skutočným a hodnotným zážitkom. Zážitkom, pre ktorý si treba vytvoriť čas i priestor. Veľký význam sa pripisuje aj prírode. Príroda dáva človeku pokoj, tvorivú energiu a vnútornú rovnováhu.

 

V roku 1989 vzniklo aj medzinárodné hnutie SLOW FOOD vzniklo ako protiváha voči masívne sa šíriacej globalizácii v stravovaní v štýle fast foodu, priemyslovej výrobe potravín a medzinárodnej štandartizácie ich chuti a stále sa  zrýchľujúcemu tempu života. Hnutie vzniklo  ako reakcia na zanikanie miestnych gastronomomických tradícií a záujmu ľudí o to, čo jeme, odkiaľ jedlo pochádza, ako chutí a ako náš výber potravín ovplyvňuje okolitý svet. K presadzovaniu svojich myšlienok spojil Slow Food jedlo s potešením a zároveň so zodpovednosťou.

 

Dnes sa k hnutiu SLOW FOOD® hlási viac ako 100 000 členov v 150 krajinách sveta, zapojených do viac ako 1300 miestnych pobočiek nazývaných konvíviá, ktoré sa spoločne snažia o zachovanie a ochranu miestnych kultúrnych a kulinárskych tradícií. K hnutiu patrí aj sieť, ktorú tvorí 2000 komunít produkujúcich potraviny trvalo udržateľným spôsobom a kladúc dôraz na kvalitu

SLOW LIFE neznamená, že máme žiť ako slimáky a byť leniví. Filozofia hnutia nabáda ľudí k tomu, aby svoj život robili bohatším, aby viac premýšľali nad tým, čo každý deň robia, zbavovali sa zbytočných činností a vychutnávali si tie, ktoré život človeka pozitívne rozvíjajú. Vedie tiež k tomu, aby sme si uvedomovali, že pôžitok z toho, čo robíme, je veľa razy silnejší ako pôžitok z dôvodu, z cieľa, pre ktorý to robíme. Človek má právo oslobodiť sa od vnucovaného konzumného životného rytmu a môže si vytvoriť svoj vlastný, pohodlný, ktorý vyviera priamo z neho samého. Ak človek robí naozaj len to, čo potrebuje robiť a čo cíti, že má robiť, často dosiahne viac výborných výsledkov ako v opačnom prípade. A čo je tiež dôležité, z takejto práce má aj skutočnú radosť. Podstatná je totiž vnútorná harmónia. Keď ju cítime, náš život sa stáva krásnym.

Možno si poviete, že žiť po svojom je veľmi ťažké a že ste nútení do činností, ktoré sú jednoducho nevyhnutné. Na začiatok možno stačí málo. Vstaňte ráno o 15 minút skôr, nezahlcujte si myseľ zbytočnými informáciami, riešte veci, ktoré sa vás len bezprostredne dotýkajú, radujte sa aj z  každej maličkosti a predovšetkým, neporovnávajte sa s ostatnými.

 

Postupne ako pribúdajú vrásky a ľudia sú zrelší, stále viac spomínajú na to, čo v priebehu rokov a  v priebehu plynutia času prežili, ako sa  cítili a čo svetu dali. Rozumné hospodárenie s časom je pre každého človeka nanajvýš dôležité.  Pocit  dobre  využitého času patrí k najpríjemnejším u väčšiny ľudí. Naopak, premárnený čas vyvoláva mrzutosť a pocit zbytočného mrhania ľudským potenciálom, ktorý každý z nás má v tej, či onej miere už od narodenia.

 

Stále sa hovorí, že život je krátky,
ale človek môže mnoho vykonať, keď ho vie správne využiť.
(J. W. Goethe)

Zdroj:

slowfood-bb.webnode.sk
thisslowlife.com/what-is-a-slow-life
Zdieľať na facebooku