Ako trénovať trpezlivosť?

Trpezlivosť potrebujeme všade. V škole, na pracovisku, v spoločnosti ľudí, pri šoférovaní, pri riešení problémov, v domácnosti, pri výchove detí, pri nákupoch...
Trpezlivosť potrebujeme všade. V škole, na pracovisku, v spoločnosti ľudí, pri šoférovaní, pri riešení problémov, v domácnosti, pri výchove detí, pri nákupoch... / Foto: Pexels

Trpezlivosť potrebujeme všade. V škole, na pracovisku, v spoločnosti ľudí, pri šoférovaní, pri riešení problémov, v domácnosti, pri výchove detí, pri nákupoch...Trpezlivosť nám prináša veľa výhod. Ako ju správne trénovať?

 

Technologické výdobytky zmenili naše vnímanie reality a času. Nedočkavosť sa stala dominantnou črtou našej spoločnosti. Podvedome očakávame, že všetko, čo chceme, môžeme mať v priebehu pár sekúnd, minút či hodín. Vybudovali sme „kultúru okamžitosti“, ktorá nás zmenila na mimoriadne nedočkavé bytosti. A v dlhodobej perspektíve nás môže privádzať až k pocitu, že sme neschopní. Prečo je to tak? Zložité procesy, či už sa týkajú ľudského správania, biznisu, politiky, vedy alebo iných oblastí, nevyhnutne vyžadujú istý minimálny čas na to, aby sa udiali. A keď to budeme ignorovať, dospejeme k tomu, že svoje úlohy splníme len spolovice, len čiastočne dosiahneme svoje ciele, budeme sklamaní a niekedy dospejeme až k zlyhaniu.

Mnoho ľudí si mýli trpezlivosť s vysedávaním a ničnerobením. Títo ľudia veria, že ak priznajú, že niektoré procesy si jednoducho vyžadujú čas, vzdávajú sa ako keby vopred. Netrpezlivosť je veľmi nebezpečná aj na pracovisku. Netrpezlivým vedením organizácie môžu vedúci pracovníci dosiahnuť efekt, že  tlačia na zamestnancov len preto, lebo chcú dosiahnuť výsledky čo najrýchlejšie. V takejto atmosfére zamestnanci rýchlo vyčerpajú svoje limity, podávajú horšie výkony, čo môže vyústiť až do úpadku firmy. A tak je načase uvedomiť si  fakt, že úspechy a ciele sa plnia hlavne  tým ľuďom, ktorí vedia čakať a dokážu byť trpezliví.

 

Aké výhody prináša trpezlivosť?

1. Lepšie psychické zdravie

Napriek tomu, že čakanie môže niekedy liezť poriadne na nervy, trpezlivosť má schopnosť výrazne posilniť psychické zdravie. Podľa štúdie profesora psychológie Roberta Emmonsa majú trpezliví ľudia tendenciu zažívať zriedkavejšie negatívne emócie, úzkosti a depresívne stavy. Lepšie si totiž vedia poradiť so stresovými situáciami, majú aj lepšie sebahodnotenie, cítia väčšiu vďačnosť a empatiu voči iným ľuďom.

 

2. Viac priateľov a príjemnejšie prostredie

Veľkou výhodou trpezlivejších ľudí je širšie kamarátske zázemie. Sú nielen dobrými priateľmi, ale aj príjemnými susedmi. Trpezlivosť je vo vzťahoch k ostatným často vnímaná ako forma láskavosti. Trpezlivý kamarát vás vypočuje aj niekoľkokrát, bude stať pri vás a bude sa vám opakovane snažiť poradiť, aj keď jeho prvé rady nepočúvnete. Trpezliví ľudia majú tendenciu viac spolupracovať, sú empatickejší, spravodlivejší, zhovievavejší, ba dokonca sú menej sebeckí. Vďaka trpezlivosti dokážu tolerovať chyby iných.

 

3. Pomáha na ceste za cieľmi

Cesta k úspechu zvyčajne nebýva krátka ani jednoduchá. Ak sa neobrníte dostatkom trpezlivosti, zlyháte už v jej začiatkoch a nikdy nič nedosiahnete. Tí, ktorí chcú okamžite vidieť výsledky, ďaleko nezájdu. Je to podobne ako s malými deťmi. I tie sa na základe svojich skúseností učia trpezlivosti a vďaka nej získavajú prvé úspechy. Vďaka dosiahnutým úspechom ste zase šťastnejší a spokojnejší so svojím životom. Dá sa tiež povedať, že trpezlivosť prináša vyššiu kvalitu života a pocit spokojnosti.

 

4. Lepšie fyzické zdravie

Trpezliví ľudia menej často trpia zdravotnými problémami, ako sú bolesti hlavy, hnačky, dýchacie problémy, ale i akné. Netrpezliví a podráždení ľudia, majú viac zdravotných problémov a horší spánok. Trpezlivosť teda dokáže znížiť negatívny vplyv každodenného stresu na človeka, a tak ho uchrániť pred mnohými komplikáciami.

 

Stratégie, ktoré pomáhajú formovať trpezlivosť

Existuje niekoľko postupov, vďaka ktorým sa môžete postupne dopracovať k trpezlivosti. Pozrime sa na ne:

Jednoduché činnosti - dotyk

Najjednoduchší spôsob, ako sa dopracovať k trpezlivosti, spočíva v tom, že si vyberiete jednoduché činnosti, ktoré robíte každý deň. Napríklad pitie vody, dotýkanie sa kľučky dverí, otáčanie stránky v knihe, dotýkanie sa mobilu a podobne. Vždy, keď robíte túto činnosť, pomyslite si na slovo trpezlivosť. Robte to každý deň a niekoľko týždňov. Po určitej dobe si všimnete, že situácie riešite iným spôsobom, ako ste ich riešili predtým.

 

Predstavte si úspech

Nie je potrebné čakať, kým sa ocitnete v situácii, že ste určitú úlohu zvládli. Vizualizujte si určitú situáciu tak, ako by ste už dosiahli želateľný výsledok. Snívajte, predstavujte si šťastný záver, usmievajte sa, zhlboka dýchajte. Vaša myseľ začne spracovávať predstieraný scenár ako skutočný zážitok, v ktorom ste urobili správnu vec, čo vám pomôže pripraviť sa na budúce úspechy. To, že úspech už vopred dokážete aspoň týmto spôsobom prežívať, vám pomôže byť trpezlivejším a spokojnejšie čakať na vysnívaný výsledok.

 

Meditujte

Ľudia, ktorí meditujú, hovoria, že sa cítia pokojnejšie, akceptovanejšie a spokojnejšie. Štúdia z roku 2011 zistila, že ľudia, ktorí pravidelne meditujú, môžu vypnúť časti mozgu spojené s úzkosťou. Vyskúšajte aj vy  jednoduchú techniku, ktorú môžete vyskúšať kdekoľvek: Zatvorte oči a predstavte si, že si naplníte myseľ svojou obľúbenou farbou a potom nechajte farbu prehlušiť hlas, ktorý myslí na včerajšok alebo zajtrajšok. Vaše deti môžu vyskúšať napríklad túto techniku: Požiadajte ich, aby sa párkrát zhlboka nadýchli, uvoľnili svoje telo a predstavili si obrázok, ktorý ich robí šťastnými, ako napríklad hranie sa s priateľmi alebo jazda na bicykli. Naučí ich to upokojiť sa a sústrediť sa na niečo pozitívne, čo im zase pomôže rýchlo sa sústrediť na trpezlivosť. Napríklad dokážu vo väčšom pokoji čakať, kým sa zohrejú cestoviny alebo v tichosti sedieť, kým ich súrodenec pustí k počítaču.

 

Spomaľte

Ľudia majú často pocit, že ak nebudú rýchli a stále aktívni, niečo dôležité im v živote utečie. Paradoxne, opak je pravdou. Život prestane tak rýchlo utekať, iba ak dokážete spomaliť. Spomalenie vás učí vnímať trpezlivosť a prináša do života aj viac radosti a šťastia. Skúste si pri každodenných činnostiach pustiť aspoň hudbu, ktorá sa vám páči a pohybujte sa normálnym tempom. Ak neustále meškáte, prehodnoťte svoj rozvrh. Vyhraďte si na každú úlohu niekoľko minút navyše, zvážte, čo môžete vypustiť zo svojho zoznamu úloh alebo sa zobuďte len o 15 minút skôr. 

 

Vymýšľajte si úlohy na precvičovanie trpezlivosti

V obchode sa postavte do tej najdlhšej rady alebo si vyberte dlhšiu trasu namiesto kratšej. Čím viac budete cvičiť pri kratších a ľahších úlohách, tým ľahšie budete zvládať aj dlhšie čakanie, napríklad hodinové čakania u lekára. Čakanie sa pre vás stane zvykom a nebude vás viac iritovať.

 

Precvičujte všímavosť

Ľudia, ktorí precvičujú všímavosť, sú menej impulzívni a sú nastavení očakávať v živote dobré veci. Z tohto dôvodu je vhodné všímavosť vykonávať každý deň. Niekedy sa len zhlboka nadýchnite a všimnite si pocity hnevu alebo šťastia. Aj táto aktivita vám pomôže trpezlivejšie reagovať v rôznych situáciách.

 

Snívajte

Schopnosť nechať svoju myseľ blúdiť, či už snívate, alebo aktívne uplatňujete svoju predstavivosť vo forme vizualizácie a denného snenia, je zručnosť, ktorá tiež zlepšuje trpezlivosť. 

 

Zhlboka dýchajte

Je to najstarší trik, ktorý perfektne funguje. Ak cítite, že napätie a vaša netrpezlivosť narastajú, spustite ramená, zatvorte oči a zhlboka sa nadýchnite. 

 

Prehodnoťme situáciu 

Netrpezlivosť nie je len automatická emocionálna reakcia, ale zahŕňa aj vedomé presvedčenia. Takže napríklad, ak mešká kamarát na dohodnuté stretnutie, nepozerajme sa na to negatívne vyhnite sa nervozite zmeneným nastavením mysle. Začnite meškanie vnímať ako  niečo pozitívne, teda ako príležitosť niečo zaujímavé si pozrieť, prečítať, či vybaviť elektronickú poštu. Ak chcete byť trpezliví, musíte sa naučiť vedome regulovať svoje emócie. V tom vám práve prehodnotenie situácie a iný pohľad na ňu veľmi pomôže.

 

Všímajte si svoje pocity 

Pri všetkých podnetoch, ktoré nás vedia znervózniť, si všímajme naše pocity. Uvedomujte si ich a snažte sa ich ovládnuť a nie vybuchnúť. Keď sa naučíte zvládnuť pocity hnevu a nervozity, v budúcnosti budete reagovať s väčšou trpezlivosťou.

Čítajte viac o téme: Trpezlivosť
Zdieľať na facebooku